PER LES TRINXERES DE MONTGAI - BELLMUNT


Fa uns dies ens vam assabentar que uns brètols havien destruït les trinxeres que el Memorial Democràtic havia rehabilitat a Montgai. Per internet va córrer que el dissabte, 20, un grup de gent quedaven per condicionar un altre cop el paratge. Ens ho vam comentar com a grup de Recuperació de la Memòria Democràtica del CEL i vam decidir que anàvem a fer un cop de mà. La veritat és que poca feina hem pogut fer doncs havia prop d'un centenar de persones decidides a refer el nostre patrimoni. En començar ens ha calgut una mica de paciència per organitzar-nos. Quin goig veure que el principal problema era distribuir la gent en les diferents tasques. En Pol Galitó i l'alcalde Jaume Gilabert demanaven tres voluntaris i apareixien 10 amb els pics, les pales per treballar. Quina energia!!!
Descripció de l'itinerari:
Primer ens hem presentat al poble de Montgai. A l'entrada del poble, venint de la Sentiu en una rotonda, ja trobem un cartell del Memorial Democràtic que ens indiquen on hi ha les trinxeres. Hi ha tres espais que podem visitar.
Trinxeres de la Pleta:
Anem en direcció sud vers a Bellmunt.
0,35 km. Agafem un trencall a la dreta.
1,7 km. Cruïlla. Anem a la dreta. Cartell.
2 km. Trinxeres de la Pleta ( Coordenades UTM
31T  x=329130  y=4628344). Es tracta d'una sèrie de trinxeres encarades cap al nord que han estat refetes. En l'extrem esquer hi ha l'estructura d'un búnquer volat i pous de tirador connectats per trinxeres. Hi ha alguna trinxera no recuperada. Estem a primera hora del matí i ja un fred que pela.
Tornem a la cruïlla anterior (2,3 km.) i seguim la direcció que dúiem.
Búnquers de la font Amarga:
3,7 km. Nova cruïlla amb cartell. A la dreta hi ha una àrea de pic-nic. Nosaltres no hem arribat a veure la font, encara que amb aquest nom poc ens podia interessar.
En la mateixa cruïlla a l'esquerra hi ha dos búnquers enllaçats per una trinxera. Els nius de metralladores han estat malmesos els seus sostres, segurament pels xatarrers que en la postguerra van aprofitar el ferro de les construccions militars que els militars feixistes van ensorrar.
Coordenades UTM 31T  x=328386  y=4627478
Búnquers i trinxeres de la serra de Bellmunt:
Anem a l'esquerra direcció a Bellmunt. Alerta és l'únic lloc on no hi ha un cartell.
4 km. Trencall a la dreta. Cartell.
4,250 km. Aparquem a la vora d'un camp. Cartell.
Pugem caminant a la muntanya de l'esquerra per un sender perfectament senyalitzat.
3 min. Trobem un tram de trinxera, després un primer refugi i, a partir d'aquí, entrem en un autèntic parc temàtic de les contruccions militars: trinxeres, bunquers, pous de tiradors, tot perfectament recuperat malgrat el sabotatge dels bretols. Hi ha cartells que ens van redirigint. Aquí ens posem a treballar: arranjar les fustes, posar els sacs terrers al seu lloc, traure pedres, posar algun cartell ... destacaria que en dos búnquers escapçat pel xatarrers hi ha dues estrelles. En una es pot llegir Visca la República Española O P i en l'altra es veu el simbol dels zapadors i el nom del batalló que ho va construir.
Quan jo hi vaig estar-hi, fa uns 14 anys, només vaig trobar aquesta darrera perquè tot estava colgat i no podia passar per les trinxeres. Quin canvi a positiu!!!
Pensaven acabar a l'1 però com eram tanta gent a les 11 h ja ho havíem enllestit tot. Un bon esmorzar amb una torrada i una arrengada i un bon vi que la Chantal li va donar al Guillermo.
No em puc pas queixar, tinc una vida ben animada. Cada cap de setmana activitats i ben variades. Per ser feliç no cal gaire cosa.

Comentaris

Publica un comentari a l'entrada