LES SUGERENTS BALMES DE LA GRAVERA (LA GRANADELLA)


Segueixo el llibre de les Coves de la Granadella. L'altre dia vaig anar a les balmes de Julio, del Bertolí i l'Arenyo Romeu. Avui faré unes coves ben diferents. Es tracten de coves excavades per la mà humana, situades en una gravera. Generalment les graveres solen ser a cel obert però aquí s'excaven diferents galeries entrellaçades per passadissos. Són unes construccions ben curioses i que valen una visita encara que caldrà que us embruteu de valent i aneu disposats a arrossegar-vos per terra i fer alguna pujada salvatge. Són paratges encisadors malgrat que podria estar més arranjat. També són conegudes com les coves de Silono (personatge molt popular al poble) i Coves dels 7 ulls.

Descripció de l'itinerari:

En cotxe: A la Granadella agafem la carretera al Soleràs (C-233). 2 km: Aparquem a l'esquerra l'ermita de Sant Antoni que s'hauria construït sobre una antiga torre romànica. Val la pena fer un tomb per aquesta acurada ermita amb diferents fases de c construccions.

A peu: Caminem 0,200 metres cap a Soleràs. Bifurcació de camins. Per la dreta vam anar l'altre dia a les  les balmes de Julio, del Bertolí i l'Arenyo Romeu, recte per la carretera asfaltada cap al Soleràs. Nosaltres anem a l'esquerra on hi ha uns cartells informatius: Mirador de les Garrigues - Pirineus i la Gravera.

0,8 km Mirador de les Garrigues - Pirineus amb un banc i un plafó orientatiu encara que està una mica recremat. És un dia calitjós i només albiro la Plana lleidatana i no albiro bé el Pirineu. Llàstima. No marca el Montsant a la dreta, ni Port del Comte que puc distingir al fons i està una mica deformat per l'extrem esquerra. No es fàcil fer un mirador panoràmic ben orientat. Sota mateix del mirador hi ha una entrada de la gravera però es millor agafar una pista que va paral·lel al nostre camí però orientat cap al sud - cap a la Granadella i aviat trobem l'entrada a la primera balma. Està formada per tres entrades. Poder s'entra millor per la que està més a la dreta per una fissura entre una roca caiguda i la paret (de fet he entrat per les tres boques). Dins cal aplanar-se i visitar les diferents galeries amb columnes i petites sales. Coordenades UTM: 31T  x=304744  y=4582089. Un cop visitat aquest cau de túnels que donen a l'altre extrem de la serra, sota el mirador, caminem uns metres i albirem un segon forat però més petit.

0,86 km Una nova foradada amb tres entrades que són de millor entrar encara que el sostre es molt baix.

0, 9 km Nova entrada a un balma amb un interior format per nombroses galeries i sales. Hi ha moments que hem d'anar a quatre grapes. Té un punt laberíntic i molt interessant. Si es rebaixes el terra una mica seria un autèntic paradís excursionista encara que cal tenir present que el sostre és feble i hi ha un punt de risc. Vaig entrar pel vessant meridional i vaig poder sortir per nord. Pur plaer. Retorno cap a l'ermita de sant Antoni.


Per obtenir el track:

Powered by Wikiloc

Comentaris