PELS DIPÒSITS D'ALBATÀRREC: LO DE L'AIGUA


Hi ha dies que un es sent orgullós de pertanye a una associació cultural. Avui ha estat un d'aquests dies. L'Associació Àgora Albatàrrec ha organitzat una excursió-cultural per descobrir com va arribar l'aigua potable al poble. Ho va titular: Lo de l'aigua. Ha estat meravellosament organitzat, amb molta implicació amb molta gent del poble que feien d'actors, narradors o guies. L'organització ha estat veritablement complexa però ha sortir tot rodó. Sortien diferents grups amb un guia que els anava portat per diferents emplaçaments on havia algún informant o grups teatrals que ens explicaven la història de l'arribada de l'aigua al poble.

No va ser fàcil ja que va caldre diferents dipòsits que agafaven l'aigua del proper canal d'Urgell. El primer dels dipòsits tenia fugues d'aigua que no es van poder tapar i va caldre construir-ne un de nou però es va tardar 17 anys. Posteriorment es va fer un altre de més capacitat que és el que funciona actualment. Breu resum de la portada de l'aigua a la font que hi ha a la plaça de Sant Salvador on va arribar per primer cop l'any 1906 però va tenir diferents vicissituds. Erem més de 80 excursionistes que hem participat en l'activitat i des d'aquí vull agrair l'assistència de tots/totes.

Ara aquesta font sols és ornamental però en el seu moment va ser molt important doncs va permetre tenir accessibilitat, amb certa comoditat, a un element vital com és l'aigua. 

Descripció de l'itinerari:

Faré una breu descripció de l'itinerari recollint les distàncies ja que tot sovint ens aturàvem per rebre les interessants aportacions.

Sortim del CAP d'Albatàrrec en el carrer de les Escoles Velles cap al sud.


0,25 km Pont sobre el Canal de Seròs. Explicació núm. 1 sobre l'aigua i el poble a principis del segle XX. Anem a la dreta seguint el Camí de Sunyer.

0,8 km Agafem un trencall a la dreta que passa per damunt d'unes cases de camp.


0,96 km Girem a la dreta per un indret sense sender i baixem 30 metres fins trobar el niu de metralladores de les Oliveres de la Vinya. Explicació núm. 2 Tenim la sort que els propietaris de la planta d'oliveres ens expliquen curiositats sobre el niu que ha estat reconvertit en una petit dipòsit per contenir l'aigua de rec. Així ens detallen on estava la porta d'accés i les espitlleres encarades vers el front. Parlem també de la demografia del poble per entendre l'evolució de l'aigua.  Coordenades UTM: 31T  x=300218  y=4604189. Retornem sobre les nostres passes i agafem de nou el camí de Sunyer.


1,5 km Cruïlla de camins. Travessem la carretera a Montoliu. Tenim el canal d'Urgell amb un cabal ben minso doncs ja ha perdut l'aigua regant la plana de Lleida. Anem a l'esquerra per la banqueta del canal. Explicació núm. 3 Parlem del canal d'Urgell i el que va representar en el paisatge local. Una mica més enllà en Ramon Biosca ens explica com anava el torn de rec.

El meu net explorant una serp esclafada per un vehicle

2,3 km Creuem la carretera de l'autovia a AlbatàrrecExplicació núm. 4 Continuem per la banqueta per l'altre costat. En la casa del costat havia hagut l'antiga bòvila de la que parlarem més endavant.


2,8 km Travessem l'autovia per un pont i més enllà trobem el Salt del Macià on hi ha un avituallament. Explicació núm. 5 Es parla que podria ser que aquest salt portes el nom del president Francesc Macià que intervenir activament en la consolidació del canal. De fet ell fou qui va construir com a engenier militar el dipòsit de Puigverd l'any 1893 que fou la primera construcció a la peninsúl.la on es va emprar el formigó.  Més avall hi ha un dipòsit construït en els anys 50 que servia per enviar l'aigua a la bòvila. Darrera del dipòsit hi ha un altre niu de metralladores de la passada Guerra Civil. Després de visitar-lo retornem pel camí d'anada fins el pont de l'autovia i seguim el camí de terra que va paral·lel. Deixem el canal d'Urgell.

3,7 km Abandonem el camí de l'autovia i agafem un trencall a la dreta.

4 km Agafem un camí que s'endinsa en una finca particular i pugem a buscar el dipòsit nou que veiem damunt nostre.

4,2 km Dipòsit Nou.  Explicació núm. 6 Davant l'augment de població i de necessitat d'aigua el poble es veu obligat a construir un nou dipòsit amb més capacitat que seria posteriorment ampliat i cobert. Aquí comptem amb una nova explicació sobre la història de la construcció.

Agafem la pista d'accés al dipòsit i anem a creuar de nou l'autopista.

4,6 km Pont sobre l'autopista. Un cop creuada agafem un ramal a l'esquerra.

4,8 km Prenem un trencall a la dreta. Explicació núm. 7 Davant tenim el dipòsit redó, amb una estructura molt assemblada al dipòsit de Puigverd al que ens referíem en parlar de Francesc Macià. Fou bastit al voltant de l'any 1926. Unes companyes del grup local Xalem Teatre representa un grup de dones que estan fregant i ens expliquen meravellosament bé d'una forma ben divertida el perquè de la construcció d'aquest dipòsit. Tornem al camí d'Artesa de Lleida que seguim cap al poble.

5,4 km Girem a l'esquerra a buscar el dipòsit quadrat que fou el que es va construir l'any 1906 però que va comptar amb moltes filtracions, i va obligar a construir uns anys més tard el redó. Un parell d'actors ens expliquen els esdeveniments. Explicació núm. 8 Un cop visitat retornem al camí d'Artesa.

6,3 km Sortim a la cooperativa local. Travessem la carretera i anem a buscar una cabana amb un pi que ens dona ombra. El calor ja comença a apretar. En Ramon Biosca, company de guiatge, ens explica per on passaven les tubàries que duien l'aigua al poble des del dipòsit. Explicació núm. 8

Aprofitem que estem en aquest indret per visitar el niu de metralladores de les Eres perfectament conservat, encara que es podria fer algunes millores. Explicació núm. 10 Retornem cap a la cooperativa (6.7 km) i seguim la carretera vers Albatàrrec.

7 km Travessem el pont sobre el canal de SeròsExplicació núm. 11 A la dreta es pot veure l'antiga tubària que duu l'aigua al poble i a l'esquerra una altra conducció que travessa el canal. No ens aturem per no tenir problemes amb la circulació de vehicles. Entrem cap al poble. Travessem la carretera a Lleida i entrem pel carrer Prat de la Riba i la plaça Ramon Felip. Girem a l'esquerra.


7,15 km Entrem a la plaça Sant Salvador amb la font i la placa que commemora l'arribada de l'aigua a la plaça. Un altre grup ens explica aquest fet animadament. Ens reagrupem les diferents colles i fem un animat vermut de dia de festa. La gent està parlant animadament i se'ls veu feliç. Jo miro als organitzadors/es que resten cansats després de la feina ben feta. Molts se'ls acosten i agraeixen la jornada excursionista-cultural. Francament, enhorabona.

Per obtenir el track:

Powered by Wikiloc

Comentaris