dimecres, 30 de novembre de 2016

MONT-ROIG: COMBINACIONS PER LA CANAL DE L'AGULLA DELS PELATS

L'altre dia vaig descobrir la canal de l'Agulla dels Pelats i avui he volgut anar a ensenyar-li al meu bon amic Antoni Satorra que com jo s'ha quedat sorprès del pas en la cinglera del Mont-roig que des de la pista no s'arriba a veure.
Com només teniem la tarda i el dia és curt hem preferit deixar el cotxe en un revolt marcat de la pista que puja de Vilanova de la Sal al coll de Porta (31T  x=320044  y=4640252) i el punt horari 1 h 16 min. si pugeu de Sant Llorenç de Montgai caminant (veure itinerari de la vegada anterior).
Aquí farem el camí de pujada que crec que és més interessant.
Característiques:
Valoració: Recorregut molt interessant que ens permet assolir la Pala Alta d'una forma diferent i creativa ja que ofereix diferents propostes.
Dificultat: Mitja doncs cal grimpar per una canal i assolir l'Agulla dels Pelats.
Distància: 4,5 km. 
Temps: 1 hores 27  minuts 
Itinerari circular.
Descripció de l'itinerari:
De l'aparcament prenem un sender que surt en diagonal, fitat.
5 min. Sortim a la pista, al peu de la impressionant cinglera del Mont-roig.
Tirem uns 10 metres a l'esquerra i veiem una fita a l'altre costat de la pista que seguim amunt.
Als pocs metres deixem el camí que va al collet de l'Ermita i agafem un corriol, inicialment poc evident, que surt a la dreta. Ens encarem amunt.
11 min. Pas estret, passem a tocar d'una roca despresa de la paret. Cal emprar les mans per pujar encara que no ofereix cap dificultat. Aviat arriben arran de cingle. Inici de la canal de l'Agulla dels Pelats que tenim enfront a l'esquerra.
13 min. Hi ha un tram de corda que ens permet pujar amb comoditat un ressalt.
18 min. Nou tram de corda. Poc després hi ha una altra corda que potser és el pas més exigent.
21 min. Arribem al coll (888 m.) que hi ha entre l'Agulla dels Pelats i la carena principal del Mont-roig.
Coordenades UTM 320097E 4640417N
Ens permetem el luxe de pujar a l'Agulla ja que ofereix una visió privilegiada de la paret.
Cal grimpar uns metres. La principal dificultat es recordar per on pugem per baixar-hi més tard.
24 min. Cim de l'Agulla dels Pelats (902 m.) amb una visió privilegiada sobre la cinglera. Davallem amb cura al coll i seguim el sender amunt.
30 min. Arribem al camí principal de la carena del Mont-roig. Anem cap a la dreta.
34 min. Passem a tocar de cim de la Pala dels Pelats. Val la pena allunyar-se dos minuts per coronar aquesta punta (923 m.) i tornar al camí. Prosseguim en direcció est. Baixem a una clotada per continuar remuntat de nou.
47 min. Arribem a la Pala Alta (950 m.). Vèrtex geodèsic que indica el punt més enlairat de la serra del Mont-roig. A la vora hi ha una antièstica caseta metàl·lica de color verd. La visió és impressionant. Al nord s'imposa el Montsec que permet contemplar el Pirineu a través de l'osca en al roca del pas de Terradets. En un nivell més baix hi ha les parets del Doll damunt de l'embassament de Camarasa. A l'est el coll de Porta i la resta d'elevacions de la serra. La serra de Sant Jordi esdevé la continuació natural de Mont-roig. Vers el sud la Plana Lleidatana i les muntanyes del sistema litoral (Montsant, serra de Prades). Cap a l'oest els contraforts ponentins de la serra.
Retornem sobre les nostres passes, passant prop de la Pala dels Pelats.
57 min. Deixem a l'esquerra el trencall que davalla cap a la canal de l'Agulla dels Pelats per on hem pujat.
Seguim per la carena cap a ponent.
1 h 05 min. Per l'esquerra surt un corriol que mena al collet de l'Ermita que permet baixar directament cap al cotxe (opció que explora l'Antoni) mentre que jo continuo per la carena.
1 h 09 min. Ermita de Montalegre (868 m.) que domina tota la contrada. Davant hi ha un monument amb una inscripció. Ens decantem cap a ell doncs del seu costat surt un corriol que en els primers metres no és gaire evident.
Anem per una mena de contrafort que ens permet fruir dels cingles que hi ha sota l'ermita.
1 h 17 min. Surto a la pista que segueixo esquerra, avall.
1 h 24 min. Cruïlla de pistes. Agafo el trencall de l'esquerra que mena al coll de Porta.
1 h 27 min. Revolt on hem aparcat el vehicle. L'Antoni ja fa estona que hi és i em comenta que des del collet de l'Ermita ha trobat un sender que va pel peu del cingle fins trobar el sender per on hem pujat a la canal de l'Agulla dels Pelats.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada