FRAGA: ERMITA DE SANT SIMÓ I PUNTA DE LA CONCEPCIÓ (VESTIGIS GUERRA CIVIL)
Fa uns mesos em van passar un article del diari La Mañana que parlava d'uns vestigis de la Guerra Civil a la Punta de la Concepció. Vaig estar mirant i remirant mapes. Resulta que prop de Fraga hi ha dos emplaçament amb el nom de Concepció. Un a l'esquerra del Cinca on ja fa anys vaig localitzar uns nius de metralladores, però, resulta que a la dreta hi ha un altre tossal amb el mateix nom. Avui he anat a posar el nas i... sorpresa... restes de la Guerra Civil que ara us vull explicar.
Accés: En el km 498 hi ha el Ventorillo, una petita venta "xiringuito" on comença l'esplanada immensa dels Monegros. Jo no puc aparcar perquè estan filmant una pel·lícula... al·lucina, vecina. Vaig a girar uns tres-cents metres més avall i aparco a l'altre costat de la carretera. De l'altra forma hagués travessat caminant l'asfalt doncs hi ha una línia continua.
FITXA TÈCNICA:
Descripció de l'itinerari:
Agafo una pista cap al sud que resulta ser una carrerada.
Als 5 minuts deixo la carrerada i agafo un trencall a l'esquerra.
10 min Nova bifurcació prop de Mas de la Paulina. Hi ha una bassa al costat. Vaig a l'esquerra per un camí carreter menys fressat. Deixo a l'esquerra un altre camí que baixa a la mina de la vall del Ceferino.
20 min Abandono la pista per pujar al vèrtex de la Punta de la Concepció (386 m.). Abans cal travessar un camp sembrat. Anar amb molt de cura tot respectant el treball dels soferts pagesos d'aquest país. Els vèrtex geodèsics tenen assegurada una superba visió ja que es posaven per poder albirar altres punts geogràfics i fer càlculs per trigonometria i calcular les alçades. Avui és un dia ventós i clar i diria que des de dalt podia albirar la Seu Vella i la ciutat de Lleida, Montmeneu, l'ermita-fortalesa de Sant Salvador de Torrent, la vall del Cinca amb la ciutat de Fraga i els tossals arrodonits que l'envolten pel vessant est. Una mica em recorda les pel·lícules del Farwest. Per altra part darrera albiro la gran plana, el gran desert dels Monegros. Vaig per la vora del camp cap al sud-oest.
24 min Niu de metralladora núm.1. Hi ha una trinxera que puja per l'esquerra. En la part superior hi ha formigó que ens parlaria de velles espitlleres. Hi ha una entrada que donaria accés a la fortificació superior. Tot el conjunt està envoltat de vegetació i costa molt de distingir amb claredat la defensa que controlaria l'entrada dels feixistes pels Monegrós. Segons ens han dit havia hagut nombroses altres defenses però foren malmeses pels pagesos. Coordenades UTM: 31T x=273017 y=4598107.
Al costat hi ha una altra fortificació niu de metralladores núm.2 igualment malmesa on podem intuir una trinxera que puja del barranc. La part superior està totalment colgada per la vegetació i les pedres del camp que tenim davant. Coordenades UTM: 31T x=272989 y=4598097. Seguim per la vora del camp.
30 min Arribem a un extrem del camp i baixem a buscar una cruïlla de camins.
32 min Cruïlla de camins on hi ha un pal indicador. Estem en el GR-222. Per la dreta aniríem a Candasnos. Per l'esquerra va el camí a Fraga. Anem recte.
47 min Cartell de GR. Per la dreta marxa el camí que va a Torrent. Anem recte. Al fons albirem des de fa estona el casalot de l'ermita de Sant Simó.
1 h 08 min Ermita de Sant Simó (374 m.). De grans dimensions, amb una estructura fortificada amb dos nivells de finestres. Algunes són ogivals, però no té l'encant que esperava. Sols destacaria l'aèria visió que frueixo sobre el riu Cinca i Fraga. Val a dir que l'accés a l'ermita està restringit però podeu passar sota la vostra responsabilitat.
Refaig el camí d'anada. Hi ha algun moment que adreço passant per la base de les torres de telecomunicació que enlletgeixen el paisatge. Seran necessàries però queden fatals en l'entorn.
1 h 58 min Aparcament on hem iniciat el recorregut.
Per visualitzar el meu mapa de localitzacions de la Guerra Civil i postguerra: aquí
Per obtenir el track:
Comentaris
Publica un comentari a l'entrada