ELS BÚNQUERS DE LA COLUMNA DURRUTI AL MONTSEC

A la carena de Roca Alta al Montsec de Rúbies - Meià hi ha dos búnquers que van ser habilitats per la columna Durruti quan defensaven aquestes altívoles posicions enfront dels franquistes que ocupaven el llogarret de Rúbies i la Portella Blanca. Trobareu una munió de trinxeres però la joia de la corona són les dos nius de metralladores que hi ha en el cimal de Roca Alta. He pujat des del Pas de Nerill, he baixat directe cap a l'Hostal Roig però avui us explicaré la forma més digna de pujar (encara que tot és opinable).

Característiques tècniques:
Excursió interessantíssima que ens permet arribar a Roca Alta on hi ha nombroses trinxeres i dos nius de metralladores amb inscripcions.
Dificultat: Baixa. Cal tenir present, però, que cal saltar dos cops una tanca metàl·lica.
Desnivell:  460 metres.
Distància: 7,6  km.
Temps: 2 h  22 minuts.
Itinerari circular.
Descripció de l'itinerari:
En el km. 3,1 de la carretera de Vilanova de Meià a l'Hostal Roig agafem un trencall a l'esquerra, per on va la pista a Rúbies.
2 km. Trencall a l'esquerra al santuari de Meià. Nosaltres anem a la dreta.
4,5 km. Hi ha una modesta pista que surt per la dreta. Aparquem en l'eixamplament que hi ha uns metres més amunt i comencem a caminar, tot agafant l'esmentada pista. Davant nostre tenim el Graell de Roca Alta que constitueix l'únic accés viable a la carena superior encara que de sota sembli impossible. Hi ha un pal indicador al terra, nosaltres baixarem per la pista secundària.
Anem per la pista principal amunt.
18 min Abandonem la pista principal i agafem un camí carreter que surt a mà dreta.
22 min Hi ha una tanca que volta un camp de tòfones. Aquest és el principal problema tècnic que tindrem a la sortida d'avui. Així que ja sabeu, Saltar la tanca, no és difícil però cal tenir present que estem entrar en una propietat privada i cal ser respectuós - especialment si us diuen alguna cosa, encara que sempre podeu dir allò que vosaltres esteu seguint un camí tradicional que han tancat el pas.

Aneu cap a una cabana i voregeu el camp i finalment aneu a la dreta. Saltem de nou la tanca per sortir del camp de tòfones. Us situeu sota el pas de les Eugues i us enfileu per un rostoll on trobeu fites. A mesura que anem pujant anem trobant més fites que ens indiquen que anem bé.
30 min Arribem al peu del cingle. Una fita ens indica que hem d'anar a la dreta. Ara hi ha moltes fites que ens ajuden a orientar-nos sense problemes.
En el tram final hem de grimpar un mur tombat.
(En costa creure que per aquí pugessin eugues, un dia d'aquests vull anar a explorar una alternativa que hi ha a l'esquerra).
35 min Pas de les Eugues (1365 m.) en la carena. Coordenades UTM: 31T  x=333792  y=4654167
Tirem per la carena cap a l'est; hi ha un corriol.
Hi ha una canal que davalla cap al sud i observo dues cabanes malmeses de l'exercit republicà que s'entestes a resistir el pas del temps. Coordenades UTM: 31T  x=333831  y=4654094
Anem seguint la carena, per un corriol, en algun moment em trobo algun punt carbassa que m'ajuda a seguir-lo.
58 min Trobem una línia de trinxeres que esdevé una constant en tot el trajecte que estic fent. Coordenades UTM: 31T  x=334451  y=4654106
1 h 05 min Localitzem una cabana que encara conserva les fustes del teulat. La majoria de cabanes han perdut els suports de la teulada. Coordenades UTM: 31T  x=334596  y=4654121
1 h 20 min Passem per davant del baixador del pas de Graells. Continuem pujant cap al cim de roca Alta.
1 h 26 min Assolim el cim de la Roca Alta (1437 m). Uns metres més enllà tenim el niu de metralladors amb inscripcions que fan referència a Durruti i a la CNT. Una meravella històrica. Coordenades UTM: 31T  x=335290  y=4654069
Trobar l'altre niu ens costarà una mica més. Baixeu pel vessant nord de la muntanya cap a un replà on hi ha una petita cabana (tendència a l'esquerra i prop del baixador del Pas de Graells) ( 1h 30 min) i ara us tireu cap al nord buscant línies de trinxeres que aneu resseguint avall.
1 h 35 min Nou niu de metralladores, encarat cap a Hostal Roig, millor conservat que l'anterior ja que manté tota l'estructura menys el sostre. Coordenades UTM: 31T  x=335157  y=4654367
Retorno cap al baixador del pas de Graells.
1 h 39 min Baixador del pas de Graells. Inicialment no gaire evident. Descendim cap al sud.
1 h 49 min Dipòsit d'aigua on també hi ha una inscripció de la columna Durruti. Coordenades UTM: 31T  x=334962  y=4654081
1 h 56 min Alerta. Deixem el sender que baixa vorejant el cingle de Roca Alta i agafem un sender que baixa. Hi ha alguna drecera dreta. Aquest camí fou obert durant la Guerra Civil i es va emprar per pujar armament i aliments als soldats que defensaven la carena del Montsec de Rúbies.
2 h 06 min Sortim a una pista que seguim a la dreta.
2 h 22 min Fem cap a la pista principal on hem deixat el cotxe i tanquem l'itinerari.






Per obtenir el track:


Powered by Wikiloc