CONTRABAN (1): DE CALBINYÀ A JUBERRI (ANDORRA) PASSANT PER ARCABELL

 


Dijous, 26 d’agost de 2021

Mai havia mai la sensació tan intensa de recorrer senders tradicionals que compartia amb els contrabandistes que traginaven mercaderies travessant la frontera que dibuixa el riu Runer. Durant bona part del recorregut he pogut contemplar la carretera a les Valls d’Andorra a vistes d’ocell. Tot amb regust de camí tradicional.

FITXA TÈCNICA:

Valoració: Camí molt interessant que aprofita diferents camins tradicionals per endinsar-nos fins al primer poble de la muntanya de les Valls d’Andorra.

Dificultat: Mitjana. Passos estrets i algún pas protegit amb una corda, encara que el camí d’anada i tornada físicament és prou exigent.

Temps: Anada: 3 h 21 min Tornada: 3 h 02 min = Total: 6 h 23 min.

Desnivell total: 1000 metres de pujada. La cota mínima està a 1023 metres i la máxima a 1283 m ja us podeu fer una idea clara que tota l’estona esteu pujant i baixant.


Descripció de l’itinerari:

Deixo el cotxe en un revolt que hi ha abans d’arribar per l’asfalt al llogarret de Calvinyà. Hi ha un cartell indicatiu que m’informa una pista de terra.

11 min La pista traça un revolt a la dreta i al recte surt un camí. Cartell indicatiu.

15 min Bifurcació. A la dreta puja el camí cap a una casa. Nosaltres anem a l’esquerra. Ara anirem en diagonal flanquejant la muntanya però no us penseu que anireu planejant ja que anirem pujant i baixant els diferents torrents que davallen de la muntanya. La panorámica sobre la carretera és excepcional en tot momento si no anem embolcallats per la boscúria. A grans trets quan anem per l’obaga davallem i en la solana pugem.

1 h 21 min Trencall de camins. Per la dreta va el sender que puja a l’ermita de Santa Llúcia que seguim.

1 h 27 min Restes de l’ermita completament enrunada. Tornem pel mateix camí.

2 h 03 min Sortim a la pista que va de Calbinyà a Arcabell al costat d’una torre de la llum. Anem a l’esquerra.

2 h 23 min Arribem al poble d’Arcabell. Passem per davant de l’església i cerquem l’extrem inferior del poble on trobem un camí a la dreta. Passem per sobre d’uns safareigs. Ens encarem cap al barranc. Abans de creuar el riu trobem un parell de cordes que ens faciliten la marxa.

2 h 39 min Bucòl·lic racó amb el riu Runer. Ara passem la frontera Catalano-andorrana. Tirem a l’esquerra entre vegetació. Pas estret picat a la roca. El camí no esdevé gaire evident i ens cal emprar les mans per superar algún pas. Pujada sobtada.

2 h 51 min. Per l’esquerra s’incorpora un camí forestal que seguim.

2 h 56 min Sortim al GR7 procedent de Juberri. Anem a la dreta per un camí entre boixols i pins. Per les llaçades podem adonar-nos que estem en un camí tradicional.

3 h 21 min Arribem a la carretera de Juberri. A l’esquerra tenim l’esglesiola de Sant Esteve. Fem mitja volta i tornem cap a Calbinyà pel mateix camí. 3 h 02 de tornada.

Per obtenir el track:

Powered by Wikiloc

Comentaris