CIRCULAR PER LA VALL DE GERBER

El coll de Xemeneies per on baixarem
No havia estat mai a la vall de Gerber, un racó que no pot faltar mai al carnet excursionista d'un muntanyenc. En Ramon Pach em fa la proposta de pujar al Tuc de Bassiero Oriental. L'Occidental ja el vaig pujar fa molts anys venint per la vall d'Amitges. La proposta em va seduir però quan estàvem dalt del Bassiero la ment perversa del Ramon va idear una volta pels pics dels 3 Puis i pel pic de les Xemenies i allò va passar de ser una excursió tranquil·la a una mega travessa. Anem a pams.
Vam dormir a l'aparcament de les Peülles de les instal·lacions de Vaqueira-Beret (perquè els pijos escriuen Baqueira???) en el porxo d'una caseta de fusta ja que havia estat dormint tota la tarda. Si es dorm al refugi Mataró la travessa és molt més humana.

Característiques:
Valoració: Interessant, ideal per conèixer la vall de Gerber. Atenció a les consideracions referents a la dificultat.

Dificultat: Moderada si es puja al Bassiero Oriental i es baixa pel mateix camí però si es fa tota la travessa cal considerar-la com a Difícil ja que es va molta estona sense sender i travessant una regió plena de tarteres i pendents desagradables.
Desnivell: 1250 m

Distància: 17,60 km.
Temps: 8 hora 53 minuts
Itinerari circular.

 Descripció de l'itinerari:
Sortim de l'aparcament de les Peülles (1920 m.) passem el torrent que baixa del port de la Bonaigua, El sender va planejant cap a l'esquerra. Passem per la font de Matamoixons (7 min.).
28 min. Deixem de planejar i comencem a enfilar-nos per endinsar-nos en la vall de Gerber.
36 min. Passem arran de l'Estanyola de Gerber (2026 m.).
59 min. Estanyet de Baix de Gerber. A la tornada ens incorporàrem de la vall de Xemeneies per aquí.
1 h 10 min. Estany de Gerber (2186 m.). És el més gran de la vall. Fins ara hem anat pujant planejant però a partir d'ara el pendent augmenta. Passem arran d'una cascada. El camí està indicat amb cartells informatius, alguna estaca groga i marques de pintura verdes i grogues velles.
2 h 33 min. Deixem a la dreta el camí principal que duu al refugi de Mataró i seguint unes fites menys marcades i un carrerany perdedor. Passem arran de l'estany de l'Illa amb el refugi a l'altre costat del llac.
2 h 45 min. Assolim un collet (2555 m.) que ens permet entrar a la vall del Cap de Gerber. Davant tenim els Bassieros i el pic d'Amitges, Els Bassieros estan tancats per una barrera rocosa imponent. Hi ha unes poc estètiques banderoles de la ValldAneu però que ens van molt bé per seguir el corriol.
2 h 55 min. Ens situem al peu d'una feixuga canal que és l´únic punt feble de la paret. Caldrà pujar 150 metres de desnivell sobtats.
3 h 23 min. Coll de Bassiero (2739 m.) que ens dona accés a la meravellosa i desconeguda vall de Cabanes. Ara trobem un sender a la dreta que ens duu al cim.
3 h 45 min. Bassiero Oriental (2892 m.) amb una visió excepcional encara que vers a ponent roman tapat pel seu germà gran que només amb 9 metres més li tapa la panoràmica. Estan separats per una profunda bretxa. Aquí el Ramon Pach traça el seu infernal pla. En lloc de baixar per la canal anar al pic dels Tres Puis i seguint la cresta fins coronar el pic de les Xemeneies i baixar per la vall de Xemeneies i enllaçar amb el camí de pujada. A mi no em sembla bé però en un grup de dos cal saber cedir i guanya.
4 h. Coll de Bassiero (2739 m.). Deixem tot indici de sender que no trobarem fins d'aquí força estona i ens enfilem al fàcil cim del Pic dels 3 Puis.
4 h 12 min. Pic dels 3 Puis (2821 m.) on estudiem com arribar al coll de les Xemeneies i veiem que la forma més factible és per la carena doncs baixar a l'estany ens obliga a fer més marrada. Ambient pirinenc en estat pur. No trobarem ni fites!!!
4 h 40 min. Ens situem sota del coll que hi ha al pic de les Xemeneies. La travessa ha estat laboriosa cercant el millot pas però no pas complexa. Ara ens toca fer el darrer tirapits per assolir el cim.
5 h 10 min. Pic de les Xemeneies (2872 m.). El cap se'ns omple de dubtes: Podrem baixar fins al coll de les Xemeneies?, trobarem camí? la única forma de solucionar aquests dubtes és posar-nos en moviment i caminar. Els primers moviments per baixar del cim són complexos doncs anem per una zona de grans blocs i cal anar atents als moviments.
5 h 20 min. Accedim a una canal per on baixarem. Cal anar amb compte doncs cauen molts blocs i hem de prendre les mesures adients per que no caiguin al company (ocupar diferents línies de baixada quan és possible, o si no, anar propers per no permetre a les pedres que agafin velocitat).
5 h 53 min. Decidim pujar a un collet (2635 m.) per veure com serà el baixador cap a la vall de Xemeneies. Veiem que podem baixar encara que és una canal molt pendent i inestable però no ens cal anar a buscar el coll de Xemeneies ja que sembla que tampoc allí serà gaire millor la baixada.
Una pedra inestable de la tartera em desequilibre i caic damunt d'una altra pedra que rep un impacte considerable amb el meu cap. No es queixa el roc - ni es trenca - i a mi no em passa d'un bon "susto" però per sort no em surt ni sang. Continuem avall.
Arribem al fons de la vall però tot és una tartera de molt mal passar. Ara són blocs inestables, ara són grans blocs que ens obliguen a fer piruetes per travessar-los. Pensava trobar un corriol en aquesta vall però la veritat és que no hi ha res de res en mig d'aquest caos de pedruscall.
7 h 53 min. Finalment, arribem al camí de la vall de Gerber prop de l'estanyet de Baix de Gerber. Quasi besem el terra en trobar-lo. Seguim el camí d'anada.
8 h 53 min. Aparcament.
Accés:
En el km. 49,5 de la carretera C-28 que puja d'Esterri d'Àneu al Port de la Bonaigua trobem l'aparcament de les Peülles de l'estació d'esquí de Vaqueira-Beret. Aparquem a l'esquerra.

Comentaris