DIGNIFICACIÓ TOMBA D'UN BRIGADISTA INTERNACIONAL A TÀRREGA

Avui no us parlaré de cap excursió de caminar sinó que la colla del Grup de la Recuperació de la Memòria Històrica del Centre Excursionista de Lleida hem decidit anar als actes que organitza l'ajuntament de Tàrrega al voltant del 80è aniversari de Guerra Civil a les terres de Lleida.
El primer acte ha estat dignificar les tombes - fins llavors anònimes - del tinent William Mitchell que va venir a Espanya a defensar la llibertat com a brigadista. Al costat hi ha la tomba del soldat Juan Medina Palmero del qual encara ara no coneixem res. La XVa Brigada Internacional estava a Tàrrega recuperant-se dels combats del Cap de Pont de Balaguer.
En la documentació apareixia que estaven enterrats a Mollerussa però gràcies al servei fotogràfic de l"Abraham Lincoln Brigade Archives es van trobar fotos de l'enterrament de Willian Mitchell. Es va veure que el cementiri corresponia a la capital de l'Urgell. Es va exhumà el cos que allotjava el ninxol 1040 i que corresponia al del tinent.
Avui s'ha fet un acte en la memòria de les dues víctimes i molt especialment del brigadista.
Tot molt emotiu i correcte.
Després hem anat al museu de Miquel Arestes de Tàrrega amb molt material recollit pel propietari que des dels anys 40 va recorrent el front cercant material bèl·lic. Molta gent. Caldrà anar un altre dia amb més tranquil·litat.
Per acabar hem anat a la fabrica de Cal Trepat, una foneria molt important de Tàrrega que hem pogut visitar. Durant la guerra es va fabricar munició.
A la tarda i l'endemà hi ha més activitats però jo ja no tenia més temps.
Felicitar als organitzadors per la feina ben feta.

Comentaris