GR 3 DE LLEIDA A BALAGUER


Avui hem anat a fer el que serà la primera etapa del GR 3. El GR-3 és el gran Gran Recorregut que recorrerà tot l'interior de Catalunya. Està força pintat encara que en algun punt concret caldria alguna marca però espero que amb aquestes indicacions ja pugueu inaugurar-vos en aquest recorregut. Ànims, només és qüestió de moure les cames i posar-hi quilòmetres, només us falten 800 per acaba la volta. La majoria de les imatges han estat tretes d'internet ja que vaig anar amb el bon amic Lluís Taberner i feia molta boira. Si a algú li sap greu que hagi agafat alguna de les seves imatges m'ho diu i li trac la seva foto.
Característiques:
Dificultat:  Mitja per la llargada del recorregut.
Desnivell:  Inapreciable.
Distància:  28,9 km.
Inici :Lleida (Comportes de Pardinyes - av. Pearson).
Final: Balaguer (plaça Mercadal)
Temps total: 6 hores 55 minuts.

Descripció del recorregut:
Ens situem en el barri de Pardinyes, a la vora de les comportes de la Mitjana, on hi ha el centre de BTT, i seguim l'avinguda Pearson, personatge singular d'origen canadenc que va ser l'impulsor de les primeres preses hidroelèctriques del Pirineu, com la mateixa presa de la Mitjana. Anem per un passeig ben agradable.
10 min. (0,7 km.): Arribem als coneguts popularment Ous del Siurana en la Glorieta Font i Quer, destacat botànic lleidatà. Anem pel carrer de l'esquerra sense entrar al parc natural de la Mitjana, pulmó natural de la ciutat.
Als 100 metres, pel carrer Puig i Andreu, el deixem, tot just a tocar de les primeres cases a mà dreta i prenem el carreró Argentina. Falta alguna marca de pintura.
13 min.(0,9 km.): Sortim a l'antiga carretera a Corbins i anem a la dreta, allunyant-nos de la ciutat. Tram sense pas per vianants. Alerta als vehicles!!!.
20 min. (1,4 km.): Fem cap a una rotonda. Agafem el camí de Llivia. Per la dreta va la carretera nova a Corbins.
27 min. (1,9 km.): Sortim a la carretera vella a Torre-serona. Anem a la dreta. Aviat sortim a la carretera nova que també seguim a la dreta. Una mica més enllà trobem els restes romàniques de l'antic monestir de Sant Ruf, en un estat deplorable. Després de visitar-lo, continuem carretera enllà.
32 min. (2,4 km.): Arribem a la creu de terme de la Plana del Bisbe. Deixem la carretera - no en el primer trencall després de la creu, sinó en el posterior - agafant el ramal a la dreta del camí de la Plana del bisbe.Cartell.
Als 100 metres deixem el camí de la Plana i anem a l'esquerra per un camí de terra.
49 min. (3,6 km.): Arribem al nucli de la partida de Llívia
(sembla ser que en la reconquesta de la ciutat de Lleida als sarraïns per allà l'any 1149 cavallers d'aquest poble cerdà van col·laborar amb el conte Ramon Berenguer IV i a canvi van rebre aquests terrenys. Passem a tocar del camp de futbol i pel carrer Antoni de Vilaplana.Sortim al carrer principal i continuem per la dreta. Anem per la travessia de Llívia a la carretera de Corbins (cartell).
1 h 17 min.(5,6 km.): Pont sobre l'autovia que travessem. Anem pel camí de Picabais.
1 h 20 min. (5,8 km.): Sortim a la carretera de Corbins. Anem a l'esquerra. Passem pel costat de l'antic molí de Picabais i de l'escola Alba. Passem a l'altre costat de l'asfalt i agafem un camí que surt per paral·lel a la carretera, cap al nord-est. Anem pel camí de Baix caminant entre arbres fruiters. A l'esquerra veiem una balma que ens pot servir d'aixopluc precari (9 km.).
2 h. 36 min.(10,4 km.): Sortim a una rotonda. Anem a l'esquerra cap a Corbins. Creuem la carretera a Balaguer (C-12).
En l'altre vessant hi ha una altra rotonda. En sortir-hi agafem un camí carreter a la dreta (actualment està pintat cap al poble de Corbins, però crec que és millor voltar-hi per fora).
Anem travessant camins pels Erals. Deixem un primer ramal a la dreta però el següent a la dreta l'agafem. Sortim a un camí més fressat que davalla a la carretera. Travessem un tram encimentat i finalment ens dirigim vers les primeres cases a les afores del poble.
2 h 47 min. (11,2 km.). Primeres cases del poble, entrem pel carrer Jacint Verdaguer i sortim a la carretera que travessa la vila. Anem a la dreta, avall.
Abans de travessar el riu, anem a l'esquerra per entrar al Parc del riu, on agafarem una primera passarel·la a la dreta, a la vora d'un llac amb ànecs. Ens dirigim vers una nova palanca.
2 h 50 min. (11,4 km.): Creuem la Noguera Ribagorçana. Continuem per una carretera vella. Per la dreta surt el camí a l'aiguabarreig de la Noguera i el Segre que passa per sota del pont. Tirem recte amunt.
Sortim a la carretera vella de Corbins a Torrelameu que seguim.
3 h 04 min. (12,4 km.): Cruïlla de camins.Per la dreta va el camí al Molí. Uns metres més amunt deixem la carretera i seguim un camí que segueix una sèquia coberta (sense marques que van per dalt, però és més interessant per sota). Aviat veiem una sènia abandonada. El sender no es gaire evident. Passem per darrera d'unes naus. El sender puja.
Sortim a l'entrada de Torrelameu. Seguim recte.
3 h 15 min. (12,8 km.): A la nostra esquerra queda una altra sènia, aquesta refeta i amb un bell parc amb taules. Què injust que és el món!
Anem vers el centre de la vila de Torremaleu fins a l'ajuntament (13 km.) on girem a l'esquerra. A la sortida del poble anem a la dreta per agafar el camí del Pla de les Violes.
3 h. 27 min.(13,7 km.): Arribem al cementiri i girem a la dreta.
3 h. 33 min. (14,1 km.): Cruïlla. Anem a l'esquerra. El nostre és ample i obert a l'entorn.
4 h 20 min. (17,5 km.): Sortim a la carretera d'Albesa a Menàrguens. Anem a la dreta. Passem per sota del pont de la carretera a Balaguer
4 h 28 min. (18,1 km.): Ens incorporem al poble de Menàrguens. Com a curiositat esmentar la important fàbrica de sucre que es va instal·lar a l'entrada de la vila procedents de Tèrmens que va arribar a tenir una línia de tren pròpia per comunicar-se amb Mollerussa en la línia ferroviària de Lleida - Barcelona. Tristament per allà els anys 50 del segle passat va tancar i ara té un aspecte entre ruïnós i fantasmagòric (atenció el GR no hi passa!!!). Anem a l'esquerra.
4 h. 33 min.(18,5 km.): Arribem a una rotonda. Anem a l'esquerra, passant pel vessant exterior del poble encara que actualment està molt edificat.
4 h 44 min. (19,3 km.): Per l'esquerra s'incorpora el carrer que arriba del centre de la vila.
Passem per damunt del riu Farfanya. Anem a l'esquerra.
4 h 55 min. (20,1 km.): Sortim a la carretera de Lleida a Balaguer (C-12). La travessem i anem uns metres paral·lels a l'asfalt per la dreta.
4h  58 min. (20,3 km): Cruïlla. Prenem un camí carreter que surt a l'esquerra amunt.
5 h 02 min.(20,6 km.): Trencall. Anem a la dreta. Anem pel pla del Corb, com a curiositat esmenar que a la Guerra Incivil de 1936 aquí havia hagut un camp d'aviació. Aquest entorn ha estat modificat per concentració parcel·lària. Anem per un estens terrenys de terra campa. Al fons albirem el tossal de Mormur, que constitueix un turó-testimoni dels antics nivells assolits pels sediments que constitueixen aquests contorns.
6 h (24,9 km.): Bifurcació de camins. Anem a l'esquerra.
6 h 12 min.(25,8 km.): Cruïlla de camins. Anem recte passant per la vora d'una curiosa roca (Roca Pallisa ¿?)
6 h. 33 min.(27,3 km.): Pont sobre la variant a Alfarràs. Primeres edificacions de Balaguer.
6 h  41 min. (27,9 km.): Travessem la carretera a Alfarràs i entrem al barri del Secà de Balaguer pel carrer Maragall. Anem baixant cap al centre de la ciutat de Balaguer.
6 h 55 min. (28,9 km.): Arribem a la plaça Mercadal, en el centre neuràlgic de la vila.
Track de la sortida:

Comentaris

  1. Hola Joan Ramon,
    Enhorabona per aquest blog. M'agradaria iniciar-me en el senderisme però no se pas per on començar. Em podries informar d'algun grup on encabir-me?
    Gràcies per avançat.
    Et deixo el meu correu: maribel.carlota@gmail.com

    ResponElimina
  2. Bones,
    Estic duent a terme una sèrie dexcursions i una d'elles coincideix amb aquesta pàgina web. Et fa res que et mencioni a la crònica?
    Conquerirlleida.weebly.com
    Bona feina
    Salutacions

    Eduard

    ResponElimina
  3. Faltaria més Eduard... per a mi és un orgull.

    ResponElimina

Publica un comentari a l'entrada