Passa al contingut principal

Seguidors

CAMINAR PER LA SEGARRA: TURO DE SURO (100cims)

Fa anys recorrent Catalunya pel GR, llavors era el 7, ara és el GR171 vaig pujar a aquest modest turó segarrenc. Avui hi volia tornar a pujar per completar la llista dels 100 cims de la FEEC. Em pensava que era també el cel comarcal (el cim més alta de la comarca) però resulta que és el tossal de Galutxo. Caldrà anar un dia !!!


Sempre m'ha agradat caminar pels comalats (he llegit que els comalats són sexys) segarrencs, muntanyes arrodonides que formen una xarxa complexa de fondalades que no van enlloc. Els boscos residuals, els camps de cereal, les oliveres i els ametllers, el pedruscall, les espones de pedra... i afany de descobrir i estirar les cames.

Característiques:

  • Dificultat: Baixa encara que hi ha algun pas sense camí. Cal fer l'itinerari a la tardor ja que es creua molts camps amb cereals que no podem trepitjar. Es pot obviar la pujada al Puig on es va una mica asalvatjadament.
  • Desnivell:  260metres.
  • Distància: 7,8 km
  • Temps: 2 hores 20 minuts
  • Itinerari circular

DESCRIPCIÓ DE L'ITINERARI:

Aparco a l'entrada del poble de Guardia Lada (726 m.). La toponímia aquí crec que és prou clara, Guardia (vigilància) + Lada (elevada). Posseeix un altiu castell que domina bona part de la subcomarca dels Comalats. Agafo el camí a Talavera que surt pujant en una mena de coll que forma la carretera (L-214 km 11,6) en passar per aquest llogarret. Vaig per les Eres.

A la dreta, en mig d'un camp sembrat, veig la base, del que penso que és una torre de guaita i hi vaig a posar el nas. Coordenades UTM: 31T  x=358247  y=4605275. No trobo cap informació.
6 min Retorno al camí de Talavera.
10 min Bifurcació de camins. Agafo el de la dreta abandonant el camí de Talavera. Descens molt dret. Baixo pel Solà de la Font Sobirana.
16 min Arribo al fons de la vallada. Faig cap al camí de Santa Coloma de Queralt. Vaig a l'esquerra.
20 min A la dreta del camí hi ha la font Sobirana, seca, amagada en una mena de cabana. Coordenades UTM: 31T  x=358911  y=4604682. Deixo el camó a Santa Coloma i agafo el de la dreta que puja decididament.
37 min M'incorpora al camí que procedeix del llogarret de Suró. Vaig a la dreta. Marques blanques i vermelles de GR.
39 min Deixo el GR i atenyo un camí carreter que surt a la dreta. En el punt més alt l'abandono també per un carrerany a l'esquerra.
44 min Arribo al turó de Suró (828 m.) amb un vèrtex amb diferents nivells. Només en el nivell superior podem veure el contorn ja que el cimal està recobert d'arbres.
Retornem el camí carreter que es torna un corriol.
50 min El sender fa cap a un camp de cereal. Visió privilegiada sobre els pobles de Guàrdia Lada, Cervera, Cabestany, Montoliu, Llindars ... Els Comalats es caractèritza per una munió de petits poblaments, molts cops bastits dalt de turons. Fa un dia calitjós i al fons només puc veure els Montsecs, i Port del Comte. Aquí tenim dues opcions. Anar a l'esquerra i cercar el millor tros de terra campa per baixar o anar recte i enfrontar-nos amb la massa boscosa. Jo tinc instints de porc senglar així que vaig al recte Hi ha trams que m´és difícil progressar per l'espessorall però vaig buscant el millor pas dels "javalins".
1 h 03 min Surto a una pista de terra que travesso. La meva intenció es ascendir a un modest tossal que tinc davant. M'enfilo amunt pel millor pas entre camps de terra campa. Els camps arriben fins pràcticament al cim.
1 h 11 min Assoleixo el Puig (786 m.) que tampoc té cap mena de visió ja que està envoltat d'arbusts.
Vaig baixant pels camps fent una diagonal per la fondalada del Reguer.
1 h 40 min Surto a la carretera L-214. No arribo a l'asfalt ja que agafo un camí carreter que s'enfila cap al poble altiu de la Guàrdia Lada. De sobte el sender fa cap a un camp de terra campa i vaig pujant amunt.
1 h 54 min Arribo al coll que hi ha a l'entrada de Guardia Lada. Hi ha una creu de terme de pedra prou interessant.

No deixeu de passar l'ocasió de visitar el poble. Heu de veure l'ermita de la Mare de Déu del Coll en el cementiri al cap del poble i el castell, encara que no vaig poder entrar ja que estava cobert de vegetació. Igualment heu de descobrir els carrers, carrerons amb arcs que anireu trobant. Temps total amb la visita: 25 min

Per obtenir el track:
Powered by Wikiloc

Entrades populars d'aquest blog

LA MERAVELLA GEOLOGICA: ELS FEIXANTS DEL MONTSEC

L'excursió més superba del Montsec - al meu pobre criteri - és la que transcorre pels Feixants del Montsec. És com anar amb un parapent i anar volant la cinglera del Montsec d'Ares. Sempre amb els peus a terra però durant dos quilòmetres només tens un metre per caminar. A un costat la paret i en l'altre el buit.
Ara farà 13 anys vaig aconseguir enllaçar els dos extrems i després vaig portar una colla del CEL (crec que vam ser 33). Ara he tornat i encuriosit observo que hi ha un corriol que recorre tot l'itinerari. Ha perdut un punt de salvatgia però recoi quina diferència més agradable.
Veig per internet que molta gent hi puja per la canal de l'Embut i baixa el Feixant. Mata amb un dia dues de les millors excursions del Montsec. Tot és combinable però m'agrada dedicar un dia a cada sortida ja que tenen prou cos. No cal matar tot el que és gras...
Característiques:
Dificultat: Entre mitja i alta. Els passos no són difícils tècnicament però si que cal no tenir ver…

PORTAR EL MONTSEC EN EL COR: DESCENS DE ROCA LLISA

Mai com avui m'ha dolgut descobrir una raconada del Montsec, la meva estimada muntanya, però he hagut de fer "tripas corazón" i explicar-vos un tresor, Roca Llisa, damunt de la font de les Bagasses. És un terreny inhòspit, feréstec totalment salvatge però d'una bellesa total. Crec que cal posar uns metres de cadena per poder superar uns 50 metres de paret tombada per poder fer tot el recorregut sense problemes. Em caldrà voluntaris per pujar els trams de cadena. Si esteu interessats deixeu-me un comentari en acabar l'article. Si acabo el projecte algun any serà un recorregut molt atractiu del Montsec com ara ho són la canal de l'Embut o la Feixa del Montsec...però hi ha feina. A diferència dels anteriors aquí tot és més salvatge.
La contrada la vaig descobrir quan vaig recórrer el barranc que puja de la paret de l'Isard fins la Pedrera de Meià.
Per fer el recorregut he hagut de fer un rapel de 50 metres penjant d'una bona savina.
Descripció de l'i…

El camí pel funicular de Camarasa

Després de tres dies netejant el camí del funicular de Camarasa amb els companys crec que ja toca publicar-lo. Aprofiteu per anar-hi ara ja que hi ha llocs molt boscosos i segur que la propera primavera ja costarà de resseguir.Ara, penseu que hi ha encara molta cosa per descobrir. Damunt de la plataforma hi ha una pedrera que segons la cartografia és bestial. Hi ha refugis que podrien correspondre a la Guerra Civil. Hem trobat força bales d'aquella època que explicarien combats pel domini de la zona, força llaunes de menjar pressumiblement de la mateixa època ... encara hi ha molts misteris al voltant d'aquest paratge que romania desconegut per bona colla d'excursionistes.
Gràcies a la colla de la pessigolla que ens vam aplegar el dissabte i molt especialment a en Feliu Isard que va ser l'ànima mater, en Gustavo, que va ser que va fer el primer "disseny" del sender i en Pep Godoy que va currar com un jabato. Característiques: Dificultat: Baixa encara que hi ha a…