DEFENSES REPUBLICANES L-2 VALLBONA DE LES MONGES

Si mireu per internet sobre les defenses republicanes de Vallbona de les Monges trobareu informació de la seva inauguració com a Espai de la Memòria però no trobareu cap descripció que valgui la pena. Tampoc cal que ja ho faré jo.
Un dia vaig anar al balneari de Vallbona (al vell) i vaig trobar un tríptic que vaig agafar. Només havia un croquis com el que teniu a l'esquerra. Moltes referències històriques però cap geogràfica-excursionista. Així que a pensar damunt del mapa per on podia anar la ruta. De fet només cal trobar el primer pal i la resta es fa sol. La senyalització és completíssima i us costarà perdre-vos.
En les cruïlles hi ha un pal abans i després, en les bifurcacions que surten de la ruta principal hi ha un cartell i en les localitzacions un taulell. Com se'ls gasten!!
Aquí teniu el recorregut que vaig fer en part en cotxe i en part caminant.
Descripció de l'itinerari:
Per començar el millor que podeu fer és arribar-vos a Vallbona de les Monges (amb el seu monestir cistercenc femení que es mereix una visita). A la plaça de baix, a tocar del bar, trobareu un cartell informatiu - el que teniu dalt i l'oficina d'informació. Si aneu caminant podreu seguir les indicacions que surten per sota de Vallbona i passa a tocar de la riera. Però és millor començar a la sortida de Vallbona en la carretera a Rocallaura i en cosa de 500 metres trobareu una pista que travessa la carretera. Aquí és l'indret on comença la meva excursió.

Als 50 metres deixem el camí i prenem un trencall a l'esquerra on ja trobem estaques. Anem per una pista de terra paral·lela a la riera de Maldonell. Anem pel camí dels Canyars.
1,5 km. - Aparcar punt 2 (poc espai per al cotxe). Ens cal pujar uns 200 metres per trobar dos búnquers i una trinxera prou interessants. Tornem a la pista principal.
1,9 km Aparquem en una cruïlla. També a 200 metres tenim l'emplaçament del punt 3 que està dalt d'uns camps. Es tracta d'una trinxera coberta (d'uns 15 metres) que dona en un búnker desfet.. És una construcció sorprenent.que van bastir els presoners del Camp de treball dels Omellons de na Gaia que van fortificar aquesta  línia de rereguarda però que mai va entrar en combat.

2,5 km Cartell que ens informa que el proper punt està a 900 metres. Personalment hi vaig anar a peu encara que per la pista es pot pujar uns 700 en vehicle. Des d'aquí es segueix un corriol que passa per uns camps fins pràcticament coronar la serra de Montesquiu on trobem una xarxa de trinxeres prou complexa. Hi ha algun tram recuperat però també en resten en el seu estar original. Val la pena perdre's i esgarrinyar-se pel conjunt. Sembla ser que en el cap de la serra hi havia hagut un poblat medieval. Si heu vingut a peu podeu baixar cap a l'altre vessant on trobareu aviat la pista principal ja que el serrat de Montesquiu s'eleva entre les dues vessants. Passareu entre ametllers. Aquesta és la proposta amb menys interès des del punt de vista d'arquitectura militar però és el més entretingut a nivell excursionista.
4,8 km. Fem cap a una cruïlla més important que procedeix de Montblanquet. Anem a l'esquerra.
5,7 km. Trencall a la dreta amb un cartell que ens indica que el punt 5 està a  2,2 km. que es poden fer en vehicle encara que cal anar amb cura amb la senyalització (pals, fletxes verdes, marques blanques i grogues). Ens trobarem amb un búnker que feia funcions d'observació envoltat per un joliu bosc. Cal  pensar que fa 70 anys la contrada era desproveïda de vegetació. L'espitllera es situada molt alta. Retornem pel camí d'anada i anem a l'esquerra (10,1 km). Hemat pel serrat del Manantial i si voléssim podríem adreçar cap a Rocallaura.
10,9 km. Sortim a una carretera asfaltada. Anem a l'esquerra.
11,4 km. Arribem al santuari de Tallat (788 m.) una atalaia privilegiada per contemplar la Conca de Barbera, tancada per les muntanyes litorals. L'edifici roman tancat. Darrera de l'esbelta construcció hi ha un altre búnker amb una entrada prou llarga (encarada cap a la Conca) i ens permet controlar el vessant de l'Urgell.
Tornem per la carretera que hem pujat.
12.9 km. Abandonem la carretera i prenem un camí carreter que surt per l'esquerra per on passa també la ruta del Cister. Si voleu també podeu anar per la carretera cap a Rocallaura.
16,3 km. Ens situem sota del llogarret de Rocallaura (que bé val una visita acurada) però nosaltres anem carretera avall.
16,9 km.Arribem al balneari vell i prenem un camí carreter que puja a la dreta.
17,4 km. Cruïlla de camins. Per la dreta arriba una pista que procedeix de Rocallaura. Anem per l'esquerra. La pista no està en gaire bon estat, reservada per automobilistes agosarats.
18 km. Arribem a un repetidor i prenem un trencall a l'esquerra.
18,1 km. Aparquem el vehicle i tirem per un sender consterut que duu a una altra antena. Abans d'arribar-hi prenem un senderó a l'esquerra que ens duu al punt 7, i darrer d'aquest recorregut, on trobem un nou búnker-observatori que no està acabat. De fet té una estructura molt similar als dos anteriors.
Tornem a Vallbona per la carretera.

Característiques:
Dificultat: Baixa. Itinerari molt ben senyalitzat. Fet combinant el cotxe i a peu. 
Temps: Cal dedicar-hi una matinal.
Distància: 27,2 km.
Desnivell: 
Itinerari circular.
En el Wikiloc podreu trobar el track per si us interessa (clicar sobre el mapa) 

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

LA MUNTANYA SOMNIADA, EL PIC DE RULHE

CINGLES DE VALLCEBRE: PELS GRAUS DE GRANOTERES I GRAU DEL MORO .... I ESCLARIR EL GRAU DEL POETA

RUTA DELS LLACS (2a part): DE L'ESTACIÓ DE CELLERS A TREMP

DOCUMENT: NOVETAT SUPERBA SOBRE EL LLISTAT PRESONERS SEU VELLA

CLÀSSICA NADALENCA: 66è PESSEBRE DEL CEL: SANT MIQUEL DE MONTCLAR

CIRCULAR ERMITA DE LA COLUMNA - ELS MARTELLS - ROCA FORADADA - ERMITA DE SANT ROC - ERMITA DE SANT JOSEP

L'ENTRADA MÉS GRAN DE CATALUNYA: LA COVA DE SANAT

MONTSEC: DOLMENS ARRAN DE LA PISTA DE RUBIES

RUTA DELS LLACS: DE L'ESTACIÓ DE TREMP A LA POBLA DE SEGUR

L'IMPRESSIONANT CAMÍ D'ALINS A TOR