IGNORÀNCIA: QUE FOU LA TORRE DE VALBONA?


Quan entrem per l'autovia A-22 a Catalunya ens podrem adonar a la dreta (sud) podem albirar un modest tossal. Coronant el cim hi ha un edifici estrany. La torre estava coberta per una petita construcció. Feia temps que em cridava l'atenció. Així que finalment he decidit enfilar-me i observar-lo de prop.

Què era la torre de Valbona? La veritat és que quan estic a la vora quedo sorprès. El meu disc dur fa una recerca mental pensant que pot ser allò. Tot són dubtes. Es clar que no era una torre de pagès com les que volten el nostre paisatge. A Esplús el coneixen com castell de Vallmanya.

Breu descripció de la torre: Es un edifici bastit de pedra ben escairada. Planta baixa i dos pisos. La construcció està coronada per una torreta de totxo segurament per estalviar pes a la casa. El dia que hi vaig és plujós però des d'aquest modest turó puc albirar una bona extensió de terreny: Almacelles, Tamarit de Llitera, Altorricó, Binefar... Sembla un edifici del segle XIX.

Estat de conservació: La torre està tancada per una reixa que impedeix l'entrada però amb una mica d'habilitat es pot entrar encara que no us servirà de gaire cosa. En entrar-hi us trobeu l'escala caiguda, circumstància que us impedirà pujar als nivells superiors. No us ho prengueu malament ja que això us assegurar no pujar-hi ja que podreu veure que les bigues de fusta que sustenten el terra estan en molt mal estat i si ho trepitgéssiu segur que no aguantarien el vostre pes. En la planta baixa podem albirar dos focs a terra i piques que semblen dues cuines. Hi ha alguna esquerda a les parets exteriors que posen en perill l'estructura.


Com arribar-hi? En el km 23 de l'autovia A-22 agafo la sortida a Altorricó - Vencilló. Travesso l'autovia i agaf0 el trencall que surt a l'esquerra de la rotonda. Vaig seguint la Clamor d'Orriols. Segueixo la pista principal.

1,5 km Trencall. Vaig a la dreta. Alerta hi ha una pista que va directa des de la carretera però a l'entrada de la granja que hi ha tocant la carretera queda tallada.

2,1 km Aparco a la vora del camí i ens enfilo tossal amunt.

4 min Assoleixo el cimadal del tossal (237 m.) i començo a observar detingudament la torre de Valbona.

He enviat un correu a l'ajuntament de Tamarit preguntant la funció/història de la torre.

Per obtenir el track:

Powered by Wikiloc

Comentaris