dimecres, 12 de desembre de 2018

PELS BUNKERS DE CUBELLS (I)


Hi ha dies especials on en principi no esperes gaire cosa i tot surt redó. Avui la colla hem quedat amb la Núria Grau i el Josep Maria per ensenyar-nos uns nius de metralladores que han localitzat. S’estan patejant els turons de la contrada buscant i trobant vestigis de la Guerra Civil. Diuen que en tots els tossals hi ha restes prou rellevants.
Hem visitat dos indrets però ens han demanat que no fem públics els paratges doncs es troben dins de finques particulars i els hi pot molestar que vagi excursionistes encuriosits. Respectarem aquest criteri i no farem una descripció detallada de l’accés.
El primer tossal és poc rellevant. És curiós com un emplaçament tant fortificat i en canvi destaca poc destacat. Aparquem al costat del turo. No hi ha un camí definit. Arribem al niu de metralladores núm. 1 (Coordenades UTM:                                              ). Es troba totalment destruït només podem veure l’entrada que forma un angle amb totxana. Al voltant hi ha un munt de formigó escampat segurament volat per aconseguir ferro de l’estructura. En algun moment em plantejo si es tracta d’un niu o d’un refugi
principalment perquè no es veuen les espitlleres. Primerament dubtava que fos un niu de metralladores doncs no estava encarat al front, si no que protegeix la part del darrera.
Anem girant a l’esquerra i trobem una línia de trinxeres que aviat es diversifica. Trobem el niu de metralladores núm.2 (Coordenades UTM:                                                   ). Està en part amagat sota una roca.
Pugem al cap del turó i ens trobem amb una construcció republicana malmesa núm. 3 (Coordenades UTM:                                                                        ). Està encarada vers el cap de pont de Balaguer (Merengue). Dubtem si es tracta d’un punt d’observació o sols un niu de metralladores. Al costat podem veure un petit refugi que presenta una doble entrada. Al costat hi ha un altre forat.
Baixem a un nivell inferior i trobem el darrer niu de metralladora núm. (Coordenades UTM:                                                          ). Es tracta d’un vestigi també volat però encara ens queda un passadís per on sortir a una trinxera fonda que va resseguint la muntanya. Al costat hi ha un refugi antiaeri amb l’estructura de V encara que és molt estret i no podem entrar-hi.
Ens desplacem cap un altre turó. Allí trobem l’ermita de Sant Bartomeu de P...., encara que popularment se l’anomena Ermita Rònica, que està en part malmès doncs hi falta la meitat de la construcció. Diuen que les seves pedres foren sostretes per refer les esglésies de Cubells però no podem detallar el moment en que fos malmès. És conserva la part que correspondria a l’altar i l’absis. Curiosament la volta és d’arc apuntat. Al costat havia hagut el castell de Bensa. A l’esquerra hi ha un refugi amb un forat que feia funció de xemeneia (Coordenades UTM: ). Pugem al cimal del tossal. Hi ha algun mur que em fa sospitar que es tracta de restes de l’antic castell.

A l’extrem del tossal podem trobar una nova construcció que ens recorda la que hem visitat en el turó anterior (núm. 3) doncs es troba en un emplaçament elevat com si es tractés d’un punt d’observació o un niu de metralladores o d’artilleria (Coordenades UTM:                                         ).
I per acabar, tornar a agrair a la Núria i al Josep Maria que m’han descobert aquests petits grans tresors. Espero de tot cor poder continuar ensenyant-me més elements. I felicitar-vos per la feina que feu....
Us preguntareu perquè apunto les coordenades i no les apunto doncs molt fàcil. Aquest és el meu blog on apunto les meves sortides i m’apuntaré aparat les coordenades que no les puc fer públiques.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada