ENTAFORAR-NOS EN LA COVA DE L'ESCALETA

Feia temps que li anava darrera d'aquesta cova. Hi havia passat dos cops per davant però no gosava posar-m'hi dins ja que no estic habituat a moure'm per aquests contorns. Així que vaig fer la proposta a la colla de Jabalís senderistes que són més salvatges que jo i no van refusar l'engany.
Es tracta d'una cavitat que no és difícil, però tampoc és una cavitat per anar amb xancletes. És ideal per fer una matinal amb "fundamento".
Ara hi arriba un sector d'escalada que fa molt fàcil arribar-hi, però també va alterar el meu record de les vegades que havia anat abans i em va costar localitzar. Espero que després de llegir aquestes paraules esdevingui més fàcil per vosaltres. Les nostres fotografies no podran competir amb les obres d'art que feia l'Antoni Satorra. Sempre recordat pels seus amics.
No m'agrada gaire entaforar-me en forats però penso que de tant en tant resulta prou interessant.
Descripció de l'itinerari d'accés a la cova:
Aparquem en la resclosa de la presa de Camarasa o en els aparcaments que hi ha damunt del segon túnel.
Ara ens cal desfer els dos túnels en direcció a Camarasa. Uns 100 metres abans del primer túnel surt un camí a la dreta que seguim. Anem paral·lels a la carretera que ens queda sota.
2 min Trobem un trencall que va a la dreta vers les parets d'escalada. Continuem recte. Al llarg del recorregut n'anirem trobant més corriols. Trobem algunes grapes metàl·liques que ens ajuden a progressar.
11 min Deixem un sender que va a unes xarxes de contenció de pedres sobre la carretera i anem a la dreta a cercar la paret d'escalada. El camí s'enfila amunt resseguint un corriol prou evident. Hi ha algun moment puntual que hem de grimpar.
15 min En una clotada que ens queda a la dreta albirem l'entrada de la cova que ens queda damunt nostre. Hi ha una corda que ens ajuda a arribar-hi. En un replà anterior ens preparem el frontal i el casc.
Coordeandes UTM: 31T: X 324190, Y 4641015, altitud aproximada 438 m
Descripció de l'interior de la cova:
Després de la grimpada inicial d'uns tres metres ajudats per la corda entrem a la primera sala. Trobem ja els primers murisecs (ratpenats) deixeu-los descansar i no els molesteu que ells estan a casa seva i som nosaltres que els anem a molestar. Màxim respecte.
Aquesta primera galeria aviat acaba i cal superar un petit mur, espectacular, que ens obliga a pujar de nivell i retrobar una nova galeria. A l'esquerra hi ha un ramal que ens permet incorporar-nos a la galeria principal després de fer una petita gatera (divert). Anem seguint la galeria principal. Trobem que hi ha un fil de vida que ens va molt bé ja que ens assegura la tornada sense tenir problemes de recerca del camí de tornada. La galeria principal trobem blocs grans que anem saltant i grimpant seguint sempre el fil de vida.
Trobem un pessebre que van posar l'any 1980, com aquell que diu fa 4 dies.
El recorregut total de la cova és de 265 metres. Se'ns fa curta i tenim més ganes d'explorar. Finalment amb recança abandonem la casa dels murisecs, procurant no molestar-los.
No observo grans formacions litogràfiques. Hi ha alguna raconada on s'apilona excrements de murisecs i arriba a fer una mica d'olor a amoníac, però em pensava que seria pitjor.
Tornada:
Ho fem pel mateix camí d'anada (15 min).



Per obtenir el track:


Powered by Wikiloc

Comentaris