Passa al contingut principal

Seguidors

PREPARANT LA DIADA DEL CAMÍ DE MUNTANYA: DE FONTLLONGA A FIGUEROLA DE MEIA


El proper 18 d'octubre anem a organitzar la 26a DIADA DEL CAMÍ DE MUNTANYA - FESTA DE LA VEGUERIA. Hem triat que el camí que recuperarem enguany serà el que va de Fontllonga a Figuerola de Meià. El vam arranja fa 15 anys però ara el volem tornar a rentar la cara. He volgut anar a veure com estava i quins cartells havíem de posar. M'ha encantat l'itinerari, crec que té prou categoria per passar a ser un Sender Local oficial.
CARACTERÍSTIQUES:
Dificultat: Baixa
Desnivell:  160 metres.
Distància: 3,6 km
Itinerari lineal (anada)
Temps: 1 hores 10 minuts
DESCRIPCIÓ DE L'ITINERARI:

Aparquem a l'entrada del poble de Fontllonga (en la C-13de Balaguer a Tremp -  km 58,7 trencall a la dreta 0,5 km).Travessem el poble i ens anem dirigint cap a l'església romànica i el castell.

5 min Castell de Fontllonga (672 m.). Tornem pel darrera, passant per un camp amb unes banderoles tibetanes. Girem a l'esquerra i veiem un vell cartell que ens indica el camí a Figuerola. 


El camí va guanyant alçada fent giragonses. Anem entre marges de pedra. En la part superior hi ha carrasques que envaeixen el sender però es pot seguir prou bé. Anem entre roures.

18 min Arribem a una esplanada. Una fita més alta ens indica el corriol que va al forat de la Cabeçola. Anem a l'esquerra a buscar l'entrada de la cova. Senderoi fitat. 

21 min Forat de la Cabeçola. Alerta que acaba amb un forat d'11 metres. Cal anar amb cura. Coordenades UTM: 31T  x=323072  y=4648727

24 min Tornem al camí principal Anem a l'esquerra per l'esplanada on hem de seguir les fites per localitzar el pas.

31 min Arribem a una mena de coll. Albirem davant la serra de Mont-roig. Hi ha un corriol que davalla cap al sud, però el nostre camí gira a l'esquerra, contornejant per sota el tossal de Cabeçola.

36 min. Bifurcació. Anem a l'esquerra per la vora del Marge llarg que és una espona molt ben bastida que queda a la nostra esquerra. A la dreta el sender queda un xic enlairat.

48 min Sortim a una pista que seguirem. Davant hi ha la creu del Tito Coordenades UTM: 31T  x=324231  y=4648558 (Veure llegenda). Seguim per la pista.

55 min Bifurcació de camins. El camí principal baixa a la carretera. Prenem el de l'esquerra que va carenejant. Passem per la vora del dipòsit de l'aigua.

1 h 01 Arribem a les Eres. Davant ja albirem el poble de Figuerola de Meià. Anem per la dreta de les Eres. Camí inicialment no gaire evident. Passem pel costat de l'església.

1 h 10 min Arribem a l'entrada del llogarret de Figuerola (652 m.), a la plaça Major. Un portal ens permet entrar a la vila closa que roman mig enrunada.

LLEGENDA:

En Tito era el sastre de Fontllonga. Va anar a cobrar un vestit que havia fet a Figuerola. Se li va fer de nit i li va agafar por de dur tants diners i que algú l'atraqués pel camí. L'endemà el van trobar mort. Hi ha dues versions. Diuen que una branca d'esbarzers se li va enganxar en la foscor a la roba i ell es va pensar que algú li agafava per l'esquena. No es va poder escapolir-se i es va morir d'un atac de cor. Una altra versió diu que si que fou atracat i que el lladre el va matar amb les tisores que duia per no poder declarar qui era.

Per obtenir el track:

Powered by Wikiloc

Entrades populars d'aquest blog

LA MERAVELLA GEOLOGICA: ELS FEIXANTS DEL MONTSEC

L'excursió més superba del Montsec - al meu pobre criteri - és la que transcorre pels Feixants del Montsec. És com anar amb un parapent i anar volant la cinglera del Montsec d'Ares. Sempre amb els peus a terra però durant dos quilòmetres només tens un metre per caminar. A un costat la paret i en l'altre el buit.
Ara farà 13 anys vaig aconseguir enllaçar els dos extrems i després vaig portar una colla del CEL (crec que vam ser 33). Ara he tornat i encuriosit observo que hi ha un corriol que recorre tot l'itinerari. Ha perdut un punt de salvatgia però recoi quina diferència més agradable.
Veig per internet que molta gent hi puja per la canal de l'Embut i baixa el Feixant. Mata amb un dia dues de les millors excursions del Montsec. Tot és combinable però m'agrada dedicar un dia a cada sortida ja que tenen prou cos. No cal matar tot el que és gras...
Característiques:
Dificultat: Entre mitja i alta. Els passos no són difícils tècnicament però si que cal no tenir ver…

PORTAR EL MONTSEC EN EL COR: DESCENS DE ROCA LLISA

Mai com avui m'ha dolgut descobrir una raconada del Montsec, la meva estimada muntanya, però he hagut de fer "tripas corazón" i explicar-vos un tresor, Roca Llisa, damunt de la font de les Bagasses. És un terreny inhòspit, feréstec totalment salvatge però d'una bellesa total. Crec que cal posar uns metres de cadena per poder superar uns 50 metres de paret tombada per poder fer tot el recorregut sense problemes. Em caldrà voluntaris per pujar els trams de cadena. Si esteu interessats deixeu-me un comentari en acabar l'article. Si acabo el projecte algun any serà un recorregut molt atractiu del Montsec com ara ho són la canal de l'Embut o la Feixa del Montsec...però hi ha feina. A diferència dels anteriors aquí tot és més salvatge.
La contrada la vaig descobrir quan vaig recórrer el barranc que puja de la paret de l'Isard fins la Pedrera de Meià.
Per fer el recorregut he hagut de fer un rapel de 50 metres penjant d'una bona savina.
Descripció de l'i…

El camí pel funicular de Camarasa

Després de tres dies netejant el camí del funicular de Camarasa amb els companys crec que ja toca publicar-lo. Aprofiteu per anar-hi ara ja que hi ha llocs molt boscosos i segur que la propera primavera ja costarà de resseguir.Ara, penseu que hi ha encara molta cosa per descobrir. Damunt de la plataforma hi ha una pedrera que segons la cartografia és bestial. Hi ha refugis que podrien correspondre a la Guerra Civil. Hem trobat força bales d'aquella època que explicarien combats pel domini de la zona, força llaunes de menjar pressumiblement de la mateixa època ... encara hi ha molts misteris al voltant d'aquest paratge que romania desconegut per bona colla d'excursionistes.
Gràcies a la colla de la pessigolla que ens vam aplegar el dissabte i molt especialment a en Feliu Isard que va ser l'ànima mater, en Gustavo, que va ser que va fer el primer "disseny" del sender i en Pep Godoy que va currar com un jabato. Característiques: Dificultat: Baixa encara que hi ha a…