PEL PORT DE BIELSA RECORDANT ELS REFUGIATS DEL MÓN

Avui he anat a fer un volt pels voltants del port de Bielsa i el port Vell de Bielsa passant per una bonica cresta. El tomb m'ha servit per recordar la fugida de la població civil i els militars republicans que havien quedat tancats en l'anomenada Bolsa de Bielsa. Avui era un dia caluròs però fer aquest trajecte al maig, amb tot de neu, amb la família i els pocs estris de casa que s'havien pogut agafar de les cases que estaven cremant havia de ser tràgic. En els nostres dies hi ha també famílies que han d'emprendre aquest funest viatge com els sirians. Mentre pujava recordava, empatitzava amb els
republicans però també amb la resta del món.
El recorregut que he dissenyat m'ha agradat molt, i el que és més interessant m'obra noves excursions a la zona. Primer he pujat al Puerto de la Forqueta i he anat seguint la cresta a l'esquerra passant per petits cims fins arribar al Puerto Viejo de Bielsa on una placa recorda els esdeveniments que omplen la meva ment mentre camino. La baixada la faig pel PR - Hu - 182.
Característiques:
Valoració: Alternativa molt interessant per combinar la pujada al port Vell de Bielsa i el port de la Forqueta que en alguns mapes he trobat com a port de Bielsa.
Dificultat: Moderada.La pujada als ports es fa per senders mentre que la travessa del port de la Forqueta al Port Vell de Bielsa es fa sense sender però molt fàcil. En començar la travessa cal fer una petita grimpada.
Desnivell: 960 m.
Distància: 10,5 km. -
Temps: 4 hores 30 minuts.
Itinerari circular.

Descripció de l'itinerari:
Darrera de la casa (1680 m.)prenem un sender que està senyalitzat amb un parell de cartells. Anem pel PR - HU - 182.
Davant tenim la cascada del Chorro de la Pinarra que té una alçada de 30 metres. És sorprenent.
Anem pujant en mig del bosc de pi negre.
20 min. Sortim al cap de la Cascada. Davant tenim una gran extensió de prats d'herba. Estem a La Liena.
Anem pujant per un sender intel·ligent que sap fer llaçades que eviten el sobreesforç d'anar guanyant alçada.
50 min. Passem pel costat de la cabana del Forato (2014 m.) de petites dimensions, arrecerada a tocar d'una paret de pedra. El sender està molt ben marcat.
1 h 12 min. Trencall indicat amb un pal. Anem a la dreta per pujar primer al port de la Forqueta. El camí va molts trams planejant.
2 h 02 min. Port de la Forqueta, en alguns llocs he vist de Bielsa, (2417 m.). A l'altre costat impressiona la visió vers França però no té la grandiositat cap a ponent amb els pics de la Munia i Troumousse. La neu pel vessant nord arriba fins la bretxa i per baixar caldria fer-hi un descens prou pendent.
Desfaig uns metres el camí i vaig per una feixa estreta i no gaire agradable.
M'enfilo per una canal on trobo un parell de fites. No és difícil, però una amb mica de compromís. Crec que si no es vol fer els pics es pot anar més avall, planejant.
Dalt és un prat pla.
2 h 25 min. Assoleixo el pic de Marioules (2563 m.). Des de l'altre pic veure que té vers el vessant francesa una paret impressionant. Pel vessant aragonès tot és herba.
Baixo a un collet i emprenc la pujada a la segona cota del dia.
2 h 43 min. Pic de la Forqueta (25 33 m.). Torno a fer una altra baixada i sense adonar-me'n ja em trobo amb l'altra cota.
3 h Pic de l'Aguilleta (2508 m.) més encarat cap a la civilització i el port vell de Bielsa. Hi ha trams amb carrerany.
Baixo cap al port Vell de Bielsa que és ben evident des de la cabana de Forato.
3 h 11 min. Port Vell de Bielsa (2382 m.) També hi ha un munt de neu al vessant francès però crec que es pot passar per la rimaia. Veig que hi ha un senderó que puja al pic de Barrosa però aquest me'l deixo per un altre dia pujant per França o per la vall de Barrosa doncs avui he quedat a dinar a casa encara que ja he dit que faria tard. Ho sigui que això és una matinal...
Baixo per circ de Pinarra. El camí va fent ziga-zagues molt planeres, senyal de camí vell i intel·ligent.
3 h 41 min. Arribo a la cruïlla al port de la Forqueta. Vaig avall.
4 h 30 min. Aparcament.
Accés:
Prenem la carretera A-138 al túnel de Bielsa (1680 m.). En el km. 90. Just abans d'entrar al túnel agafem un trencall que surt a l'esquerra. Hi ha un aparcament a l'extrem oposat de la casa s'inicia el camí amb cartell informatius i una font.

Per obtenir el track de la sortida:

Powered by Wikiloc

Comentaris