LA COVA DEL TABAC


La cova del Tabac fou un dels indrets més habituals d'excursió dels meus companys del Centre Excursionista de Lleida d'ara fa 100 anys. Sempre ha hagut molta tradició d'anar-hi. Ara feia molt de temps que no hi anava però per a mi ha estat un plaer tornar amb el Miquel i el Pau, amb qui feia anys que no sortia, i com ell deia era amb l'home que més vegades havia dormit junt.
Inici de l'excursió
Ja en el paleolític fou segurament habitada pel seu meravellós emplaçament sobre el riu Segre, envoltat de cingles que la feien inexpugnable, i una entrada grandiosa. Havia hagut pintures rupestres però el temps i els brètols les van malmetre.
Han posat trams de cadena i d'esgraons de ferro per facilitar el pas encara que crec que hi excés de ferralla.
Forn de calç
Inici de l'excursió:
Tram d'esglaons final.
En la resclosa de Camarasa podem deixar els cotxes en dos petits aparcaments que trobarem. Si som molts haurem d'anar a l'aparcament que hi ha a la sortida del segon túnel.
Descripció de l'itinerari:
Sortim de l'extrem de la resclosa de Camarasa. Dalt ja trobem un cartell informatiu i anem per una passarel·la. Després passem per les restes de les instal·lacions de la construcció de la presa de Camarasa. Antigament havia hagut barracons que fa uns anys foren enderrocats. En Manel Cortés en la seva guia El Montsec i muntanyes veïnes ens parla d'una escala de fusta que superava el cingle i evitava el tomb que farem ja que anem vorejant l'embassament de Camarasa, encara que és un tram ben agradable tot contemplant la Resclera de la Maçana a l'altre costat. Comencem a pujar.
Boca de la cova
12 min. Cruilla. Deixem a la dreta el trencall que volta l'embassament i va a l'estació de Vilanova de la Sal. Anem per l'esquerra. Més amunt surt a l'esquerra el trencall al camí del pas del Sastre.
25 min. Forn de calç bastit amb pedra.
35 min. Primer tram de cadena i esglaons. El camí va a cercar una feixa que ens duu a la cova encara que des d'aquí no la podem veure ja que està en un contrafort de la cova.
45 min. Arribem a la cova del tabac (625 metres). Cartell informatiu. Amb una porta d'entrada triangular de grans dimensions. Té una llargada de 140 metres amb una còmoda entrada. Cal destacar algunes formacions al sostre encara que han patit les bretolades de molts anys. A les parets podem veure grafítics i alguns recents que mostren que la societat no avança suficientment. Al fons hi ha un pou amb el que cal parar compte. A l'esquerra hi ha l'entrada a una sala anomenada popularment la sacristia. Cal parar compte amb els blocs caiguts i les cates arqueològiques. Necessari dur una llanterna.

Arribant a la cova
Algunes imatges interessants:
Veure dibuix de la cova de Lluís Marià Vidal
Veure dibuix de les pintures rupestres
Característiques:
Dificultat: Baixa. Les cadenes i els graons faciliten excessivament l'excursió.
 Temps: 45 min. Més visita de la cova (anada) Distància: 2,3 quilòmetres (anada).
Desnivell: 300 metres.





En el Wikiloc podreu trobar el track per si us interessa (clicar sobre el mapa)

Comentaris

  1. a vore quan organitzes una comandu antiferralla a muntanya!!!! El Pas del sastre, s'agafa bé des de el caminoi de la Cova del tabac o del camí de Vilanova de la Sal???

    ResponElimina
  2. El Pas del Sastre s'agafa be des del camí que puja a la cova del Tabac i des del camí a l'estació. Sols et diré que quan hi vaig em cau la cara de vergonya pensant que antigament pujava al dret i ara hi ha un bon corriol. Sempre dic que vam començar una parell de fites, després un altre en posava dos més i així després de 20 anys tot està marcat.
    Si tens una radial podem anar a treure la cadena. Encara que no en farem res perquè és molt prima.

    ResponElimina
  3. me fa falta una cadena per treure aigua del pou, no descartis res..

    ResponElimina
  4. Si tens una radial amb bateria ja saps qui t'ajuda.

    ResponElimina
  5. si és primeta amb una cisalla és més q suficient

    ResponElimina
  6. Bueno, pues amb una cisalla però porta-la tu.

    ResponElimina

Publica un comentari a l'entrada