CAMINADA REIVINDICATIVA DEL VELL CAMÍ DE LLEIDA A CORBINS



El president de l'Associació Amics del Segre ens fa arribar el divendres al Centre una caminada popular reivindicativa per recuperar el camí de Lleida a Corbins. En principi tenim prevista una sortida als Ports amb el Joaquim de la Sènia però la previsió meteorològica pinta molt malament. Fet a mullar-me prefereixo anar per casa. Així que a les 9 h del matí ens trobem 31 excursionistes, alguns amb bicicleta, per fer el camí de la Mitjana fins l'escola Alba. En Ramon Vilalta ens explicarà diferents detalls sobre l'ocupació del camí per particulars i el poc interès de l'administració. Com deia el bon amic i millor excursionista Francesc Beato: Caminar per caminar és una tonteria.
Característiques:
Dificultat: Baixa, encara que hi ha un tram del camí que està brut de canyes i cal parar molt de compte. La baixada al pont de l'autovia esdevé complexa.
Desnivell:  Pràcticament pla. 
Distància: 9 km.
Itinerari circular en la part final. Tornada i anada pel mateix cantó.
Inici i final:  Entrada de la mitjana
Temps : 2 hores 10  minuts.
Descripció de l'itinerari:
(Posa la distància en lloc del temps com faig sempre perquè vam fer moltes parades explicatives)
Sortim del monument conegut popularment com els Ous del Siurana en la glorieta Font i Quer. Anem per l'Espai de la Mitjana amb el centre d'informació i els estanys.
Als 500 metres deixem el camí a l'embarcador i prenem un camí a l'esquerra prop del Segre. Anem per un indret de vegetació esponerosa. Tots coincidim que sembla que no estiguem a Lleida. Paratge meravellós,
Als 900 metres sortim a una plantació de fruiters (que es va menjar el sender). Anem pel costat del riu. Als 100 metres trobem una caseta blava que ens indica el pas d'un gasoducte que travessa el riu.
1,6 km. El camí queda tallat per l'ampliació de la finca de Construcció Simó. No podem anar endavant i girem a l'esquerra entre camps fruiters.
1,9 km. Carretera. Anem a la dreta.
2,1 km. Deixem la carretera per un camí carreter a la dreta. Passem a tocar d'una casa on hi ha una pleta amb un ramat d'ovelles.
Deixem a l'esquerra un mur de pedra ben treballat que tanca la finca de l'esquerra.
2,8 km. Per la dreta s'incorpora un camí carreter per on retornarem.
Hi ha trams que fan de mal passar doncs les canyes i l'escassa conservació del sender impedeixen el pas.
3,7 km. Curiosa fita on es pot veure el nivell de l'aigua en la riada de 1982.
3,9 km. El sender queda mig tallat per un talús d'uns tres metres entre canyes. Baixem amb cura i davant tenim el pont de l'autovia que travessem per sota.
Anem seguint un camp erm. Travessem la sèquia de Picabaix, límit del terme de Lleida, i entrem al de Corbins.
4,6 km. Sortim a la rotonda d'accés a l'escola Alba. A la dreta surt el camí vell de Corbins per on passa el GR 3. (Veure GR 3 de Lleida a Balaguer).
Tornem a travessar el pont de l'autovia. Enlloc de tornar pel camí vell anem per una mota (dic de contenció, escullera) de pedra feta arran de la riada de 1982 per la CHE i que alguns pagesos han fet seva.
6,0 km. Abandonem la mota i anem a buscar el camí vell de Corbins.
6,2 km. Camí vell de Corbins que ara seguim en direcció a Lleida. Camí d'anada.
9 km. Ous del Siurana on hem començat l'excursió.


Comentaris