CAMPAMENT VALL DE SUSA (1part): Fortí BRAMAFAN

Ares al cima del RociaMelone
Ara assegut davant de l'ordinador em recreo pensant en el Campament Internacional de la Vall de Susa als Alps italians. Ha estat una setmana que s'ha fet curta. Malgrat la pluja sempre hem tingut un bon pla B per fer. Gràcies als companys/es Joaquin de la Sènia, Joan Ramon Amorós, Ferran Solsona, Feliu Isard, Ares Isard, Pere Mor, Marta Puyol, Dolors Pericon, Xavier Olivar i Jordi Timoneda per deixar-me fruir del vessant més salvatge, i també del més social,
de la meva personalitat.
Diumenge, 20:
Aprofitant que només obren els dissabtes i els diumenges la colla més capficada en els temes històrics anem al Fortí Bramafan que està damunt mateix de Bardonequia on tenim l'apartament. No és una fortalesa gaire castigada per la guerra. Els fets més rellevants van passar sota el domini dels Savoia i després va passar al Piamont italià. Recull una interessantíssima col·lecció d'artilleria i de material de la I Guerra Civil i de la Segona. Em fa pensar que és una llàstima que a casa nostra no es hagi espais com aquests per recordar la nostra dramàtica història que ens ajudarien a entendre el present.
El recepcionista ens dius que la visita dóna per una hora, hora i mitja. Poc es pot imaginar que estarem tres hores visitant i comentant el material. Crec que quan ens va veure sortir es va sentir alleugerit de veure que no ens emportàvem cap canó.
Anem a dinar a una tratoria a la part vella i la intuïció ens torna a donar la raó que per fruir cal fugir dels entorns més turístics.
A la tarda decidim baixar a Exilles una altra fortalesa però aquesta no té res a veure amb els conflictes del segle XX sinó que ens recorda les defenses de Vauban i una tècnica molt estudiada. Per entrar han fet una gran osca per encabir un ascensor... calia? Espectacular ho és... però calia?. La informació deixa molt que desitjar, però és una construcció que cal visitar arquitectònicament. Sembla com si els italians no volessin recordar el temps que van dependre de la casa de Saboia, molt vinculada amb França.
Només Napoleó va ser capaç d'entrar militarment a la fortificació. No ho posa en cap lloc.

Comentaris