RACONS DESCONEGUTS: TRULLETS D'ALGERRI - CASTELL DE LA FIGUERA - TRULLETS DE BENAVENT

Tinc el convenciment que em caldrà un parell de reencarnacions més per començar a conèixer els racons de casa meva. Cada dia em dono compte que menys la conec. 
Avui la meva fita principal ha estat visitar els Trullets d'Algerri (alerta que hi ha alguna informació incorrecta per internet).  L'atzar m'informa que s'ha fet un actuació aprofitant els diners de l'UE (programa FEVER). La Diputació de Lleida prefereix prefereix anomenar aquestes actuacions Paisatges de Ponent però per internet no trobo una relació detallada d'aquestes actuacions. Llàstima, encara que com investigador tampoc no serviria. Ara, seria bonic poder saber els indrets que han condicionat per així poder-los visitar. Llàstima.
Els trullets, són trulls ben particulars on es guardava el vi en la muntanya, i en la part inferior havia un forat per omplir el vi ja fermentat. Hi ha també trullets a Benavent de Segrià, a Vernet d'Artesa de Segre, i trulls a Torre-serona. Encara que en algun cas es fa anar trull com a sitja.

I.- ELS TRULLETS D'ALGERRI:
Hi ha tres indrets amb trullets: 1.- A la vora del cementiri 2.- A la sortida del poble (per la pista de la Garriga) 3.- A la pista de la Garrica



1.- TRULLETS A LA VORA DEL CEMENTIRI
:
El cementiri està situat darrera del castell d'Algerri. Si aneu amb el google map podeu posar carrer del cementiri. Ja en les afores del poble, hi ha un revolt molt marcat a la dreta. Heu d'aparcar ja que els trullets estan a la vostra esquerra. A la dreta veureu el cementiri i més amunt les restes del castell que també podeu visitar ja que una panoràmica excepcional. Hi ha una barana de fusta que us facilita pujar al primer nivell i us podreu ja perdre albirant les construccions en un terra guixos. Hi ha una desena de cavitats. Coordenades UTM: 31T  x=303663  y=4632432
2.- A LA SORTIDA DEL POBLE (PER LA PISTA DE LA GARRICA):
Tornem al poble i agafem la pista que va a la Garriga i el llogarret de la Figuera. A la sortida del poble veiem a l'esquerra un primer trullet, n'hi ha uns quants més menys evidents però no han estat recuperats. No hi ha espai per aparcar el vehicle. Coordenades UTM: 31T  x=304019  y=4632441
3.- A LA PISTA DE LA GARRIGA:
A tan sols 170 metres del punt anterior albirem a l'esquerra una nova estesa de trullets. Hi ha un aparcament a la dreta i un cartell informatiu. Hi ha com a diferents nivells per on podem passejar. Hi ha una desena de trulls escavats. Coordenades 31T  x=304086  y=4632572.

II.- CASTELL DE LA FIGUERA:
A la sortida nord del poble d'Algerri agafem la pista asfaltada cap a la Garriga
1,8 km Cruïlla de camins. Àrea d'aparcament. Per la dreta marxa el camí a l'ermita de Cèrvoles. Anem a la dreta.

4 km Trencall a la dreta, on aparquem. A l'esquerra hi ha una granja. Anem ara caminant.
Primer anem a la dreta per visitar el poble de la Figuera. La majoria de cases estan enrunades però n'hi ha alguna de ben arranjada. Em va semblar que en l'actualitat no hi viu ningú.
Passo per una curiosa porxada que devia ser el centra del llogarret. Damunt tinc l'ermita de Sant Urbà, o de sant Josep (hem trobat els dos noms) i el castell però un mur d'uns 10 metres m'impedeix arribar-hi. Vaig tirant - sense sender - cap a la dreta fins que minva la cinglera i em permet trobar un antic camí per on m'enfilo fins arribar a l'ermita. Ha estat arranjada no fa gaire. Sembla que havia estat un edifici romànic però ha estat molt modificat. A destacar l'espadat campanar. La porta d'accés es tancada, però hi ha un mirador excepcional cap a les planes meridionals.

Als costat tenim el castell de la Figuera format originalment per una torre de guaita quadrada de la qual només en resta un angle i una fortificació, segurament posterior, que allotjar els soldats. Es conserven els murs malmesos i la porta d'entrada al recinte. Coordenades UTM: 31T  x=306100  y=4634906
III.- ELS TRULLETS DE BENAVENT:
Ja que em ve de pas, a l a tornada decideixo anar a visitar els trullets de Benavent. Estan excavats, a diferència dels d'Algerri, en roca arenisca. Forma un conjunt ben interessats malgrat que no hagi cap cartell informatiu. Es tracta d'una roca farcida de sitges que contenir tot tipus d'aliments. 

Com arribar-hi? Ens caldrà orientar-nos. Primer de tot ens hem de situar a la vora de l'església local. El campanar ens ajudarà a localitzar-la. I d'allí cercar el dipòsit de l'aigua ja que aquest està situat en la roca. El conjunt és molt interessant per la munió de sitges que hi ha que formen una mena de laberint.
Coordenades UTM: 302800 4618799
Aquest vídeo ens permetrà fer-nos una bona imatge de conjunt.

Comentaris