PELS VESSANTS ROGENCS DEL PIC DEL FERRO

Pujant als estanys Gemenes per anar als Bessiberris m'havia adonat que havia un pic rogenc que cridava amb força la meva atenció. Finalment he enganyat al Sergi Miranda i hem anat a posar-hi el nas. És el pic de Ferro i el pic de l'Estany Roi (ben evident el nom). Una excursió ben recomanable i no gaire exigent per una contrada solitària del nostre estimat Pirineu.


Característiques:
Dificultat: Mitja, donada pel desnivell, anar sense sender evident i l'aresta d'unió dels dos cims.
Travessa de muntanya.
Desnivell:  1100 metres.
Distància:  11,6 km.
Inici i acabament: aparcament.
Temps total:  5 hores 55 minuts.

Descripció de l'itinerari:
De l'aparcament (1498 m.) prenem un corriol un xic esborrat inicialment.
5 min. Enllacem amb el camí que puja de Caldes de Boi. Actualment més fressat - quan fa uns anys no era pas així - Començar a Caldes suposa fer més desnivell. A la tornada cal tenir present aquesta cruïlla.
Anem pujant per un sender costerut entre una bella fageda i avellaners. Per fer fotos ens demana el flash de la poca llum que hi travessa el fullam.
45 min. Sentim el bramar de la cascada inferior de Llubriqueto però no arribem a veure-la. Hi ha un senderó que hi baixa. La pujada esdevé menys dretuda. Poc després travessem el riu per unes passarel·les.
1 h 15 min. Arribem al Pla de la Cabana. A la dreta hi ha una cabana nova on ens podem aixoplugar. El propietari té els cavalls que hi ha per la contrada i ens el vam trobar durant la travessa. És meravellós que encara la muntanya sigui vida. Més amunt ens vam trobar també amb un pescador menys explicatiu, silenciós, esperant el descuit de la truita. Va matinar més que nosaltres!!!
No travessem la palanca cap als estanys de Gemenes amb la visible cascada que es precipita a la vall. Ara anem per la vora del riu per un carrerany

menys evident. Unes fites ens ajuden a seguir el camí millor. Travessem a gual el riu i anem pujant entre prats i pins.
1 h 55 min. A l'esquerra veiem els tarters que davallen del pic de Ferro per on baixarem més tard. Cal observar les millors tarteres i congestes.
2 h 16 min. Arribem a l'estany Roi (2298 m.) presidit per l'alterosa Punta Senyalada o dels Soldats des d'on es domina la vall de la Ribagorça - fins hi tot es veu la carretera.
Des de l'estany Roi ens queda una bona matxada per pujar fins la propera collada de Fenerui. Anem seguint unes fites que ens indiquen l'indret menys pendent.
2 h 46 min. Collada de Fenerui (2497 m.) que ens dóna accés a una de les contrades més amagades del nostre Pirineu: La vall de Fenerui que des d'aquí dalt es mostra escissadora. El seu accés natural seria per la vall de la Ribagorça però la presa de Morales li tanca el pas. Algun dia hauré d'anar a posar el nas per allí.
Pugem per una carena on podem contemplar algun exemplar d'isard.
3 h 05 min. Assolim el pic de l'Estany Roi (2578 m.) Bolcat sobre l'estany homònim. Albirem el Turbó, les muntanyes de Cerler, el Cotiella, Castanessa, Vallhibierna, Russell, Tempestats, Aneto, Mulleres, pic de la Tallada, Punta Senyalada, Avellaners, Bessiberi Sud, Comoloformo, Celestín Passet, Punta Lequeutreu, Punta Alta, Pala Alta de Serrader, Pessons ... ja veieu un bon regal.
Baixem amb cura cap a la bretxa meridional. Anem pel vessant de Fenerui. Roca rogenca i trencada, evitem anar per la carena descomposta.
Després trobem uns blocs més ferms que voregem tot cercant el millor pas.
3 h 40 min. Assolim el pic de Fenerui (2584 m.) situat al sud. Sorpren la munió de cimals que hi ha cap al Port de la Gelada...
Baixarem pels tarters que hi ha cap a ponent. Si sabem cercar el millor baixador serà un descens ben agradable per tarteres escorredisses.
4 h 20 min. Arribem al riu d'Estany Roi i poc després arribem al camí de pujada que seguirem fins a l'aparcament.
5 h Arribem al Pla de la Cabana (1970 m.).
5 h 55 min. Aparcament.

Accés:
Passem l'entrada a Caldes de Boi. Als 500 metres travessem la Noguera de Tort i poc després a l'esquerra trobem l'aparcament. Cartell cap als estanys de Gemenes i Llubriqueto.

Si voleu el track, us ho podeu descarregar (alerta a la baixada es van acabar les piles però es pot seguir sense dificultat):

Comentaris