CAMINADA PER LA GUERRA CIVIL DE MONTOLIU


L'ajuntament de Montoliu organitza una caminada pels vestigis de la Guerra Civil però no puc anar-hi per problemes d'agenda però em passen un croquis de la caminada. Avui m'he decidit a fer una part del recorregut i he trobat un niu de metralladores superb i he anat a cercar alguns altres elements que ja tenia classificats. No he volgut anar a veure la majoria de refugis perquè entenia que estaven en propietats particulars i no podria visitar. Ja preguntaré un altre dia per si són visitables.

FITXA TÈCNICA:

Valoració: Itinerari per conèixer nius de metralladores de Montoliu i dos refugis.

Dificultat: Baixa.

Temps: 1 hora 44 minuts

Distància: 5 km.

Desnivell: 40 metres.

Itinerari circular.

Descripció de l'itinerari:

Surto del Centre d'Atenció Primària (CAP) d'Albatàrrec (carrer de les Escoles). 

4 min travesso el pont del canal de Seròs i agafo el camí de l'esquerra que crec que deuria ser l'antic camí a
Alfés. Avui no detallaré els restes de la Guerra Civil que podeu trobar en 
aquesta entrada  (niu de metralladores.de la partida de les Vinya , niu de les Oliveres de la Vinya.)

14 min Surto al canal d'Urgell - que aquí presenta un estat molt modest - i el segueixo per la banqueta de la dreta. 

20 min Surto del terme d'Albatàrrec i entro a Montoliu que veig al fons. Per aquí vam passar perpendicularment quan vam fer la volta perimetral al terme d'Albatàrrec

32 min Pont sobre el canal d'Urgell. Anem a l'esquerra, vers al poble.

35 min En la casa del davant hi ha formigó. A mesura que em vaig apropant m'adono que es tracta d'un niu de metralladores, és el niu de metralladores de Túdel que està davant d'una casa.. Encara es pot distingir les dues espitlleres encarades cap al canal. Per darrera es pot veure l'entrada. Estratègicament protegia l'entrada al poble per aquest vessant. La part superior està totalment malmesa però el seu interior està ornamentats amb flors. Té un encant especial. Coordenades UTM: 31T  x=299281  y=4603828

Pujo cap a dalt al poble. En arribar-hi vaig a visitar l'església i camino pel carrer del Castell en la part alta. No hi queden restes però cap a ponent hi ha una visió prou destacada. Baixo per unes escales, passo per la vora de l'escola i davallo pel carrer de la Creu.

50 min A la dreta hi ha una serreta on puc observar dues entrades. Corresponen als refugis de la Serra 1 i 2. Grimpo fins la primera entrada veig que té  un perfil en forma de Y amb una fondaria aproximada de 5 metres. Hi vaig estar farà uns 17 anys i estava tot brut i no vaig poder entrar. Ara està net i he pogut visitar-lo. Em van comentar que alguns refugiats que havia al poble van arribar a viure aquí dins. El refugi de la Serra 2 és més petit i lineal Coordenades UTM: 31T  x=298897  y=4603861

Continuo baixant pel carrer fins arribar al canal de Seròs. A l'esquerra hi ha la cooperativa. 

54 min Vaig a l'esquerra passant per la vora de la cooperativa.

1 h 06 min Arribo a dalt d'una esplanada. A la dreta hi ha una cabana. Uns metres més enllà hi ha una altra cabana ensulsiada. En una de les parets puc llegir 11B, no sé si té alguna significació corresponent a la Guerra Civil. 11 batalló??? 


Tiro uns metres cap a l'extrem de l'explanada i en l'extrem trobo les dues espitlleres del niu de metralladores del Pubillet. Generalment el denomino el niu de metralladores del Canal ja que la visió interessant no és des d'aquí dalt sinó passant pel canal de Seròs.  Veure informació a la sortida a Sudanell. Baixo per la vora a buscar el canal de Seròs.

1 h 11 min 2 h 50 min Pont del canal. Passat uns metres trobem un amagatall de la Guerra Civil mig malmès. Coordenades UTM: 31T  x=298337  y=4603982. A l'altre costat del canal hi ha dues espitlleres sota d'una torre de la llum que ens senyalitza un niu de metralladores del Pubillet. Coordenades UTM: 31T  x=298337  y=4603982

Continuo pel costat del canal. Hi ha un pas estret. Si es té vertigen no passar-hi. En els primers metres podem veure les restes del Sis dits. Costa de localitzar. HI ha unes escales laterals que baixen a la carretera que ens permeten evitar aquest pas. En aquesta ocasió prefereixo baixar per pujar un cop passat el pas estret.

1 h 16 min Per l'esquerra baixa el camí que va a la Fumeral de Forn del Pubillet per on vaig passar l'altre dia. Segueixo el camí d'anada.

1 h 19 min Pont de la carretera d'entrada a Montoliu. Agafo el canal de Serós. 


1 h 25 min Pont per creuar el canal d'Urgell. Abandono la direcció a la sala de Vetlles. Vaig per la banqueta del canal. Hi ha una pista per la vora però prefereixo seguir la banqueta.

1h 40 min Pont sobre el canal de Serós que he creuat a l'anada i primeres cases d'Albatàrrec. Baix a l'esquerra.

1 h 44 min CAP d'Albatàrrec on he començat l'itinerari.

.Per obtenir el track (només anada):

Powered by Wikiloc


Per visualitzar els meus Vestigis de la Guerra Civil localitzats:

Comentaris