L'ILLOT DEL TORN



L'illot del Torn demostra que m'agrada la platja. Únicament em sobra la gent, la calor i la sorra.

A la platja del Torn des dels anys 80 hi ha una platja nudista. Potser el fet que hi hagi la central nuclear de Vandellós va permetre que els hippis d'aquells anys s'instal·lessin en aquells verals. Però els que baixen a la costa poc posen els ulls a un petit rocall que hi ha a la costa. Molts ignoren que amaguen un petit castellot, torre de guaita, documentada ja l'any 1678 i destruïda l'any 1813 pels anglesos. Res un munt d'història desconeguda.
Complementem l'excursió amb la pujada al puig del Torn (153 m.).
Anem a la feina.
Descripció de l'itinerari:
En el km 1126 de la carretera N-320 entre l'Ametlla i l'Hospitalet dels Infants hi ha un trencall cap a l'est. Cartell informatiu. Per aquí passa el GR-92 que puja fins aquí per evitar el pas per la Central Nuclear de Vandellós.
Baixem a la platja ( 2,2 km.) nudista del Torn, amb un bon aparcament. A l'extrem trobem un túnel que passa per sota de llla via del tren que creuem. Enfront tenim l'illot de Torn que trenca la línia horitzontal de la mar. en un penyal modest. En el seu cimal hi ha una torre de guaita.
Per pujar cal grimpar uns 15 metres fins coronar la torre. Podem baixar pel costat del mar i retornar per la vora meridional sense cap problema. Un recorregut de 5 min.
De tornar passem per un coll on hi ha un mirador (1,4 km.). D'aquí surt un corriol carener que en 5 minuts ens duu fins al Lo Torn (153 m.) on hi ha un vèrtex geodèsic amb una espectacular visió cap a la central nuclear i les muntanyes de Vandellós. Poc d'esforç però ben rentabilitzat.



Comentaris

  1. Només afegir, que l'Ilot del Torn a principis del segle passat era vertaderament un bocí de roca envoltada d'aigua, i per això se diu illot i no punta o cap que és lo que és ara.

    ResponElimina
  2. Sí, tinc un testimoni gràfic de quan era illot. Lo de nudista crec que ja ve d'abans dels 80.

    ResponElimina
  3. A principis dels 80 vaig anar. Em costa creure que abans de la mort del dictador (1976) es deixes fer una cosa tan natural com banyar-nos amb pilotes.
    Si vols passem la foto i la poso al blog.

    ResponElimina

Publica un comentari a l'entrada