LA RUTA GEOLÒGIC DEL COLL DE CREUS


S’ha dissenyat un itinerari “turístic” per ensenyar-nos les meravelles de les zones rogenques del coll de Creus – que s’estenen per tot el Pirineu – i una capa de conglomerats que han quedat com la cara oposada, el negatiu, d’una plana de terra rogenca que va desaparèixer i ara mostra una forma d’onades. En el recorregut trobem tres bancs de fusta per descansar en tres bells miradors.

FITXA TÈCNICA:

VALORACIÓ: Circuit molt interessant amb panoràmiques excepcionals que ens permet fruir d’uns racons geològicament molt bells.

DIFICULTAT: Baixa, encara que cal hi ha uns trams protegits amb cadenes.

TEMPS: 1 hora 30 min

DESNIVELL 122 metres

LONGITUD: 3,17 km


DESCRIPCIÓ DE L’ITINERARI
:

Fem el recorregut dibuixa un gran vuit (veure croquis) encara que es pot fer d’una forma més linial. Aparquem en l’àrea que hi ha en el km 74,5 de la carretera C-462 entre Sant Llorenç de Morunys i la Seu d’Urgell, en el coll de Larguen en l’extrem de la serralada del Cadí entre els pobles d’Adraen i Ges.

Agafem la pista de l’esquerra en sentit descendent.

10 min – 0,7 km Coll d’Endurant, panorámica excepcional sobre la Seu d’Urgell i les Valls d’Andorra. Hi ha un cartell informatiu. Estem en el centre del gran vuit. Per la dreta, hi ha un banc-mirador per on passarem en acabar l’excursió. Pel centre marxa un sender que indica el coll de Creus per on continuarem ara. Per l’esquerra va la pista per on pujarem.

El nostre sender està indicat per marques grogues i alguna fita. El camí va ascendint. Trobem dos roures que van ser castigats per sendos llamps però van poder-se esquerar-se. Assolim la part més enlairada de la serra.

35 min – 1,1 km Ens separem uns metres del camí principal i ens aboquem vers un mirador excepcional sobre el coll de Creus. Hi ha un tram de trinxera/parapet – i possible cabana – que correspondria a una posició de la Guàrdia Civil que controlaría el pas de contrabandistes i de maquis que passaven pel coll de Creus. Coordenades: 31T  x=375092  y=4682427

Baixem per trams costeruts (potser fer l'itinerari a l'invers és més fàcil).

55 min – 1,4 km Arribem a la pista una mica abans del coll de Creus. A la dreta hi ha un altre banc-mirador. A l’esquerra hi ha un parell de taules amb bancs. Una mica més enllà, en el proper coll de Creus, hi ha el camí tradicinal de Tuixent a La Seu Vella per on passa el GR-7. El terra té un color vermellós impressionant.


Tirem pista amunt.

1 h 04 min – 2 km Arribem al coll d’Endurant, deixem la pista, passem pel costat del banc-mirador i agafem una passarel.la que ens permet deleitar-nos amb la contemplació dels conglomerats onejats. Més endavant trobem un parell de cadenes que ens ajuda a superar algun pas estret encara que es passa amb comoditat.

1 h 27 min – 2,6 km: Fem cap a l’aparcament.

A l’esquerra ens queda un altra mirador excepcional sobre aquest terreny rogenc. Hi ha una barana que protegeix la nostra marxa. Aquest mirador és optatiu i suposa allargar la travessa uns 200 metres.

Per obtenir el track:

Powered by Wikiloc

Comentaris