ARSEGUEL: EL CAMÍ DELS MAQUIS


Amb motiu de la XV MARXA-HOMENATGE ALS MAQUIS que organitza el Col·lectiu a les Trinxeres enguany van organitzar - entre molts altres actes - una caminada pels voltants d'Arsèguel, un poble arrecerat al peu del Cadí per on van trescar els maquis antifaixistes.
En l'aparcament ens van explicar les dades recollides al voltant d'aquests darrers defensors de la llibertat i començarem el recorregut circular pel Cami de la muntanya de Coll.
Descripció de l'itinerari
Sortim d'Arsèguel (946 m.) per un trencall hi ha proper a l'església (cartell). Anem per un sender descendent. Passem per horts i una font.
7 min. Arribem al pont de la Tosca (863 m.) que travessa el riu d'Arsèguel. Comença una ferma pujada.

31 min. Arribem al coll d'Arsèguel (1060 m.), important nus de comunicacions locals. Un cartell ens informa que per aquí dalt puja el camí de sant Jaume. Continuem per la dreta, seguint el camí de tornada a Arsèguel.. Rebem una explicació sobre l'orientació de muntanya. Anem per una carena. El camí no està gaire definit, cal posar cura al marcatge.

48 min. S'acaba el tram pla i comença una baixada molt dreta. Cal anar buscant les marques de color lila que trobarem als arbres.
1 h 03 min. Arribem als búnkers del bosc de la Rossa que estan dins de la línia P o línia Gutiérrez que va bastir els anys 40 el dictador Franco per defensar-se d'un teòric atac europeu i que mai van arribar a entrar en combat. Un indret ideal per dinar i fer petar la xerrada. Molt bon ambient entre el jovent que són els majoritàries. Coordenades UTM: 31T 381565E 4690532N 945 metres.
Ara el camí està marcat amb pals de la Memòria històrica i és més evident. Caminem per l'obaga de la muntanya envoltats de pins. Anem baixant fins arribar prop del riu.
1 h 33 min. Arribem a una pista i anem a la dreta est.
1 h 35 min. A la dreta hi ha les restes de l'ermita de Sant Pere i entrem als plans de Sotaguel (segurament etimològicament sota Arseguel).
1 h 53 min. Abandonem la pista i prenem un sender a la dreta. És un camí costerut amb marrades. 
2 h 08 min.Sortim a la carretera i entrem a la part baixa d'Arsèguel (1060 m.) que hem de travessar fins arribar a l'aparcament (2 h 13 min.9) on acabem l'excursió i anem a fer una cervesa per apaivagar la calor.
¿On anirem el proper anys a resseguir els camins dels  maquis? No ens ho perdrem.

Característiques
:
Dificultat: Mitja.Hi ha algun tram que cal estar molt atent a la senyalització mentre que en altres indrets és excessiva.. 
Temps: 2 h 13 min.
Distància: 6,6 km.
Desnivell: 415 metres..
Itinerari circular.
En el Wikiloc podreu trobar el track per si us interessa (clicar sobre el mapa) 


ALGUNES DADES SOBRE ELS MAQUIS A TUIXENT:

- A Cerneres solien baixar i aixoplugar-se els maquis que rondaven pels costers de Cadí. Els militar es van assabentar i van decidir ... bombardejar les cases.Sembla que fou el general Moscador qui va prendre aquesta decisió.
- A Josa de Cadí havia el Tino que feia de passador de gent a Andorra tot travessant el Cadí (informació treta durant la caminada).
- Al Carreu em va explicar la Lourdes que el seu pare havia parlat sovint amb en Massana que venia a buscar menjar. Al pare no li feia gràcia que vingués ja que comprometia molt a la casa.
- Al Molí de Fórnols havia l'avi Joan que va ajudar molt als maquis, segons em va explicar Enric Marcos. Sembla ser que alguna vegada havien entrar la Guàrdia Civil per una porta i els maquis sortien per l'altra.
- A Adraen, el poble més proper al Cadí, també em van explicar que els maquis havien baixat molt sovint. De vegades demanaven algun corder a la gent del poble que els hi feien i ells feien festa grossa. Sempre van pagar el que van menjar. Diu que quan menjaven sempre n'hi havia un que estava a la porta vigilant. Això passava en una caseta que hi ha a les afores del poble. Sembla que s'amagaven prop de l'ermita de Sant Salvador. Personalment he trobat un paratge en el vessant nord del Cadí que podria correspondre a un amagatall - a veure si aquest estiu em perdo per aquest topants.
- El Mariano de cal Petritxola em va explicar que dalt a Coll de Port havia de tan en tan una guarnició de la Guàrdia Civil que tenien una petita trinxera - que vam localitzar amb el Carles fa uns anys. Quan pujava de la Coma va sentir uns trets de la "benemèrita". Ell era traginer i cada dia pujava i baixava per aquí. Quan va arribar a Coll de Port els van cridar els Guàrdies Civils. Sembla ser que havien localitzat un grupet de maquis que davant dels trets van deixar uns sacs amb propaganda. Com estava en català van fer traduir-ho al Mariano per saber el que posava en aquells papers.


Comentaris

  1. mira q posarte a fer recuperació per tindre excusa per nar al castell de Lladurs... si la roca no fos tan dolenta....

    ResponElimina

Publica un comentari a l'entrada