Passa al contingut principal

Seguidors

EXPLORAR PELS CAMINS DEL MONT-ROIG: PELS VOLTS DEL COLL DE PORTA

 Fa un temps uns companys em van comentar que havien arranjat un camí que passava pel peu de la cinglera del Mont-roig. Vaig resistir la temptació però finalment he anat a posar el nas, encara que crec que em queda encara terreny per explorar en properes jornades. Mai diguis que coneixes la muntanya ja que sempre et pots emportar sorpreses. La serra del Mont-roig té una bellesa captivadora que justifica aquestes sortides d'exploració.


CARACTERÍSTIQUES:

Dificultat: Moderada. La pujada al coll de Porta es fa sense sender amb molt d'herbassar.

Desnivell:  710 metres.

Distància: 11,5 km

Temps: 4 hores 17 minuts

Itinerari circular.


DESCRIPCIÓ DE L'ITINERARI:

Surto del km 10,3 de la carretera LV-9047 de Sant Llorenç de Montgai a Camarasa on agafo una pista i una mica més amunt aparco el cotxe.

4 min Trencall. Vaig a la dreta.

8 min Nou trencall. Vaig a l'esquerra.

24 min S'incorpora per la dreta la pista que he deixat abans.

34 min Coll de l'Orenga (420 m.). Abandono la pista i he agafat un sender que surt a l'esquerra. Cartell.

42 min Cruïlla. Per l'esquerra surt un sender que puja també del coll d'Orenga, menys evident, i un trencall que marxa a les guixeres que tinc a l'esquerra. Pujada mantinguda.

56 min Arribo al Pla de Fugues (544 m.). Trencall a l'esquerra on s'inicia un sender que recórre la base de la serra de Mont-roig. Abandono el camí que remunta cap al refugi del Xut o de l'Extrem.

El sender es prou evident però cal posar-hi atenció.
1 h 10 min En una collada observo una bassa, ara seca, on s'ajoquen els porcs senglars, en trobaré d'altres durant el recorregut.
1 h 33 min Nova esplanada. Veig el sender que continua cap a ponent, però decideixo enfilar-me cap al coll de Porta. No hi ha camí. He d'anar pujant per on pugui, aprofitant algun corriol "porsengler". En la part alta trobo el sender que fan anar els escaladors. Vaig trobant alguna fita orientadora.
2 h 10 min Coll de Porta (814 min). Únic pas obert en la cinglera del Mont-roig. Decideixo agafar el camí de retorn.

A la dreta surt un senderó que s'enfila a l'elevació de la carena.
2 h 35 min Assoleixo la Pala del coll de Porta (892 m.), cimadal d'aquest vessant. Continuo per la carena que va pujant i baixant com una mena d'onades gegantines.
2 h 55 min Coll del Refugi del Xut o de l'Extrem.
2 h 58 min Refugi del Xut o de l'Extrem (749 m.) en prou bon estat per pernoctar. Retorno al coll.
3 h 01 min Coll del Refugi del Xut o de l'Extrem per llevant (esquerra) surt un corriol que ens duria a l'Extrem de la serra de Mont-roig però vaig avall (vessant sud).
El camí és molt trepitjat i no presenta dubtes.
3 h 26 min Pla de Fugues on he agafar el sender a ponent. Tiro avall pel camí que hem vingut.
3 h 43 min Coll d'Orenga. Segueixo la pista per on he pujat.
4 h 17 min  Arribo a l'aparcament.
Per obtenir el track:
Powered by Wikiloc

Entrades populars d'aquest blog

LA MERAVELLA GEOLOGICA: ELS FEIXANTS DEL MONTSEC

L'excursió més superba del Montsec - al meu pobre criteri - és la que transcorre pels Feixants del Montsec. És com anar amb un parapent i anar volant la cinglera del Montsec d'Ares. Sempre amb els peus a terra però durant dos quilòmetres només tens un metre per caminar. A un costat la paret i en l'altre el buit.
Ara farà 13 anys vaig aconseguir enllaçar els dos extrems i després vaig portar una colla del CEL (crec que vam ser 33). Ara he tornat i encuriosit observo que hi ha un corriol que recorre tot l'itinerari. Ha perdut un punt de salvatgia però recoi quina diferència més agradable.
Veig per internet que molta gent hi puja per la canal de l'Embut i baixa el Feixant. Mata amb un dia dues de les millors excursions del Montsec. Tot és combinable però m'agrada dedicar un dia a cada sortida ja que tenen prou cos. No cal matar tot el que és gras...
Característiques:
Dificultat: Entre mitja i alta. Els passos no són difícils tècnicament però si que cal no tenir ver…

PORTAR EL MONTSEC EN EL COR: DESCENS DE ROCA LLISA

Mai com avui m'ha dolgut descobrir una raconada del Montsec, la meva estimada muntanya, però he hagut de fer "tripas corazón" i explicar-vos un tresor, Roca Llisa, damunt de la font de les Bagasses. És un terreny inhòspit, feréstec totalment salvatge però d'una bellesa total. Crec que cal posar uns metres de cadena per poder superar uns 50 metres de paret tombada per poder fer tot el recorregut sense problemes. Em caldrà voluntaris per pujar els trams de cadena. Si esteu interessats deixeu-me un comentari en acabar l'article. Si acabo el projecte algun any serà un recorregut molt atractiu del Montsec com ara ho són la canal de l'Embut o la Feixa del Montsec...però hi ha feina. A diferència dels anteriors aquí tot és més salvatge.
La contrada la vaig descobrir quan vaig recórrer el barranc que puja de la paret de l'Isard fins la Pedrera de Meià.
Per fer el recorregut he hagut de fer un rapel de 50 metres penjant d'una bona savina.
Descripció de l'i…

El camí pel funicular de Camarasa

Després de tres dies netejant el camí del funicular de Camarasa amb els companys crec que ja toca publicar-lo. Aprofiteu per anar-hi ara ja que hi ha llocs molt boscosos i segur que la propera primavera ja costarà de resseguir.Ara, penseu que hi ha encara molta cosa per descobrir. Damunt de la plataforma hi ha una pedrera que segons la cartografia és bestial. Hi ha refugis que podrien correspondre a la Guerra Civil. Hem trobat força bales d'aquella època que explicarien combats pel domini de la zona, força llaunes de menjar pressumiblement de la mateixa època ... encara hi ha molts misteris al voltant d'aquest paratge que romania desconegut per bona colla d'excursionistes.
Gràcies a la colla de la pessigolla que ens vam aplegar el dissabte i molt especialment a en Feliu Isard que va ser l'ànima mater, en Gustavo, que va ser que va fer el primer "disseny" del sender i en Pep Godoy que va currar com un jabato. Característiques: Dificultat: Baixa encara que hi ha a…