diumenge, 27 d’abril de 2014

LLEIDA D'ESQUENA AL RIU: DE LES COMPORTES DE LA MITJANA FINS A RUFEA


Trobo molt bé que una vegada a l'any la plataforma LLEIDA AMBIENTAL  organitzi una festa al voltant del tema del riu. Enguany ha hagut molt poca participació. Segurament els organitzadors - entre els que m'incloc - haguem d'entonar el "meu culpa" ja que no ha hagut "res" de difusió.
El Centre organitzava una caminada i al mati només havia 4 persones. Textualment 4, per anar a caminar. Com sóc molt tossut he decidit anar a fer un volt amb l'Antoni Trilla i la Juanita Llop. Ha estat un veritable plaer.
El riu estava meravellós, baixava rabiós recordant-nos la seva força,  la primavera ja havia esclatat imposant-nos el cicle estacional malgrat les malifetes dels humans, les plantes llueixen de flors, els ocells, paral·lels al riu, refilen joiosos, fins hi tot els homo sapiens surten a caminar, a pedalar o a córrer. Tot es vida.
L'excursió ha estat tan divertida que la penso descriure...

Característiques:
Dificultat: Baixa.
Desnivell:  Desnivell inapreciable.
Distància:  16,8  km.
Inici  i final: Comportes de la mitjana
Temps total: 3 hores 25 minutsItinerari  circular.
Valoració: Molt interessant, malgrat passar per indrets humanitzats. El riu estava meravellós.

Descripció itinerari:
Sortim de les comportes de Pardinyes passant per sota de tots els ponts de la ciutat. Una visió diferent que de tant en tant haurien de fer per veure les coses de forma diferent.
En passar el pont vell comença una zona ajardinada, algú diu que sols han arranjat el costat de la Paeria.
38 min - 2,8 km: Arribem a l'acabament de la canalització del riu. Passem per una passarel·la a l'altre costat del Segre. Si baixa molta aigua pot estar colgada.
Anem a la dreta per passar per davant de la depuradora d'aigües de Lleida. Remuntem un terraplè i fem cap a un camp fruiter. La gent passant ha fet camí, tot i que el propietari antigament ho impedia. De fet l'amo ha posat els arbres tan prop del riu que aquestes terres no són seves sinó de la llera del riu segons la normativa.
1 h 02 min - 4,6 km: Sortim al camí Vell d'Albatàrrec, per on passa el GR-3. Anem a la dreta. Aviat trobem la passarel·la i retornem a l'altra llera. Sortim al camí a Butsenit, per on va el camí de sant Jaume i el camí del riu. Anem a l'esquerra.
1 h 44 min - 7,7 km: Arribem als aiguamolls de Rufea (clica per saber-ne més).
Entrem per la porta principal on hi ha un plafó explicatiu recremat pel sol.
Anem cap a l'observatori voltant la bassa petita.
1 h 55 min - 8,6 km: L'observatori està una mica elevat, des d'aquí albiro una munió d'ocells a l'altre costat de la bassa: d'esplugabous, bernats pescaires, ànecs pescaires, cigonyes ... i moltes més aus (és aquí on m'adono de la meva ignorància).
Revolto els aiguamolls per un camí menys evident, però sense pèrdua, voltant la bassa gran. Hi ha cartells indicadors.
2 h 08 min - 9,4 km: Surto de nou al camí de Butsenit. Recorno pel camí d'anada. Passo pel pont de l'AVE, per la passarel·la, l'extracció d'àrids del Soriguer.
2 h 45 min - 13 km: Surto a la carretera de Rufea. Vaig a la dreta. La carretera és estreta i cal anar amb compte.
2 h 54 min - 13,9 km: Arribo al carrer Toni Sirera (el dels Instituts) i abandono el camí de Rufea i continuo per la banqueta del riu.
3 h 03 min - 14,8 km: En el pont de la Universitat abandono la banqueta i baixo a la vora del riu per on he vingut al matí.
3 h 25 min - 16,8 km: Arribo a les comportes de Pardinyes i acabo l'excursió amb gana per anar a dinar i el goig d'haver treballat el cos.

Track de la caminada:

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada