SOMNI ACABAT: CAMÍ DE TUIXENT A JOSA


Dimecres, 4 d'agost de 2021

El camí vell de Tuixent a Josa es va malmetre per la construcción de la carretera. En diferents tongades s'ha anant bastint un camí que permeti anar per l'obac de la muntanya. Algun ramader havia posat problemes per la realització del camí en passar pels seus camps. Finalment s’ha pres la decisió de fer un camí alternatiu molt interessant que permet anar de Tuixent a Josa sense trepitjar l’asfalt. Cal felicitar la iniciativa que ha obert aquest nou tram.

Descripció de l’itinerari:

Sortim de la plaça de l'Ajuntament de Tuixent (1197 m.). Ens dirigim a l'escola  (a l'entrada del poble) i agafem un carrer que surt a l'esquerra. Cartell.

2 min Bifurcació de carrers. Anem a la dreta. Passem per davant d'una font. Poc després agafem un sender que surt a l'esquerra i que davalla decididament cap al riu.

5 min. Abandonem el camí de VinyalsAgafem un trencall a la dreta. Cartell de fusta que ens indica que anem a Josa. El camí va pujant i baixant cercant el millor pas. HI havia passat fa molts anys i les tarteres tallaven el pas.

22 min Enllacem amb el camí que ja estava equipat fins aquí. Podem veure la passera que creua el riu de Josa. Caminem per la vora del prat i després agafem un trencall que ens apropa al riu. En aquest prat es celebra cada any l'aplec de Sant Jaume on es reuneix tot el poble. Abans havia uns nogues que feien ombra però el propietari que va comprar aquest boci de terra els va arrancar amb la intenció que el poble no vingués més a celebrar la festa. Diuen que el va comprar a l'església amb la predisposició que si un any no s'ocupava per sant Jaume se'l quedaria ell. Ha hagut algun any que ha plogut però algú de Tuixent ha posat algunes estovalles per recordar l'ocupació d'aquest espai col·lectiu. Veiem la masia de Rot davant nostre, mig amagada pels arbres.

25 min. Nova palanca per travessar el riu. Anem per l'esquerra hidrogràfica del riu. Dreta en el nostre sentit de la marxa.

28 min Uns troncs formen el camí doncs el camí s'ha esllavissat. Anem per marges de camí recuperats prou agradables, propers al riu.

38 min El camí carreter que seguim davalla al riu, cal agafar abans un sender que tira amunt. Pujada ferma.

43 min Arribem a un collet i perdem una mica d'alçada.

48 min A la dreta surt un camí, poc evident, abans havia un cartell, que ens indica una petita balma que tenim damunt. Té l'entrada protegida amb pedres.


Val la pena desplaçar-nos i perdre 3 minuts entre anar i tornar.

51 min Retornem al camí que es torna a enfilar amunt. Passem pel costat de la roca de Salioles.

Crec que aquest era el límit del terme de Tuixent i venia el capella a tirar-hi antigament sal i olí.

1 h 05 min Nou collet. El camí davalla una mica.

1 h 07  min Esplanada. Al fons podem veure per un moment el poble de Josa.

Davallem i travessem una tartera.

1 h 18 min Sortim amb un camí carreter.

1 h 21 min Passem per davant de la caseta de la captació de l'aigua de Josa. Ens trobem en les Feus (Deus) de Josa. Una surgència amb molt cabal d'aigua que sentirem abans d'arribar-hi. Tirem avall.

1 h 24 min Passem davant de l'antic molí de Josa. Actualment hi ha una petita central hidroelèctrica.

Baixem al fons del barranc. Tirem a la dreta per la llera del barranc que generalment baixa sec.

1 h 26 min. Estret del barranc (1312 m.). Tram espectacular. Continuem per la llera del barranc.


1 h 32 min Abandonem la llera i agafem un sender que puja per l'esquerra. Cal estar molt atent a unes fites que indiquen la sortida. El camí puja primer a la vora d'una torrentera però després comença a traçar ziga-zagues per ascendir millor. Cal estar alerta doncs hi ha algun revolt no gaire evident.

1 h 42 min. Arribem a la plaça de Josa (1412 m.).

Per obtenir el track de la sortida:

Powered by Wikiloc

Comentaris