LA COVA DELS MAQUIS DE LA PEÑA MONTAÑESA

Llegeixo als diaris que s'ha trobat l'amagatall dels guerrillers a la Peña Montañesa. Ondia que fort, en el llibre de LA AGRUPACIÓN GUERRILLERA DEL ALTO ARAGON (1939 - 49) de Félix Tundidor ens parla d'aquesta posició important dels maquis que finalment s'ha pogut localitzar. Era una mica el campament general de la zona. L'ajuntament de la zona ha habilitat el camí i clar... això és una provocació per l'Estivi de l'Alforja i jo que ens apassiona descobrir la nostra història recent així que cerquem aviat data per anar-hi.
És tracta d'una excursió senzilla encara que al final vam tenir una petita sorpresa que explicaré al final (així ho llegireu tota l'entrada).
Si només es vol visitar l'abric dels maquis us caldrà caminar molt poc però aquí us proposem alguna alternativa més llarga i una propera proposta. Sempre dic que les excursions bones són aquelles que n'obren de noves.
Característiques:
Interessant si esteu amb el tema dels maquis.
Dificultat: Baixa
Desnivell:  570 metres.
Distància: 4,1  km.
Temps: 2 hores 20 min
Itinerari circular.
Descripció de l'itinerari:
Un quilòmetre aproximadament abans del monestir de Sant Victorian en el peu de la Peña Montañesa trobem un aparcament i un cartell que ens indica el camí de la ruta normal a la Peña.
Seguim un sender molt evident que està indicat cap al cim de la Peña Montañesa i la cova de Hueso Santo.
12 min Abandonem el camí principal i agafem un trencall a l'esquerra cap a la cova de Hueso Santo. Es tracta d'un camí carreter obert amb màquina i amb molt poc d'interès.
24 min Cartell que ens indica que hem de deixar el camí principal i agafar un caminoi costerut.
27 min Un sender planer marxa per la dreta. Després el seguirem però ara continuem amunt.
30 min Abric dels Maquis en la paret principal de la Peña Montañesa, protegit per una agulla d'uns 5 metres que després pujarem que constitueix una esplèndida atalaia per controlar els contorns.  A l'entrada de la cova hi ha dos plafons informatius. L'abric és de petites
dimensions i està tancat per un mur de pedra.
Una mica ens quedem decepcionats ja que es de petites dimensions per amagar entre d'altres elements una imprenta de més de 500 quilos. Actualment la podem veure al poble a Pueyo d'Araguás. Coordenades UTM de l'abric: 31T  x=271001  y=4705790
Tirem avall i volem anar a veure la cova de Hueso Santo per veure si culmina les nostres expectatives.
Descendim em pel camí que hem seguit.
36 min Camí principal. Anem a la dreta.
39 mi Font. Continuem el sender que puja en diagonal pel que seria la base de la cinglera. Hi ha algun moment que el camí no és gaire evident.
1 h 06 min Arribem a la cova del Hueso Santo. Cal entrar-hi per una feixa d'uns 10 metres i enfilar-nos uns tres metres que ens obliga a fer anar les mans i vigilar amb les peus ja que la roca està molt pulimentada. La cova tindrà una 15 metres de fondària i hi ha algunes formacions que podrien recordar algun os petrificat. Tampoc no mata, la veritat, però segurament també fou visitada pels maquis de la contrada.
Coordenades UTM: 31T  x=270745  y=4705924
Descendim fins a la cruïlla de l'abric dels maquis.
1 h 32 min Agafem el sender que puja a l'abric.
1 h 35 min Deixem el camí que puja a l'abric dels maquis i continuem pel camí planer que surt recte.
1 h 50 min Enllacem amb el camí que puja a la Peña Montañesa. Seguim avall per la dreta.
2 h 10 min Cruïlla cap a l'abrig dels Maquis. Anem recte avall.
2 h 20 min Arribem a l'aparcament. Ens reservem una data per tornar a l'abrig amb la colla d'amics i fer la Faja del Toro.

Quan acabem anem al bar d'Oncins i preguntem sobre els maquis de la zona. Parlant, parlant ens diuen que la impressora no estava en l'abrig sinó en una escletxa que està damunt del cartell... més motius per tornar-hi.
Per obtenir el track:


Powered by Wikiloc