TRESCANT PEL TOSSAL DEL POBRE

En Diego Aranega em comenta que hi ha uns vestigis que creu que podrien tractar-se de restes de la Guerra Civil a casa nostra. El tema m'interessa i creuem agendes. Decidim anar-hi avui. Ens acompanya el seu fill Iago que està fent el treball de recerca al volant del tema dels vestigis de la Guerra Civil a Lleida i en Guillermo Viu.
El tossal dels pobres es troba en la partida de Grealó, prop de la carretera de Tarragona. De fet la situació estratègia del tossal és evident doncs controlava la via de comunicació vers les Borges Blanques. És un turó de fàcil localització des de la carretera.
Com arribar-hi?
En el km. 83,7 de la carretera N-230 agafem un trencall a mà dreta. Anem per la vora del canal fins trobar un pont per travessar-lo i canviar de costat. Anem a l'esquerra i seguint uns 100 metres més fins poder aparcar amb comoditat.
Què trobarem?
Estem en un jaciment arqueològic amb una protecció integral. En la part de dalt veiem uns murs que corresponen a una construcció de finals del Bronze fins a l'edat del Ferro, o sigui, correspondria a una instal·lació dels nostres estimats ilergetes. També hi ha restes que correspondrien als romans.
Però si voleu descobrir vestigis de la Guerra Civil trobareu dues línies de trinxeres que estan encarades vers la carretera. La ubicació té tota la lògica militar (la lògica menys lògica). Son unes restes prou interessants per ser protegides i ho comuniquem a la Paeria perquè ho inclogui en el catàleg de bens a protegir.
Així que hem fet una modesta excursió on hem assolit un modest tossal de 242 metres però hem descoberts més vestigis bèl·lics i hem fruit d'una excepcional visió sobre el nostre entorn. No tot han de ser gran ascensions.

Per obtenir el track:

Powered by Wikiloc

Comentaris