Passa al contingut principal

LA SUPERBA SENDA DE LAS PARDAS


La senda de las Pardas és una travessa reservada a excursionistes de nivell expert. Cal saber una forta pujada inicial que ens duu a una travessa  exigent amb passos acrobatics. Hi ha llocs habilitats amb cables però els indrets més complexos estan totalment desproveïts i on cal assumir alguns riscos.
Majoritàriament anem per una feixa però hi ha topants per on baixa una canal amb neu (no anar a principi de temporada d’estiu). La neu esborra el sender que cada any s’ha de fer nou. No crec que hagi passat gaire gent davant nostre, algú si, segurament a final de temporada el sender deu d’estar més traginat. Ara la bellesa plàstica de l’itinerari supera amb escreix els riscos que hem de superar. És una ascensió superba que cal haver fet ...
Característiques:
Recorregut exigent que ens ofereix una superba visió del món miner i les privacions que havien de patir per bastir aquest conjunt de camins.
Dificultat: Alt
Desnivell:  1550 metres.
Distància: 23,2  km.
Temps: 9 hores 16 min

Itinerari circular
Descripció de l’itinerari:
En el km  88,2 de la carretera A-138 al túnel de Bielsa trobem un petit aparcament on caven uns 8 vehicles com a molt.  Agafem la pista que puja a la vall de Barrosa.
20 min Deixem la pista i agafem un sender que surt a l’esquerra cap a a les mines de Liena o de Parzan (de plom, de ferro i de plata).
El sender puja inicialment fent ziga-zagues en mig d’un bell bosc primer d’avets i més amunt de pins negres. Anem ascendint fins trobar-nos en la part superior amb el prat alpí. Pugem acompanyats per un cable aeri amb vagonetes d’unes velles instal.lacions. Hi ha trams bells que ens ensenyen les velles condicions de treball dels miners que van obrir aquest sender espectacular.
3 h Arribem a una caseta del telefèric que indica el començament de les mines de Liena (2433 m.)
Anem pujant entre les ganges dels forats de les mines. Impressionant. Perdem el camí i anem decididament amunt per veure les diferents entrades. El sender tira cap a l’esquerra on hi ha una marcada bretxa prop del pic de la Mota.
3 h 36 min Arribem a la carena (2602 m.). Davant nostre tenim una extensa carena que ens ajuda a situar-nos.
Davant tenim la mola rocosa de l’Espluga Ruego que anem a buscar. El sender va de l’esmentada bretxa a una pista que puja de Pineta que segueix una estona.
4 h 46 Min Coll d’Espluga Ruego (2493  m).  Trobem l’inici de la feixa on hi ha un cable . La veritat és que nosaltres trobem aquests primers metres són bastant inútils ja que aquí no calen però hi ha trams més exposats i desproveïts d’assegurances. Entenc que no es poden posar cables en les canals per on baixa la neu.
Anem seguint la feixa repicada en la roca.
Una tartera ens barra el pas i costa trobar el corriol per on segueix. Hem contornejar ja per la base els cingles del pic Robiñera. Després de la tartera passen per la cinglera del pic de la Munia i del Troumouse.
Passem per sota una cascada que ens exigeix córrer.
7 h min Sortim de la feixa de la Senda de las Pardas i enllacem amb el camí del Port de Barrosa. No arribem al port sinó que baixem decididament  avall.
8 h 28 min Refugi de Barrosa
Passem per la cruïlla a les mines de Liena on hem començat la pujada.
9h 16 min Aparcament on hem començat l’excursió.
Per obtenir el track: No és un track meu:


Powered by Wikiloc

Entrades populars d'aquest blog

LA MERAVELLA GEOLOGICA: ELS FEIXANTS DEL MONTSEC

L'excursió més superba del Montsec - al meu pobre criteri - és la que transcorre pels Feixants del Montsec. És com anar amb un parapent i anar volant la cinglera del Montsec d'Ares. Sempre amb els peus a terra però durant dos quilòmetres només tens un metre per caminar. A un costat la paret i en l'altre el buit.
Ara farà 13 anys vaig aconseguir enllaçar els dos extrems i després vaig portar una colla del CEL (crec que vam ser 33). Ara he tornat i encuriosit observo que hi ha un corriol que recorre tot l'itinerari. Ha perdut un punt de salvatgia però recoi quina diferència més agradable.
Veig per internet que molta gent hi puja per la canal de l'Embut i baixa el Feixant. Mata amb un dia dues de les millors excursions del Montsec. Tot és combinable però m'agrada dedicar un dia a cada sortida ja que tenen prou cos. No cal matar tot el que és gras...
Característiques:
Dificultat: Entre mitja i alta. Els passos no són difícils tècnicament però si que cal no tenir ver…

PORTAR EL MONTSEC EN EL COR: DESCENS DE ROCA LLISA

Mai com avui m'ha dolgut descobrir una raconada del Montsec, la meva estimada muntanya, però he hagut de fer "tripas corazón" i explicar-vos un tresor, Roca Llisa, damunt de la font de les Bagasses. És un terreny inhòspit, feréstec totalment salvatge però d'una bellesa total. Crec que cal posar uns metres de cadena per poder superar uns 50 metres de paret tombada per poder fer tot el recorregut sense problemes. Em caldrà voluntaris per pujar els trams de cadena. Si esteu interessats deixeu-me un comentari en acabar l'article. Si acabo el projecte algun any serà un recorregut molt atractiu del Montsec com ara ho són la canal de l'Embut o la Feixa del Montsec...però hi ha feina. A diferència dels anteriors aquí tot és més salvatge.
La contrada la vaig descobrir quan vaig recórrer el barranc que puja de la paret de l'Isard fins la Pedrera de Meià.
Per fer el recorregut he hagut de fer un rapel de 50 metres penjant d'una bona savina.
Descripció de l'i…

MONTSEC SUPREM: PELS BUNQUERS DE LA COLUMNA DURRUTI

Per motius logístics decideixo tornar als nius de metralladores que van construir la columna Durruti que va defensar l'avanç del feixisme a les terres catalanes. La columna Durruti va ser finalment militaritzada amb el nom de divisió 26 i va ser situada en un dels punts de més difícil defensa, la carena del Montsec, i els anarquistes sempre es van queixar que la República mai els hi va passar armament mínimament acceptable mentre veien que altres divisions de caràcter comunista eren més ben proveïdes. Malgrat aquesta trista circumstància fou la divisió que millor va defensar l'ofensiva final de Franco sobre Catalunya i molts van morir defensant aquesta muntanya farcida de trinxeres.
Aquesta sortida l'he fet un fotimer de cops però mai pujant des de la fita - la manera més fàcil - i aquí miraré de fer-vos una breu descripció. Veure pujada des del pas de Nerill. Vam deixar un cotxe a Hostal Roig i aquesta circumstància ens va permetre fer una travessa molt interessant.
Caract…