ANTECEDENTS DE LA BATALLA DE LLEIDA

Ara farà 80 anys que es va produir la batalla de Lleida. Els nostres carrers es van omplir de mort i es va lluitar casa a casa en indrets com el carrer Costa. Les imatges ens recorden la guerra de Síria.
El Grup de Memòria històrica del Centre Excursionista de Lleida ha cregut adient organitzar una sèrie d'actes, conjuntament amb la Paeria, per fer arribar aquest esdeveniment en el record dels lleidatants/es.
Així aquest 24 de març hem organitzat l'Itinerari pels antecedents de la Batalla de Lleida. Malgrat la pluja ens hem trobat 11 amics per seguir les explicacions de Pol Galitó per aquests escenaris.
Primer hem anat al tossal de la Concepció de Fraga que - malgrat el fang - esdevé un paratge singular per explicar els combats que es van produir en aquests indret per aturar l'avançament feixista. Dos nius de metralladores i un refugi antiaeri (ara tancat) ens permeten situar-nos en l'enfrontament. És curiós com alguns dels nostres acompanyants es queda sorprès que aquest conjunt no estigui senyalitzat i protegit. Tristament aquesta és la nostra batalla com a Grup. Cada dia estem més a prop.
Del turó ens traslladem a Massalcoreig, que fou el primer poble ocupat per l'exèrcit franquista, i hem baixat cap al riu. On hem arribat fins a la
Badina, en el riu Cinca, que fou l'indret triat pels rebels per travessar el riu Cinca. Aquest indret es troba entre Torrent de Cinca, en el vessant aragonès, i Massalcoreig ja a Catalunya. En Pol Galitó ens ha ensenyat una fotografia aèria de l'any 1946 on podem veure els passos que hi havia per travessar a gual el riu.
L'excursió ha continuat cap a la Granja d'Escarp. Ens hem aturat al monestir d'Escarp on es va establir el cap de comandament que protegia el pont de la Granja. Inicialment es va establir un cap de pont però els sollevats van decidir abandonar-lo doncs era massa exposat.
La propera fita ha estat el Cap de pont de Setòs que aprofitava un altre pont que les forces republicanes no havien volat en la seva retirada, malgrat haver posar els explosius.
Va ser un punt molt important per comprendre els enfrontaments més rellevants del Front del Segre doncs aquí es van produir durs combats per recuperar aquest emplaçament tan estratègic. El Molí de la Barca seria un indret ideal per bastir un Centre d'interpretació.
En Pol ens comenta l'ofensiva del maig i del novembre del 38 per comprendre bé la importància estratègica d'aquest emplaçament.
Finalment ens traslladem a Collestret, damunt d'Alcarràs, des d'on podem albirar la ciutat de Lleida. La batalla de Lleida ja ha estat plantejada. Caldrà esperar al 8 d'abril quan en Joan Sagués ens explicarà in situ la batalla.
Si voleu veure més fotos només cal que cliquis damunt d'aquesta imatge.


Comentaris