Passa al contingut principal

Seguidors

BON ROTLLO: FERRATA D'OBARRA A LA CROQUETA


(Personal:  He posat de bon rotllo, perquè no m'agrada fer ferrates, però un bon amic, en Caseret d'Alfarràs - quasi novios - i ara feia temps que no sortíem junts, quan li vaig dir de sortir em va dir que volia tornar a fer la ferrata d'Obarra... i no li vaig poder dir que no. Per cert trobo un cultisme molt d'esnob dir ferrada a un italianisme com ferrata que és la denominació original).

CARACTERÍSTIQUES TÈCNIQUES:
Hi ha un abús de ferro, grapes i més grapes que donen molta sensació de seguretat - ja porten dos morts fent la via, així que alerta. Malgrat la ferralla hi ha moments que els equipadors ens fan tocar la roca per arribar a les grapes, té el seu encant de palpar la pedra, més agradable que el metall. En la meva descripció miraré de ser una mica més original que altres ressenyes que he trobat i us parlaré de trams.
Podeu trobar molt bona informació a Deandar, rocjumper i KomandoKroketa
Dificultat: K4. Trobo que no hi ha un pas especialment difícil però és una via molt constant i mantinguda.
Temps d'accés: 5 minuts.
Temps en la via: 2 h 30 min, encara que sabíem que havia de ploure i vam estar 1 h 45 min. Vam sortir molls els darrers metres. 
Temps de tornada: 45 minuts. Anem al poble de Ballabriga (a l'esquerra) pel GR18.1. Al poble continuem el GR fins que sortim a la carretera que ens deixa a l'aparcament inferior.
Desnivell: 355 metres.
Hi ha tres ponts tibetants (els dos primers amb plataforma i el darrer només amb un cable).
A veure si veieu els tres ponts tibetans?
Descripció de l'itinerari:
Aparquem en el km 40,5 km de la carretera A-1605 de Graus a Bonansa. A l'altre costat de riu hi ha el monestir d'Obarra.
Seguim un centenar de metres per la carretera cap al nord fins trobar a l'esquerra la pujada a la ferrata.
Anem caminant primer per un coster amb cable fins arribar a un mur.
Primer tram: Són 100 metres que són de bon fer, pendents però amb molt de ferro. Diria que són un K2. Trobem durant tota la ferrata anelles per rapelar (es pot portar una corda de 40 metres per seguretat). En arribar dalt hi ha un escape a la dreta, encara que no sé com està per baixar. Ara ens toca caminar per un coster pedregòs i pesat cap al nivell superior.

Segon tram: Ara la paret és més vertical (hi ha algun petit desplomb però hi ha tants esglaons que no presenta problemes, apart del cansament de braços) i potser en més llocs ens cal posar-nos en la roca per progressar. Sortim a la carena de l'agulla de la Croqueta que ens queda a la nostra esquerra. Carenem uns metres. Fem el primer pont tibetà. De sobte hem de baixar uns 10 metres i abandonem la carena. Anem a buscar el segon pont tibetà. Els dos amb plaquetes. 
Abans de superar el segon pont podem veure que per l'esquerra baixa un "escape" que va a buscar el tram que hem anat caminant i enllacem amb l'escape del primer mur.

Tercer tram: És segurament el tram més exigent i llarg de la via. Primer guanyem alçada pel costat dret de l'agulla i després anem a l'esquerra fent un flanqueig que no es gaire agradable ja que de tant en tant ens hem de despenjar i baixar un pam per posar el peu en un ressalt, i després tornar a pujar. Només pots veure un parell de metres de la teva progressió. Arribem al tercer pont, aquest només amb un cable pels peus.

Quart tram: Ens queda un mur vertical però sense res especial que de tant en tant he de sortir de l'esglaó i posar-me a la paret i arribar millor a l'esglaó superior. Finalment arribem al cim de l'agulla de la Croqueta (1396 m.)

Descens: Com el terra estava moll hem patit a la baixada. Hi ha un cable de vida que en condicions normals diríem que sobre però us asseguro que avui l'hem estimat.
Per obtenir el track:
Powered by Wikiloc

Entrades populars d'aquest blog

LA MERAVELLA GEOLOGICA: ELS FEIXANTS DEL MONTSEC

L'excursió més superba del Montsec - al meu pobre criteri - és la que transcorre pels Feixants del Montsec. És com anar amb un parapent i anar volant la cinglera del Montsec d'Ares. Sempre amb els peus a terra però durant dos quilòmetres només tens un metre per caminar. A un costat la paret i en l'altre el buit.
Ara farà 13 anys vaig aconseguir enllaçar els dos extrems i després vaig portar una colla del CEL (crec que vam ser 33). Ara he tornat i encuriosit observo que hi ha un corriol que recorre tot l'itinerari. Ha perdut un punt de salvatgia però recoi quina diferència més agradable.
Veig per internet que molta gent hi puja per la canal de l'Embut i baixa el Feixant. Mata amb un dia dues de les millors excursions del Montsec. Tot és combinable però m'agrada dedicar un dia a cada sortida ja que tenen prou cos. No cal matar tot el que és gras...
Característiques:
Dificultat: Entre mitja i alta. Els passos no són difícils tècnicament però si que cal no tenir ver…

PORTAR EL MONTSEC EN EL COR: DESCENS DE ROCA LLISA

Mai com avui m'ha dolgut descobrir una raconada del Montsec, la meva estimada muntanya, però he hagut de fer "tripas corazón" i explicar-vos un tresor, Roca Llisa, damunt de la font de les Bagasses. És un terreny inhòspit, feréstec totalment salvatge però d'una bellesa total. Crec que cal posar uns metres de cadena per poder superar uns 50 metres de paret tombada per poder fer tot el recorregut sense problemes. Em caldrà voluntaris per pujar els trams de cadena. Si esteu interessats deixeu-me un comentari en acabar l'article. Si acabo el projecte algun any serà un recorregut molt atractiu del Montsec com ara ho són la canal de l'Embut o la Feixa del Montsec...però hi ha feina. A diferència dels anteriors aquí tot és més salvatge.
La contrada la vaig descobrir quan vaig recórrer el barranc que puja de la paret de l'Isard fins la Pedrera de Meià.
Per fer el recorregut he hagut de fer un rapel de 50 metres penjant d'una bona savina.
Descripció de l'i…

El camí pel funicular de Camarasa

Després de tres dies netejant el camí del funicular de Camarasa amb els companys crec que ja toca publicar-lo. Aprofiteu per anar-hi ara ja que hi ha llocs molt boscosos i segur que la propera primavera ja costarà de resseguir.Ara, penseu que hi ha encara molta cosa per descobrir. Damunt de la plataforma hi ha una pedrera que segons la cartografia és bestial. Hi ha refugis que podrien correspondre a la Guerra Civil. Hem trobat força bales d'aquella època que explicarien combats pel domini de la zona, força llaunes de menjar pressumiblement de la mateixa època ... encara hi ha molts misteris al voltant d'aquest paratge que romania desconegut per bona colla d'excursionistes.
Gràcies a la colla de la pessigolla que ens vam aplegar el dissabte i molt especialment a en Feliu Isard que va ser l'ànima mater, en Gustavo, que va ser que va fer el primer "disseny" del sender i en Pep Godoy que va currar com un jabato. Característiques: Dificultat: Baixa encara que hi ha a…