Passa al contingut principal

Seguidors

PELS VIARANYS PERDUTS DEL MONT-ROIG: CAMÍ DE SOTA DELS CINGLES


En la sortida que vaig fer l'altre dia al Mont-roig vaig trobar un sender que passava per sota dels cingles del Mont-roig però quan vaig arribar al coll de Porta vaig tirar amunt (ja sense camí). Avui he preferit tirar cap a ponent fins trobar on anava a parar. D'allí vaig pujar a l'ermita de Montalegre i vaig fer tota la carena de la Pala Alta. En el coll de Porta, no vaig continuar per la carena, sinó que vaig preferir explorar una feixa que passa per sota de la Pala del coll de Porta. Molt interessant, i pendent d'una altra excursió. No hi ha res millor que trobar nous plans per tornar a un bell racó.Vaig baixar pel camí del Portiu. Anem a la feina.

CARACTERÍSTIQUES:

Dificultat: Normal, menys el tram d'exploració des del coll de Porta. Es pot continuar per la caraena cap a la Pala del coll de Porta.

Desnivell:  950 metres.

Distància: 15,6 km

Temps: 5 hores 03 minuts

Dificultat: Mitjana. Abstenir-se el tram d'exploració a partir de coll de Porta on em surt la venada cabra.

Itinerari circular.


Descripció de l'itinerari:

Surto del km 10,3 de la carretera LV-9047 de Sant Llorenç de Montgai a Camarasa on agafo una pista i una mica més amunt aparco el cotxe.

2 min Trencall. Vaig a la dreta.

6 min Nou trencall. Vaig a l'esquerra.

21 min S'incorpora per la dreta la pista que he deixat abans.

30 min Coll de l'Orenga (420 m.). Abandono la pista i he agafat un sender que surt a l'esquerra. Uns metres baixant la pista trobem una altra entrada amb un cartell. Es preferible agafar aquesta primera drecera que ens evita baixar i després remuntar.

34 min Cruïlla. Per la dreta arriba el sender al qual feia menció abans. Pujada mantinguda.

49 min Arribo al Pla de Fugues (544 m.). Trencall a l'esquerra on s'inicia un sender que recorre la base de la serra de Mont-roig. Abandono el camí que remunta cap al refugi del Xut o de l'Extrem per on baixaré en acabar la travessa.

El sender es prou evident però cal posar-hi atenció. Hi ha força fites .Com anem travessant la muntanya anem trobant contraforts que formen curioses collades.

55 min En una collada observo una bassa, ara seca, on s'ajoquen els porcs senglars, en trobaré d'altres durant el recorregut.

1 h 26 min Nova esplanada. La vegada passada vaig pujar al coll de Porta. Ara segueixo el sender cap a ponent.


1 h  44 min Caos de blocs que travessem. Miro cap als cingles i podem adonar-nos que hi ha una sèrie de sostres a la paret, segurament aquests blocs de pedra han caigut d'allà dalt.

1 h 48 min Entro en un bosc de pins de repoblació on es camina millor. Amb algun punt dubtós del sender.

2 h 02 min Surto a un corriol longitudinal. Vaig amunt pujant per una torrentera costeruda. El camí que baixa va a uns camps propers.

2 h 10 min Faig cap a la pista. Exactament en el punt que es bifurca la pista cap a l'ermita de Montalegre. Segueixo la pista cap a l'ermita.

2 h 20 min Abandono la pista i agafo un sender que surt a la dreta.


2 h 30 min Ermita de Montalegre ( 868 m.) amb una visió excepcional sobre la plana de Lleida i, a l'altre vessant, cap al Montsec. Recordeu que si doneu les noies tres voltes a l'ermita, diu la tradició que trobareu nuvi en un any. Vaig cap a la carena voltant l'ermita per l'abisme.Un cartell ens encara cap a la Pala Alta.

2 h 45 min Un sender amb una fita a la dreta ens indica el corriol que baixa per l'agulla dels Pelats. Continuo per la carena.

2 h 54 min Vèrtex geològic de la Pala Alta (950 m.), punt més alt de la serra de Mont-roig amb una panoràmica excepcional. Recomano pujar-hi els dies de boira perquè generalment queda per sota de nosaltres i forma un bell mar de núvols. Segueixo carena enllà.

3 h 10 min Surto a la pista. Vaig a l'esquerra.

3 h 12 min Coll de Porta (814 m.), única apertura rellevant en tota la cinglera del Mont-roig. L'altre dia vaig seguir per la carena però avui vaig planer. Primer segueixo per un corriol obert pels escaladors.

3 h 18 min Per l'esquerra surt un grau que pot dur a una feixa i que hauré d'explorar properament.

Vaig sense sender. Primer passo per una petita feixa i després m'esmunyo entre l'herbassar i una mica fart torno a pujar a una feixa, prou interessant, (Alerta he de pujar grimpant II+) i finalment arribo a la carena (3 h 38 min - Coordenades UTM: 31T  x=321708  y=4640539). Segueixo la carena.

4 h 03 min Arribo al Portell (752 m.)  Al costat tinc el refugi del Pletiu de l'Extrem o del Xut. Baixo cap al coll d'Orenga.

4 h 26 min Trencall que he pres a l'anada pel sender per sota de la cinglera. Segueixo el camí de pujada.

4 h 36 min Coll d'Orenga.

5 h 03 min Aparcament

Per obtenir el track:

.

Powered by Wikiloc

Entrades populars d'aquest blog

LA MERAVELLA GEOLOGICA: ELS FEIXANTS DEL MONTSEC

L'excursió més superba del Montsec - al meu pobre criteri - és la que transcorre pels Feixants del Montsec. És com anar amb un parapent i anar volant la cinglera del Montsec d'Ares. Sempre amb els peus a terra però durant dos quilòmetres només tens un metre per caminar. A un costat la paret i en l'altre el buit.
Ara farà 13 anys vaig aconseguir enllaçar els dos extrems i després vaig portar una colla del CEL (crec que vam ser 33). Ara he tornat i encuriosit observo que hi ha un corriol que recorre tot l'itinerari. Ha perdut un punt de salvatgia però recoi quina diferència més agradable.
Veig per internet que molta gent hi puja per la canal de l'Embut i baixa el Feixant. Mata amb un dia dues de les millors excursions del Montsec. Tot és combinable però m'agrada dedicar un dia a cada sortida ja que tenen prou cos. No cal matar tot el que és gras...
Característiques:
Dificultat: Entre mitja i alta. Els passos no són difícils tècnicament però si que cal no tenir ver…

PORTAR EL MONTSEC EN EL COR: DESCENS DE ROCA LLISA

Mai com avui m'ha dolgut descobrir una raconada del Montsec, la meva estimada muntanya, però he hagut de fer "tripas corazón" i explicar-vos un tresor, Roca Llisa, damunt de la font de les Bagasses. És un terreny inhòspit, feréstec totalment salvatge però d'una bellesa total. Crec que cal posar uns metres de cadena per poder superar uns 50 metres de paret tombada per poder fer tot el recorregut sense problemes. Em caldrà voluntaris per pujar els trams de cadena. Si esteu interessats deixeu-me un comentari en acabar l'article. Si acabo el projecte algun any serà un recorregut molt atractiu del Montsec com ara ho són la canal de l'Embut o la Feixa del Montsec...però hi ha feina. A diferència dels anteriors aquí tot és més salvatge.
La contrada la vaig descobrir quan vaig recórrer el barranc que puja de la paret de l'Isard fins la Pedrera de Meià.
Per fer el recorregut he hagut de fer un rapel de 50 metres penjant d'una bona savina.
Descripció de l'i…

El camí pel funicular de Camarasa

Després de tres dies netejant el camí del funicular de Camarasa amb els companys crec que ja toca publicar-lo. Aprofiteu per anar-hi ara ja que hi ha llocs molt boscosos i segur que la propera primavera ja costarà de resseguir.Ara, penseu que hi ha encara molta cosa per descobrir. Damunt de la plataforma hi ha una pedrera que segons la cartografia és bestial. Hi ha refugis que podrien correspondre a la Guerra Civil. Hem trobat força bales d'aquella època que explicarien combats pel domini de la zona, força llaunes de menjar pressumiblement de la mateixa època ... encara hi ha molts misteris al voltant d'aquest paratge que romania desconegut per bona colla d'excursionistes.
Gràcies a la colla de la pessigolla que ens vam aplegar el dissabte i molt especialment a en Feliu Isard que va ser l'ànima mater, en Gustavo, que va ser que va fer el primer "disseny" del sender i en Pep Godoy que va currar com un jabato. Característiques: Dificultat: Baixa encara que hi ha a…