RUTA DE LES BARRAQUES DE PEDRA SECA - MONT-ORIG


Quan aneu de vacances tots anem a veure castells, palaus, catedrals i esglésies però igualment és interessant anar a veure mostres de cultura popular com són les treballades cabanes de pedra seca. A veure si ara amb la crisi immobiliaria haurem d'anar a fer-nos tots la casa al camp. Sense un euro a la butxaca ens podrem fer una casa només de pedra. L'ajuntament de Mont-roig ha tingut l'encert de marcar una ruta per conèixer algunes de les barraques de pedra seca del seu terme.
Les construccions de barraques amb pedra seca són ben interessants. No hi ha cap argamassa que ajuntin les pedres sinó que és la pròpia gravetat que les fa caure i cal cercar la forma d'aguantar-les. El més difícil és sostenir el teulat que es fa amb el sistema de falsa cúpula on cada vegada es va tendint a posar una capa més endins fins tancar l'obertura. Per això calen murs ben gruixuts.

És un recorregut ben interessant que vam fer el Charli, la Ira i jo (que tenia mal al peu) quan estàvem a Miami platja i vam buscar una forma de divertir-nos sense haver d'anar a la sorra. Descoberta molt interessant.

No hem cregut adient picar la descripció dels texts ja que està força bé al tríptic que ha fet l'ajuntament així que els hem fotografiat i els hem posat aquí a la vora.
També hem posat el nostre mapa i el track al final de tot.
La descripció està bé però nosaltres també hem de dir alguna cosa per millorar-la (o no).
Indicar que entre la cabana núm. 2 o del Camí de Terres Noves i la barraca núm. 3 o dels Llirs hi ha una altra barraca més que està mig escantellada d'un dels costats i segurament per això l'han posat fora de la ruta, es veu des de la pista (senyalitzada al nostre mapa).
Hi ha força cartells indicadors però la barraca núm. 7 o del Ventanes no té cartell indicador corresponent i li hem posat una fita. Camí enllà hi havia més fites que no eren nostres.
Igualment a la barraca núm. 10 o de l'Atzavara tampoc hi havia cap indicació. Hem posat la fita d'entrada a l'esquerra del camí en ziga-zagues que descriu l'itinerari. A la dreta, per un camí carreter hi ha una altra cabana de pedra que desconeixem el nom.
Per arribar a la barraca núm. 11 o del Jaume de la Cota  - la més impressionant - igualment hem tret el cartell indicador però aquí algú ja va posar un parell de fites.
A gaudir de l'itinerari amb cotxe, amb BTT o a peu.


Comentaris