PREPARANT LA DIADA DEL CAMÍ DE MUNTANYA: DE FONTLLONGA A FIGUEROLA DE MEIA


El proper 18 d'octubre anem a organitzar la 26a DIADA DEL CAMÍ DE MUNTANYA - FESTA DE LA VEGUERIA. Hem triat que el camí que recuperarem enguany serà el que va de Fontllonga a Figuerola de Meià. El vam arranja fa 15 anys però ara el volem tornar a rentar la cara. He volgut anar a veure com estava i quins cartells havíem de posar. M'ha encantat l'itinerari, crec que té prou categoria per passar a ser un Sender Local oficial.
CARACTERÍSTIQUES:
Dificultat: Baixa
Desnivell:  160 metres.
Distància: 3,6 km
Itinerari lineal (anada)
Temps: 1 hores 10 minuts
DESCRIPCIÓ DE L'ITINERARI:

Aparquem a l'entrada del poble de Fontllonga (en la C-13de Balaguer a Tremp -  km 58,7 trencall a la dreta 0,5 km).Travessem el poble i ens anem dirigint cap a l'església romànica i el castell.

5 min Castell de Fontllonga (672 m.). Tornem pel darrera, passant per un camp amb unes banderoles tibetanes. Girem a l'esquerra i veiem un vell cartell que ens indica el camí a Figuerola. 


El camí va guanyant alçada fent giragonses. Anem entre marges de pedra. En la part superior hi ha carrasques que envaeixen el sender però es pot seguir prou bé. Anem entre roures.

18 min Arribem a una esplanada. Una fita més alta ens indica el corriol que va al forat de la Cabeçola. Anem a l'esquerra a buscar l'entrada de la cova. Senderoi fitat. 

21 min Forat de la Cabeçola. Alerta que acaba amb un forat d'11 metres. Cal anar amb cura. Coordenades UTM: 31T  x=323072  y=4648727

24 min Tornem al camí principal Anem a l'esquerra per l'esplanada on hem de seguir les fites per localitzar el pas.

31 min Arribem a una mena de coll. Albirem davant la serra de Mont-roig. Hi ha un corriol que davalla cap al sud, però el nostre camí gira a l'esquerra, contornejant per sota el tossal de Cabeçola.

36 min. Bifurcació. Anem a l'esquerra per la vora del Marge llarg que és una espona molt ben bastida que queda a la nostra esquerra. A la dreta el sender queda un xic enlairat.

48 min Sortim a una pista que seguirem. Davant hi ha la creu del Tito Coordenades UTM: 31T  x=324231  y=4648558 (Veure llegenda). Seguim per la pista.

55 min Bifurcació de camins. El camí principal baixa a la carretera. Prenem el de l'esquerra que va carenejant. Passem per la vora del dipòsit de l'aigua.

1 h 01 Arribem a les Eres. Davant ja albirem el poble de Figuerola de Meià. Anem per la dreta de les Eres. Camí inicialment no gaire evident. Passem pel costat de l'església.

1 h 10 min Arribem a l'entrada del llogarret de Figuerola (652 m.), a la plaça Major. Un portal ens permet entrar a la vila closa que roman mig enrunada.

LLEGENDA:

En Tito era el sastre de Fontllonga. Va anar a cobrar un vestit que havia fet a Figuerola. Se li va fer de nit i li va agafar por de dur tants diners i que algú l'atraqués pel camí. L'endemà el van trobar mort. Hi ha dues versions. Diuen que una branca d'esbarzers se li va enganxar en la foscor a la roba i ell es va pensar que algú li agafava per l'esquena. No es va poder escapolir-se i es va morir d'un atac de cor. Una altra versió diu que si que fou atracat i que el lladre el va matar amb les tisores que duia per no poder declarar qui era.

Per obtenir el track:

Powered by Wikiloc

Comentaris