CICLE GEORGE ORWELL: SERRA D'ALCUBIERRE

Segona sortida del cicle dedicat a la figura de George Orwell. En la primera ens vam dedicar a visitar el que vam anomenar front d'Osca (Sietamo i la ciutat aragonesa). Avui la nostra intenció és traslladar-nos a Alcubierre.
La primera fita és pujar al monte Irazo (605 m.) . George Orwell en el seu llibre Homenatge a Catalunya l'anomena monte Pucero. Està situat en el km. 34,6 de la carretera A-129 entre Leciñena i Alcubierre. Es puja per una pista. Dalt s'han reconstruït les trinxeres, els refugis i els bivacs que van fer anar els soldats del POUM. Bona feina feta pel Govern aragonès recuperant la Memòria Històrica. Havia força gent trescant per les trinxeres. Es denominada Ruta Orwell.
No cal ser cap gran estratega militar per comprendre que era un emplaçament molt precari doncs estava dominat pel Puig Ladron que queda molt més alt i que domina també la carretera que hem seguit per venir.
La segona fita del dia va ser pujar al Puig Ladrón (700 m.). En el km. 33,5 de la A-129 surt una pista que seguim costa amunt fins a l'aparcament. També es conegut com cerro Sant Simón on va haver una cruenta batalla on els soldats de la columna Macià - Companys van fer un atac sorpresa i van captura aquesta posició causant un centenar de baixes entre els falangistes. Els rebels es van organitzar per la recuperació d'aquest tossal tan estratègic i van aconseguir la seva fita fent també una gran mortaldat entre els soldats d'ERC. Al cim hi ha una creu recordant les baixes fascistes però tristament no hi ha un altre monument recordant les víctimes de l'altre costat.
En un trencall hem vist una indicació cap a unes trinxeres a l'esquerra i després de visitar el Puig Ladrón baixem a visitar-les. Primer es tracta d'una trinxera amb una cabana que domina el sector de la carretera però darrera de la primera línia. Després trobem un altre monument, aquest més petit recordant els caiguts per l'España fascista.
Aquest molt més petit. D'allí surt una trinxera de comunicació que ens permet assolir la cota 661 m. on hi ha una recula de trinxeres però aquestes a diferència de les anteriors estan en el seu estat original després de 80 anys d'oblit. Hi ha una visió privilegiada, però clar no es un lloc tan turístic.
Baixem a la pista asfaltada i podem visitar els refugis de les tropes. Cal destacar un habitacle molt gran reconstruït amb lliteres. Hi ha una font amb dipòsit.
El temps se'ns tira al damunt doncs volem anar a veure el Centro d'Interpretació y estudios de la Guerra Civil en Aragón de Robles com a cloenda del cicle.
Després un bon dinar en un restaurant si més no curiós amb tot de motos d'època.

Comentaris