LA COVA DEL LLADRE AL MONT-ROIG

Fotografia de l'Antoni Satorra
M'ha calgut tres intents per trobar la cova del Lladre en el vessant nord del Mont-roig. He hagut de convèncer a l'Antonio Satorra perquè m'hi dugués (amb ell ja vaig anar en el segon intent). Ell ja l'havia localitzat i anavem amb el track. De fet és una cova força amagada, recomanable anar amb el track... espero que després d'aquesta ressenya vosaltres la trobeu abans que jo.
Avui estàvem sota l'amenaça d'una onada de fred però per la gent de Lleida quan diuen fred amb sol ens suen fins les dents. A dins de la cova, però havia un canvi de temperatura que mai havia notat, s'estava de meravella.
No m'agrada gaire entaforar-me pels forats de la terra però de vegades cal anar-hi per veure les meravelles de la natura.
Descripció de l'itinerari:
Arribem amb el cotxe fins al coll de Porta (818 m.) en el cor de la serra de Mont-roig, la pista ha estat arranjada recentment i es pot pujar sense gaires problemes amb un vehicle normal.
Hi ha una tanca que impedeix l'accés al refugi del Pletiu de l'Extrem (generalment oberta, però la pista ja no està tan bé).
Seguim la pista caminant.
30 min. Després d'una corba i, en pujada, la pista fa un gir de 90º graus a la dreta (2,1 km.). Una fita ens indica l'indret que hem d'abandonar-la. Anem per l'esquerra avall.
Baixem per un coster. Anem sortim el millor pas entre la vegetació (coscoll i romaní). Anem baixant per un contrafort de la muntanya sense baixar a cap barrancada.
43 min. Inici d'una canal, on trobem alguna fita, que baixem decididament. A la part inferior ens trobem amb el coscoll i pocs metres després a la dreta sota un cingle trobem la cova (48 min.)
Coordenades UTM: 31T  x=322416  y=4641203 Altura: 634 metres.
La cova no és gaire llarga (113 m.) però té formacions força interessants. Cal passar alguna gatera - embrutar-nos - el pas més interessant és ressalt on cal superar un metre d'alçària. El pas té una bona justificació doncs s'assisteix a la sala més interessant de tot el recorregut.
Retorn: 52 min
Temps total: 1 h 40 min. sense incloure la visita de la cova.
També se la coneix com a cova del Pastor doncs diu la llegenda que s'hi havia trobat un pastor assassinat al seu interior.
Aproximació:
Sortim de Vilanova de la Sal en direcció a l'ermita de Montalegre i estació de tren. Poc després la carretera es bifurca i anem a la dreta.
3,2 km. Arribem a la Collada de Llorenç per on puja l'antic camí a Sant Llorenç de Montgai.
4,4 km. Revolt a la dreta vers l'ermita de Montalegre. Nosaltres anem recte. La pista empitjora. Passem per la base de la cinglera de Mont-roig.
6,2 km. Coll de Porta (818 m.) espectular mirador on aparquem. Track de l'excursió:
Powered by Wikiloc

Comentaris

  1. Ahir hi vam anar i va ser molt interessant.
    La ruta està molt ben marcada amb bones fites, tot i no haver senda. Molt recomanable.

    ResponElimina

Publica un comentari a l'entrada