EL QANAT DE LA TORRE DE LASIERRA: EXCURSIONISME CULTURAL


Avui no hem caminat gaire però hem aprés curiositats de la Llitera, concretament estem a Tamarit de Llitera.  L'Albert ens ha ensenyat el Qanat de la Torre de Lasierra i ens ha explicat molts detalls que ens ha il·lustrat la visita. És el que en dèiem excursionisme cultural.

Aproximació: En el centre de la localitat de Tamarit de Llitera agafem el carrer Obispo Miranda que passa per la plaça Major i s'enfila amunt pel carrer Bon-vei que ens deixa a la part superior del poble. Anem a la dreta per un camí de terra (0,5 km). 

0,7 km Deixem a la dreta el trencall a la - nefasta/tràgica - roca de la Botella. Un altre dia us explicaré perquè odio aquesta maleïda pedra. Anem per l'esquerra.

0,8 km Torre de Lasierra. Aparquem a l'esquerra. Com sou prou espavilats ja us haureu adonat que la Torre de Lasierra és, si més no, diferent. La torre va ser bastida per un indiano que havia fet fortuna a Amèrica i amb els diners que hi va fer construir l'esmentada torre. No sé la relació que té amb el terratinent Antonio Lasierra que va fer un dels poderosos de finals del segle XIX que van fer possible el canal de Catalunya i Aragó, o d'Aragó i Catalunya, com diuen a l'Aragó. Recordeu que un altre financer influent va ser Agapit Lamarca (de Vallmanya, arquitecte municipal de Lleida) que fou el sogre de Francesc Macià que apostà també decididament per la important obra hidràulica. Avui en dia la torre és de la família del nostre guia local. En el seu moment es va plantejar fer-hi una residència rural de luxe. Ahir lo dejo.

Entrada al Qanat

Bé, a 50 metres de l'aparcament hi ha la bassa del Qanat. I ara us preguntareu que és un qanat. Doncs a grans trets és un canal subterrani que recull l'aigua d'una capa freàtica que travessa. Ja en vam parlar a l'entrada de la Mina de Sant Guim de Freixenet a Cervera. Abans de capficar-nos en la bassa, baixem al sobreeixidor on encara es pot veure la vàlvula de tancament. Penseu que sota estaven els millors horts de Tamarit regulats per aquesta pesa de ferro rovellat. Cal baixar per unes escales de pedra.

Seguidament baixem a la bassa que roman seca. Penseu que estem en una terrible sequera però encara trobarem per dins força aigua. Aquesta exploració queda restringida al tems de poca pluja ja que sinó pel qanat surt aigua.
La bassa està pràcticament seca. A la dreta hi ha un forat per on sortia de forma natural l'aigua del qanat que sembla que es va colgar en un esfondrament. Els de Tamarit ens parlen d'esfondraments i ens fa respecte entrar-hi.

Als 30 metres aproximadament trobo un forat superior que em dona claredat. Està tancat amb unes barilles de ferro. Estarà situada a uns 5 metres per damunt meu. Penseu que puc anar de peus però té una amplada d'uns 60 centímetres. A partir d'aquí el terra està enfangat i una mica més amunt em trobo amb uns dits d'aigua però tiro endavant. 

Als 20 metres més endins trobo l'altra obertura que està tancada per una tapa metàl·lica amb una petita finestra. Al terra hi ha més aigua que els peus molls es fan enfondran en el fang. Encara continua com a mínim uns 10 metres més enllà. Com parlen molt d'esfondraments i que no té sortida més enllà decideixo recular cap a l'entrada.

Per localitzar el Qanat no hi ha problema. Damunt hi ha un cartell informatiu. Les coordenades UTM: 31T  x=286601  y=4638999. A l'entrada hi ha una porta reixada pero malmesa des de fa temps.


Sortint de la bassa

Per obtenir el track d'aproximació:

Powered by Wikiloc

Comentaris