PER LA VALL DE CERNERES I EL COLLELL

Aquest senzilla excursió ens permet descobrir una raconada amagada en mig de les muntanyes del Cadí i del Pedraforca. Està tan amagada que diu que durant la postguerra havia servit com refugi dels maquis que trescaven desesperadament per les nostres serres. La Guardia Civil en conèixer aquesta circumstància va manar bombardejar les cases de la contrada.

Inici de l'excursió:
Prenem la carretera de Josa del Cadí a Gósol. A uns dos quilòmetres trobem un revolt molt marcat sobre el pont de Cerneres. Sense creuar-lo veiem que surt una pista, tancada al trànsit, aparquem en aquest racó.


Descripció de l'excursió:
Pont de Cerneres (1450 m.). Deixem l’asfalt que puja al coll de Josa i agafem un ramal que surt per l’esquerra, tot just abans de creuar el pont.
Una barrera impedeix l’accés de vehicles a la vall.
Ens anem introduint en la vall en direcció a llevant.
1.1 km. Bifurcació a l’esquerra on puja un camí carreter que va a les runes de l’antic llogarret. Anem per la dreta i deixarem a mà esquerra les restes de Cerneres. S’ha dit que en la postguerra en aquesta agrupament de cases s’havien amagat un grup de maquis, amb el suport tàcit d’alguns habitants de les cases que romanien obertes. La Guàrdia Civil se n’havien assabentat i s’ordenà la destrucció de les llars. Podem complementar l'excursió visitant les cases.
1,6 km. Creuem el torrent a gual, generalment sec. A prop hi ha la font de Cerneres que distingirem bé per uns cóms metàl·lics per abeurar-s’hi  els animals. De fet l’aigua de la font de Cerneres baixa entubada des de la font de Terrers que està ubicada en la capçalera del torrent del mateix nom.
1.8 km. Cortal on es guarda el ramat (1530 m.). A mà esquerra trobem un cartell que ens indica el camí cap a la font de Terrers.
La pista es comença a estretar considerablement i el seu estat és pèssim ja que el pas de tot terrenys van fer profunds xaragalls que dificulten molt la circulació de les bicicletes. No cal dir que actualment el pas de tot terrenys és molt perillós ja que hi ha trams descarnats i amb fort desnivell. 
3,3 km. Passem una torrentera, generalment amb aigua, que descendeix de la font de la Roca, situada més amunt sota un cingle..

3,4 km. A l’esquerra de la pista hi ha un petit refugi-cabana, nomenat del Bover, que pot servir d’aixopluc provisional.
4,7 km. El Collell (1845 km.) amplia collada per on passa una pista amb millor ferm. Per aquí coincidim amb el Gr. 107 Camí dels bons homes, el Gr. 150 de la Volta circular a la serralada del Cadí i el recorregut pels refugis del Cadí: Els Cavalls del vent.


Característiques:
Dificultat: Baixa. El recorregut es fa per una pista no transitable. Cap problema d'orientació.
Temps: 2 hores 08 minuts (anada i tornada).
Distància: 9,7 quilòmetres (anada i tornada).
Desnivell: 400 metres
En el Wikiloc podreu trobar el track per si us interessa (clicar sobre el mapa)

Comentaris