ITINERARI CIRCULAR DE COLLBATÓ A LES MAGDALENES


La proposta d'avui torna a fer un tomb per la muntanya màgica de Montserrat que reconec que em té el cor robat. Sortirem de la vila de Collbató pel camí de la Drecera que surt al camí de les Bateries. Fins a la Font Seca on agafarem el camí directe a Sant Joan. Ara bé la part més interessant... pujarem a la Miranda de Santa Magadalena.
En baixar anem a revoltar per abaix la Magdalena Superior - ara sense camí - fins sortir a la balma de la Gorra Frigi. Baixarem avall fins trobar un senderó que ens durà fins a la base de la Miranda de Sant Joan i agafarem el sender al Clot de la Mònica on sortirem a la pista de la Vinya Nova i retornarem a Collbató.
Descripció de l'itinerari:
Prenem el camí dels Graus (405 m.) a la part alta de les cases cap a la muntanya.Cartell informatiu. Anem seguint marques blanques i grogues i blanques i vermelles però sense cap denominació oficial de GR ni PR.
5 min. Per la dreta s'incorpora un camí senyalitzat. Anem recte.
7 min. Per la dreta se'n va el camí de la drecera de Fra Gari per on se'n van les marques blanques i gorgues mentre que a nosaltres ens acompanyen les blanques i vermelles. Trobem antics marges de roca que ens indiquem que antigament aquests contorns havien estat conreats.
16 min. Superem unes llastres de roca on cal estar amatents a les velles marques que ara sols són vermelles. Passem per un portell entre roques i el sender es decanta cap a l'esquerra.
24 min Sortim al camí principal de les Bateries. Sembla ser que per aquí durant la Guerra del Francés havien pujat algun canó. Era el camí principal per aquest vessant per pujar al monestir. Enllacem amb el camí de les Bateries en l'indret de la Taca Blanca o el Llençol ja que generalment hi ha pintada la senyera i es destingueix des de Collbató.Hi ha força plaques a la paret. Anem a la dreta.
El nostre camí es ample, antigament havia estat empedrat i és molt agradable. Passem per una ampla feixa.
El sender comença a fer ziga-zagues. Cal observar els murs de contenció del nostre camí que denota la importància que tenia. Anem per les Voltes.
39 min. Sortim a un revolt i albirem dalt de la barrancada l'esglesiola de Sant Joan.
47 min. Travessem el barranc de la Font Seca.
49 min. Trencall amb un cartell. Anem a la dreta per pujar a Sant Joan. Pel camí de les Bateries faríem cap a Sant Miquel (35 min.) i al Monestir (55 min.).
55 min. El camí fa unes belles giragonses que ens duen a un bell grau.
1 h 20 min. Arribem a l'ermita de Sant Joan.  A la dreta hi ha el camí que baixa al funicular i al Monestir. Anem a l'esquerra per la pista encimentada.
En un revolt deixem el camí a Collbató amb marques blaves i a la Miranda de Sant Joan.
1 h 24 min Ermita en ruïnes de Sant Joan. Prenem una feixa estreta i espectacular.
1 h 27 min. Sortim a les escales de Sant Jacob i tirem amunt.
1 h.32 min. Fem cap a un collet i deixem el camí per prendre un trencall a l'esquerra.
1 h.34 min. Restes de l'ermita de Santa Magdalena que dóna nom a les agulles de la zona. Continuem pujantt.
1 h 39 min. Miranda de Santa Magdalena (1132 m.) amb una excepcional visió sobre Collbató i les agulles de les Magdalenes i les Gorres. En baixar vaig a buscar la base de la Magdalena Superior i em tiro per una canal que surt a l'esquerra. És de mal baixar ja que és dreta i no hi ha indici de sender. En arribar a la base de la Magdalena giro a l'esquerra a buscar la canal que baixa del coll de la Gorra Frigi.
1 h 57 min. Balma de les Magdalenes o del Gorro Frigi amagada a l'obac de la muntanya i habilitada amb una rústega cabana. Tirem avall sense un camí definit i entre vegetació.
2 h 03 min. Arribem a la base de la Gorra i veiem les instal·lacions de dues vies d'escalada. Tirem avall i a l'esquerra. Trobem un camí a l'esquerra que seguim. (Coordenades UTM 31T 4 02 144E 46 04 933N 990 m.).Hi ha un tram del corriol que s'ha després i cal anar amb cura.
Travessem una lleixa de roca.
2 h 06 min. Sortim en una clariana oberta i ja veiem marques blaves del camí a Collbató pel Clot de la Mònica que prenem recte avall. A l'esquerra hi ha el portell entre la Miranda de Santa Caterina i la de Sant Joan. Aquest camí ja el podríem haver agafat abans de l'ermita de Sant Joan Vell.
2 h 36 min. Cruïlla de camins. Per l'esquerra puja als Pollegons.
2 h 49 min. Per l'esquerra se'n va un corriol.
3 h 02 min Sortim a un camí carreter. Anem a l'esquerra i avall.
3 h 06 min. Fem cap a la pista principal Anem a l'esquerra.
3 h 21 min. Arribem a Collbató i a l'inici de l'excursió.

Accés:
Hem d'anar al centre de la vila i prendre el carrer de Muntanya, passant per la vora dels bombers. Dalt prenem el carrer de la Drecera i els Graus. Aparquem. Alerta que hi ha una zona de prohibit aparcar i es veu que els veïns són molt recelosos i els mossos multen amb relativa facilitat.


Característiques:
Dificultat: Baixar. La principal dificultat és donar el tomb a la Magdalena Superior ja que anem per terreny feréstec.
Itinerari circular. 
Desnivell: + 742 metres - 742metres.
Distància: 7,9 km.
Inici. Collbató
Per si voleu veure el recorregut:

Comentaris