COLÒNIES PENITENCIÀRIES A LA PLANA DE LLEIDA


En el suplement Lectures del diari Segre del 17 de març de 2002 trobo un article dedicat als ESCLAUS DEL FRANQUISME on recull el testimoniatge de presos que van haver de treballar en colònies penitenciàries els Batallons de Treballadors. He trobat el recull penjat en les parets de la Sala Marco Polo i Verdú de Vilanova de la Barca.

Segons aquesta documentació a Lleida havia hagut colònies penitenciaries a:

Lleida (castell de Gardeny). Van construir la caserna de Gardeny.

Vilanova de la Barca (l'emplaçament dels pavellons es conegut per la gent del poble però actualment no en queden restes). Sembla que havia hagut 4 pavellons. Eren 320 treballadors/ 225 segons una altra font. En l'ofensiva de l'agost de 1938 Vilanova fou destruida un 75% dels seus edificis. Hipòcritament, el 21 d'octubre de 1929 el Dictador Francisco Franco Bahamontes va adoptar la localitat per ajudar a refer-la (el mateix que l'havia destruït). La reconstrucció seria duta a terme per la Direcció General de Regions Devastadas (hi ha molta informació a l'arxiu provincial de Lleida). Les obres van començar el maig de 1940 i les primeres cases foren lliurades 1944. Els equipaments socials encara no estaven acabats.

Davant del pont de Menàrguens es va fer una capella sota l'advocació de la mare de Deu de Montserrat encara que la idea era honorificar el Tercio de Montserrat format per requetès catalans. La volta central de la capella conté una reproducció del mosaic de baldoses policromades de Talavera de la Reina, obra de Ruiz de Luna i que representa la verge de Montserrat. És una capella oberta i d'estructura, si més no, original.

Van construir el pont de Menàrguens, l'ajuntament, l'església, l'escola. més d'un centenar de cases familiars, el dipòsit de l'aigua.

Torres de Segre: Eren 150 esclaus. Desconec l'emplaçament d'aquesta colònia.

Van construir el pont d'Aitona, l'ajuntament, l'església, l'escola.

Guàrdia d'Ares: Una vintena de presoners van treballar a la mina d'amiant.

Fraga: Desconec tota informació.

Havia el Servicio Militar de puentes y caminos que es dedicaven refer els elements malmesos durant la Guerra Civil. Van tenir uns 1500 treballadors, aproximadament la la meitat ho van fer a la demarcació de Lleida. A destacar el túnel de Vielha.

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

ITINERARI EXPLICATIU DE LES BRIGADES INTERNACIONALS A LES TERRES DE LLEIDA (CERDERA - LA SAIDA)

CIRCULAR DE SANT MIQUEL DE LA TOSCA A LA PUNTA CURULL I TOSSAL DE LA COGULLA (CAPÇALERRES DE LA SERRA DE LA LLENA)

RECULL D'ITINERARIS DE LANZAROTE: LA ILLA DELS VOLCANS

MÉS DOLMENS PEL MONTSEC DE RÚBIES: DE PAUS, DEL PLA DE LA GALLINA I EL SOL DEL JOAQUIM

CAMINANT ENTRE TRINXERES: LA SERRA FOSCA DE CASTELLDANS

EL CEL DE LANZAROTE I ELS PRECIPICIS DE FUMARA

TRAVESSA INTEGRAL DEL RIU SET: ETAPA 3: DE COGUL A LA DESEMBOCADURA

PENJATS PELS PENYA-SEGATS: RISCOS DE FAMARA

EL VOLCA A TOCAR DE CASA: TINAGUACHE O CERRO HURON

DOCUMENT: NOVETAT SUPERBA SOBRE EL LLISTAT PRESONERS SEU VELLA