EL MONTSEC POC CONCORREGUT; LA TORRE DE CLARAMUNT

M'agrada perdre la mirant pels mapes. Així l'altre dia m'adono que no he pujat mai a la torre de guaita de Claramunt damunt de Corçà. Sembla interessant i que fa molt de temps que no vaig pel meu estimat Montsec. Ja tinc repte pel cap de setmana. Malgrat la preparació cartogràfica la cago en el més essencial. La pista que m'ha d'apropar a peu de torre. Tinc recursos per improvisar i vaig al recte amb pla salvatge. Miraré d'explicar-ho bé sense haver fet el tram d'avall.

Característiques:
Dificultat: Mitja ja que anem molt tram sense sender.
Desnivell:  450 metres
Distància
Inici: 1 km. abans de Corça.
Itinerari circular.
Temps : 2 hores 4 minuts.

Descripció de l'itinerari:
Un quilòmetre abans de Corça hauria d'haver deixat el cotxe i seguir una pista a la dreta.
Als 300 metres (5 min.) surto al GR 1 i vaig a la dreta.
Als 8 min. Deixo el GR i agafo un trencall a l'esquerra. Ja puc veure dalt el contrafort rocòs que protegeix la torre de Claramunt.
25 min. Deixem la pista principal i agafo un trencall a l'esquerra que s'encara cap a la torre. Vaig passant uns camps conreats.
39 min. Arribo a la base del penyal. Al centre hi ha el corral de Claramunt (900 m.)el que resta d'un antic poblat medieval. En Lluís Garrofé em va fer adonar que les portes dels corrals d'ovelles mai estaven encarades cap avall ja que els animals es podien abocar i fer-s'hi mal. La porta sempre està en un lateral.
D'aquí surt un corriol que s'enfila per una canal. A l'esquerra tenim l'esperó que acaba en el castell i a la dreta un altre contrafort rocós. Es puja prou bé seguint els vestigis d'un antic sender que travessa feixes que antigament devien estar conreades.
54 min. Arribo a un collet (997 m.) al peu de la torre. M'enfilo per una fissura rocosa, sembla que hagués hagut escales picades.

57 min. Arribo a la torre de guaita de Claramunt (1020 m.), o genèricament, torre dels Moros. Només queda la paret encarada a llevant amb una porta. En algun moment sembla que la construcció era quadrada però més amunt sembla que fou rodona. La visió és meravellosa: primer atalaio el castell de Montclús amb qui segur que es comunicava, Corça - sembla ser que el castell no estava a la part alta del poble sinó en una serra més a ponent que es diu precisament serra del Castell - l'embassament de Canelles, amb la carena del poble de Fet. Al sud, veig el pla de les Bruixes i el coll d'Àger. A l'est hi ha poca visió pel dia. Al nord la carena del Montsec.
A la base hauria d'haver les restes de les ermites de Santa Maria i Sant Bertomeu de Claramunt però la veritat no vaig trobar cap vestigi.
Del coll surto cap a la dreta cercant el millor pas. Vaig entre carrasques i rostolls, als vostres enemics convideu-los a venir amb pantalons curt. No vull baixar al recte ja que hi ha algun cingle i prefereixo anar a ponent. Vaig cap a la dreta però sempre cercant el millor pas entre l'espessorall.
1 h 23 min. Trobo el camí que va de Corça al castell de Sant Llorenç i que vam recuperar fa 17 anys. Encara hi ha algun tram bellament empedrat i algunes marques originals de pintura verda nostra.
1 h 48 min. Surto al GR 1, al costat de la masia de Panyello. Si voleu fer la versió curta aneu a l'esquerra tot seguint el GR. Jo vaig anar al castell de Corça però això ja us ho explicaré en una altra entrada.
2 h. Surto a la pista que he seguit en començar el recorregut. A la dreta.
2 h 04 min. Arribo a la carretera.

Comentaris

  1. Preparant una ruta per aquí els voltants d'Àger, em trobat aquesta teva pagina, la trobem molt interessant.
    Gracies per compartí les teves excursions.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Ara per gent no habitual al Montsec no crec que sigui la millor proposta. Caldria anar al Congost de Mont-rebei pels 3 accessos, pujar al Santalis per la canal de Colobó i baixar per pel pas de la canal de l'Embut. Pujar a Colobó, tomb per Alsamora per Altamiris, Santuari del Bosc pel camí de les 100 voltes ... ara a l'estiu mai...

      Elimina

Publica un comentari a l'entrada