AVE FENIX: EL PLATANER DE LES 7 BRANQUES


(porto una temporada que sembla que hagi xafat merda,  plena d'incidents relacionats amb la salut - segurament em faig gran, o ja ho sóc - però malgrat tot me'n vaig sortint. Ahir em van fotrer una cardioversió i la doctora em va dir que podia tornar a caminar. Sóc un zombi un vivent que ve de la mort. Em passa pel cap la imatge de l'Ave Fenix que torna a la vida de les seves cendres). Avui volia fer un itinerari pla per saber com em trobava... un itinerari pla prop de casa...no hi ha com anar al Pla d'Urgell i fer una descoberta que tenia pendent des de feia temps.

Per internet vaig trobar el Plataner de les 7 branques que estava en el poble de Vilanova de Bellpuig i en la 3a Sèquia  del Canal d'Urgell però no sabia res més. Un repte acceptable que avui he pogut desnuar. Us vull explicar com localitzar aquest arbre singular.

FITXA TÈCNICA

VALORACIÓ: Recorregut prou interessant que ens permet passejar per la plana.

DIFICULTAT: Baixa.

TEMPS: 1 hora 19 minuts

LONGITUD: 7,18 km

DESNIVELL: Inapreciable

ITINERARI CIRCULAR

Descripció de l'itinerari
:

Ens situem al centre de la vila. Cal fer-hi un tomb ja que té un casc antic prou interessant, però, entre nosaltres la resta de la localitat té el poc encant dels pobles plans, amb els amuntegaments que fan els pagesos que van creixent a batzegades depèn si la collita és bona o no. Però, insisteixo, cal fer un tomb pels voltants de l'església - que també està feta a batzegades, acabada amb totxana que tan desagrada actualment i que fa uns anys era tan meritòria. 
Sortim cap al sud, agafant el camí de la Plana. Quan eixim del poblem s'acaba l'asfalt i anem per un camí de terra, sempre més agraït pels peus. Davant nostre veiem una sitja que em recorda el temps de l'estraperlo quan el blat tenia un preu fixat, molt baix, i es venia en el mercat negre molt més car. Algú va fer molt diners amb la fam de la gent. Havia una vinculació molt directa entre el règim corrupte del franquisme i els estraperlistes de nivell superior.


9 min Per la dreta surt un camí que passa per davant de la sitja (silo) i va també a la sèquia del canal. Podríem fer una drecera.
13 min Trencall del Canal d'Urgell del qual surt la 3a sèquia que seguirem.

18 min Salt d'aigua. Al costat hi ha una casilla o casa del canaler, treballador que controlava el pas del canal i les diferents tomes d'aigua que estaven molt regulades.
27 min  Plataner de les 7 branques, de grans dimensions, com la majoria de plataners que hi ha a les banquetes del canal, però aquest exemplar té la particularitat que no està format per un branço únic sinó que de la base hi surten 7 branques. Té una alçària de 35 metres (més de 10 pisos) i 7,5 metres de perímetre. Com està envoltat d'altres cops no es veu tan majestuós. La seva característica més destacada és el seu brancatge que surt de la base. No està recollit, com arbre monumental incomprensiblement. 
Coordenades UTM: 31T  x=329521  y=4607639. Recentment  han bastit dos bancs laterals. Llastima que no hi ha un cartell informatiu per saber el nom de l'arbre. El banc ha estat posat per la Plataforma Viu Canal Altres accions que dut a terme ha estat replantar arbres a la vora del canal. Les banquetes o caixetins del canal formen estadis naturals que tindria que estar protegits. Seguim sèquia enllà.

35 min Fem cap a la carretera de Vilanova de Bellpuig a Arbeca que creuem.
45 min Arribem al Salt del Duran. Antigament aquest salt havia estat aprofitat per fer-hi llum Actualment hi ha un bell  racó ombrívol on venen molts mollerussencs a passejar. Després de visitar aquesta raconada anem cap a Mollerussa però aviat girem a la dreta.

1 h 09 mim Granja i un parell de cases. Una mica més enllà hi ha un altre grup de cases que formen la Fàtima, una barriada de Vilanova. Anem a l'esquerra per un carrer que va per darrera de les cases. Al costat hi ha cuidats horts. Anem a la dreta i sortim a la carretera, al moment entrem a Vilanova de Bellpuig.
1 h 19 min Arribem a la plaça on hem començat el recorregut.

Per obtenir el track:
Powered by Wikiloc

Comentaris