TUC DE SARRAHERA (100 CIMS) VOLTANT PELS ESTANYS DE RIUS I REDON


Dins de les activitats de l'Acampada social del CEL s'ha organitzat el diumenge una sortida d'Alta muntanya. Pujarem a l'estany de Rius i des d'allí ens enfilarem cap a l'altiu cim del tuc de Sarraera, en la línia divisòria entre el vessant atlàntic i vessant mediterrani. Sembla ser que és un 100 cims que ha entrat en el darrer afegitó que ha fet la FEEC. Em guardo el comentari contra els criteris seleccionats. Era un cim, abandonat, oblidat i poc concorregut però ara que està en el llistat segurament hi pujarà més gent.

FITXA TÈCNICA

VALORACIÓ: Ascensió molt interessant, especialment tenint present que és un cim massa concorregut. Especialment agradable el passar de la vall del Rius (vessant nord) amb la vall del Redon (vessant mediterrània)

DIFICULTAT: Mitja (especialment pel desnivell i que hi ha un tram sense sender definit.

TEMPS: 4 hores 46 minuts

LONGITUD: 12,8 km

DESNIVELL: 1050 m

Descripció de l'itinerari:

Comencem el recorregut en l'Hospital de Vielha (1608 m.), situat en la boca sud del túnel de Vielha. Aquí agafem el GR-11 creuant els edificis de l'antic Hospital.

15 min Sortim a una pista que seguim per la dreta.

42 min Comença la pujada començant els Marrecs dera Escaleta fent ziga-zagues.

1 h  Cruïlla. A l'esquerra marxa el sender cap a l'estany Redon (per on tornarem) i per la dreta va el GR i el camí a l'estany de Rius.

1 h 21 min Arribem a l'estany de Rius (2344 m.) que anem contornejant.

1 h 28 min A l'esquerra se'ns obre una vall per on surt un corriol que puja a la collada.

1 h 36 min Abandonem el corriol per un senderoi que surt a la dreta. Durant tot el recorregut anirem trobant fites. Cal mirar davant i veure el cim altiu davant nostre. Observeu que hi ha un cingle que ens barra el pas. Ens caldrà buscar una canal per on hem d'ascendir.

1 h 50 min Canal estreta per on pugem. Damunt tenim un petit estanyol. Se'ns obra una petita vall. Damunt tenim la piràmide cimal que ens exigirà una forta tibada.

2 h 11 min Cim del Tuc de Sarrahera (2634 m.): Albirem entre d'altres cims: Montardo, Tumeneja, Pa de Sucre, Punta Harle...el dia està núvol i no podem veure gaire més enllà. Al vessant aranès veiem Montcorbison, Letasi, Montlude, Mauberme, Mont Valier, cap a l'Aragó: Pic del Feixant, tuc de Mulleres, Forcanada... (relació feta de memòria).

2 h 33 min Tornem al camí que uneix els dos estanys. Tirem amunt.

2 h 40 min Arribem al Coret deth estan Redon (2448 m.). Ara ens toca baixada per un corriol, cada cop més evident cap a l'estany Redon

3 h Fem cap a l'estany Redon (2235 m.) que voregem per l'esquerra amb alguna pujada. continuem la davallada flanquejant la muntanya.

3 h 23 min Cruïlla que puja cap a l'estany de Rius

. Continuem la baixada pel camí que hem fet a la pujada.

4 h 46 min Aparcament de l'Hospital de Viella o de Sant Nicolau on hem començat l'excursió.

Per obtenir el track: 

Powered by Wikiloc

Comentaris