GRIMPANT PER VADIELLO: PICO DE BORON

En Caseret d'Alfarràs hem diu que ha fet una mega excursió i que em vol portar. No li puc dir pas que no. No em defrauda gens la seva proposta. Anem a Vadiello, potser feia 25 anys que no havia estat. No recordo ni per on va la canal del Palomo que tant em va fer patir en el seu moment.
Passarem un parell de passos amb ferros i baixarem una canal amb també dues instal·lacions amb cordes. Tot un espectacle.
Vadiello, si no heu estat mai és una meravella natural d'un circ envoltat d'imponents cingleres.

Característiques tècniques:
Valoració: Excursió que passa per indrets espectaculars.
Dificultat: Mitja- alta.HI ha dos passos de clavilles i dos baixadors amb corda que sense ser difícils cal estar una mica habituats a passar-los.
Distància: 11,6 km.
Desnivell: 1240 metres.
Temps:4 hores 38 minuts.
Itinerari circular
Descripció de l'itinerari:
Deixem el cotxe en un aparcament que hi ha prop de la central de Vadiello, en aparcament que està abans d'un túnel. Baixarem pel costat. Baixem per la carretera.
10 min. Arribem a un revolt molt marcat de la carretera, on hi ha també un aparcament, i deixem l'asfalt i agafem un camí natural que va pel barranc de Isarre.
13 min. Travessem el barranc i tirem amunt. Camí molt trillat.
32 min. Font d'Isarri. A la nostra esquena podem albirar els cingles del corral Ciego,
37 min. Cruïlla de camins. El camí marcat com a Camino natural va a l'esquerra. Nosaltres anem a la dreta vers l'ermita de Chimes. Cartell informatiu. Tot està massa marcat...
El nostre sender recula i es dirigeix de nou al barranc que hem deixat en començar la travessa. El camí va pujant i després descendent entre boscos de pins.
1 h 25 min. Arribem a l'ermita de Sant Chimes que es troba aixoplugada dins d'una balma.
Baixem definitivament al barranc.
1h 28 min. En arribar al barranc girem a l'esquerra uns cinquantena de metres fins que una fita en l'altre extrem del torrent. Comença la pujada ferma vers el pic dels Pepes que dominen la contrada.
En el primer tram el camí costa de localitzar. Després anem per plaques de roca descoberta. A la part de dalt cal anar en compte tenint present que hem de passar molt a prop del pic dels Pepes i no agafar algun corriol que mena més a la dreta.
1 h 48 min. Collada (1130 m.) al peu del pic dels Pepes.
Anem a la dreta de la carena - en direcció oposada al cim dels Pepes.
La cresta és espectacular. Queda tallada i cal flanquejar per l'esquerra, travessant un bosc, i pugem per una feixa a la dreta, cal grimpar. Un cop dalt de la feixa anem a l'esquerra.
2 h 02 min. Trobem unes barres de ferro clavades a la paret formant un curiós grau. Les barres no són gaire gruixudes i cal anar amb compte. Primer pugem recte per arribar a una balma i girar a la dreta. Coordenades UTM: 30T  x=722798  y=4681319
Anem a l'esquerra i trobem un altre pas equipat però més factible. Coordenades UTM:30T  x=722812  y=4681308
Seguim la carena cap a llevant.
2 h 32 min. Arribem a una collada. Hi ha una fita. Ens decantem cap a l'esquerra, tot baixant i posant cura de seguir les fites.
2 h 37 min. Deixem de descendir i anem a l'esquerra. Pas/grau que ens permet baixar al coll Ligüero. davant tenim el pico de Borón que és la nostra propera fita. Baixem cap al coll que no sempre per camí evident. Coordenades UTM: 30T  x=723370  y=4681225
2 h 45 min. Coll Ligüerri (1137 m.). Remuntem la muntanya per un sender incipient.
3 h 01 min. Assolim el cim del pico de Borón (1327 m.) amb una excepcional visió sobre la contrada amb l'embassament de Vadiello als nostres peus i la serra de Guara dominant el terreny.
Baixem ràpid doncs hem deixat una part de la colla.
3 h 15 min. Coll Ligüerri. Busquem el pas clau abans indicat que agafem malament hi hem de fer una petita grimpada doncs l'agafem per sota.
En lloc de pujar al coll d'on venim anem fent una diagonal fitada que passa per sota del peña Ligüerri.
3 h 45 min. Sortim a la carena i anem a l'esquerra.
3 h 55 min. El camí ha esdevingut una agradable carena amb vistes espectaculars vers llevant amb l'embassament i l'agulla del Mistral i el del Puro. A l'altre costat puc distingir l'Huevo de Sant Cosme.
El camí deixa de ser carener per baixar vers una canal que cada cop es va estreny més.
4 h 08 min. Trobem una corda que ens permet superar un tram penjat. El darrer tram és totalment dret. Una mica més avall trobarem un altre tram de corda però menys espectacular.
4 h 38 min. Arribem a l'aparcament. Una excursió espectacular com em va dir en Caseret...
Per obtenir el track de la sortida:


Powered by Wikiloc

Comentaris