CORCEGA (8): ASCENSIÓ AL CAPU D'ORTU

He llegit per internet que el Capu d'Ortu ofereix, malgrat la seva modesta alçària, una panoràmica excepcional vers la bahia de Porto i la mar. La proposta la trobo temptadora i encamino el cotxe vers aquest racó de la costa oest. Igualment cal visitar les Calandes de la Piana que han estat declarades Patrimoni paisatgístic de la humanitat per la UNESCO. El principal encant es veure com passen els cotxes per aquesta carretera estreta, tallada a pic a la roca ... i els autocars que porten turistes. Tothom fa fotos cercant les millors imatges. La terrassa del restaurant Rochers Bleues és el millor indret per delectar-nos amb l'entorn.
Característiques:
Valoració: Força interessant.

Dificultat: Moderada. La primera part va per sender ben senyalitzat. La segona part és sense camí seguint les fites.
Desnivell: 950 m

Distància:
Temps: 4 hora 40 minuts
Itinerari circular.
Descripció de l'itinerari:
De l'aparcament (467 m.) anem a l'esquerra seguint els nombrosos cartells informatius. Creuem un camp de futbol.
4 min. Abandono uns itineraris i pujo per la dreta. Vaig per l'esquerra d'una vall (hidrogràficament, esquerra). De tant en tant vaig fent alguna ziga-zagua. El sender està perfectament senyalitzat.
Passo un primer coll (Bocca de Piazza, 956 m.) que m'ofereix una nova visió del món.
Cartell de 50 min. al cim. El camí deixa de ser evident i ara caldrà anar seguint les fites de pedres.
1 h 40 min. Segon coll. Passo per una escletxa i per primer cop veig al fons el cim. Això ho sé a la tornada ja que a l'anada he tingut un grapat de vegades la sensació que aquella cota que tenia al davant era el cim. Cal anar seguint amb atenció les fites que són nombroses. És fàcil posar bons munts de pedres quan hi ha pedres petites i pedres grans per posar-les perquè ressaltin. Les fites és un tret característic de les excursions per Corsica.
Pujo per una mena de canal i després finalment assoleixo el cim.
2 h 40 min Capu d'Ortu (1295 m.). Veritablement la visió sobre la bahia de Porto i el golf que la limita per dalt és impressionant però jo també m'he mostrat impressionat per les roques de granit rosat que he anat trobant mentre pujava.
A la baixada passo el segon coll (ara primer) i passo pel cartell de 50 minuts però una mica sense adonar-me'n agafo un sender a l'esquerra que em duu a la vall de Piezza Moninca que ara baixaré per l'esquerra (dreta orogràfica) seguint les marques grogues.
Surto finalment a una pista i poc després arribo al Pont de Mezzanu.
Aproximació:
A la sortida de Piana endirecció a les Calanques de Piana i Porto trobem una pista que s'enfila a la dreta vers una zona d'aparcament. És tracta de l'àrea del pont de Mezzanu on comença i acaba l'excursió.

Comentaris