LA TALAIA DE L'URGELL: EL PILAR D'ALMENARA


Teníem altres plans inicials però al final hem trobat un bon pla B per conèixer el nostre país i anar treballant la meva recuperació. Hem decidit pujar al Pilar d'Almenara, el veritable far de l'Urgell que s'albira des de mig món. Avui el dia era calitjós i no permetia estaciar-nos en la contemplació de l'extens panorama.  Però el principal plaer ha estat poder fer la caminada amb la meva família. Un autèntic plaer.

Aparquem en el km 7,2 de la carretera LV-3231 entre Tornabous a Agramunt trobem el coll del Pilar. Hi ha un aparcament a la dreta d'on surt un senderó perfectament senyalitzat. Amb alguna pujada però ja veieu com els nets tiren fort amunt.

400 m. Ens situem a la base del Pilar d'Almenara (457 m.) una torre de guaita estratègica. unes escales metàl·liques circumval·la l'entrada que es troba a mitja alçada. Aquí hi ha una escala metàl·lica vertical que ens permet pujar fins al cap del Pilar. 

Al costat del Pilar hi ha un vèrtex geodèsic i no gaire més lluny les restes d'un búnquer que podria ser post d'observació amb alguna pesa d'artilleria situada en una espitllera encarada cap al sud. Es pot observar un passadís d'accés i una desdibuixada trinxera que vindria pel costat oposat. 

600 m. Restes d'una ermita cimal força malmesa. Sembla que es van endur alguns carreus de l'antiga edificació que ha quedat molt desprotegida. Estava sota l'advocació de Sant Vicenç. Refem el camí d'anada.

Per obtenir el track encara que no té cap mena de pèrdua:

Powered by Wikiloc
Per localitzar els meus vestigis de la Guerra Civil: 

Comentaris