CAMINADA PELS VESTIGIS DE LA BATALLA DE SERÒS


Amb motiu del 80 aniversari de la Batalla de Seròs, l’ajuntament de Seròs organitza una sèrie d’actes per commemorar aquesta data. Se’ns va convidar a participar en la commemoració i organitzem una caminada pels fronts de combat. El recorregut ja el vaig detallar (accés aquí).
Avui, malgrat la pluja, hem quedat al pont Vell. Érem prop d’un centenar de caminadors valents que s’enfrontarien contra el fang i l’amenaça de nous ruixats.
En el pont Vell en Pol Galitó ha fet una dissertació explicant-nos els enfrontaments que van succeir en aquest paratge que els republicans van abandonar sense volar el pont però que van voler recuperar amb el sacrifici de moltes vides que mai van aconseguir recuperar el pont.
Anem cap al Molí de la Llum on estava el comandament franquista que en aquesta ocasió podem veure per dins. Hi ha uns soldats que recreen la visita. Tot seguint anem al jaciment paleocristià de Bovalà. Aquí en Francecs Tusset ens explica les excavacions que es van fer i com desenterraven els cossos de soldats que estaven enterrats a la vora de les trinxeres que es van bastir per defensar el Cap de Pont de Seròs. Ens comenta que van trobar tot tipus de munició de
diferent calibratge i dels dos bandos. També va dir que en aquell temps que treballava aquí també ho feia a Vila Fortunatus de Fraga i li van comentar que allí havia soldats italians que de nit pujaven fins al cap de pont de Seròs a bastir defenses mentre que de dia descansaven en una casa que havia a Vila Fortunatus.
Sortim per l’esquerra, abandonant el front nacional, per anar entre fruiters que han modificat la fisonomia del paisatge per endinsar-nos en el front republicà. Pugem per la serra. En Jordi Ibars ens explica que a l’altre costat del barranc de Bobalà havia unes trinxeres de l’exèrcit legítim. En Manel, havia treballat en l’explanació de la finca que ara travessem i ens explica que havia força trinxeres que correspondrien als sollevats.
En un revolt del camí () ens indica que havia hagut una fossa i que ell havia trobat molts ossos.
Anem parlant, parlant i casi em salto els nius de metralladors del camp del Ros. Allí hi ha també soldats de recreació històrica que donen color a aquestes posicions ara republicanes. En Joan Ramon Gonzàlez ens explica les obres que es
van fer aquest estiu per condicionar el niu de metralladores. Ara baixem per la vall. En Manel, i algú més, em comenten que damunt d’un magatzem hi ha un niu de metralladores que fou llançat al talús i que encara es pot veure bolcat. Un dia d’aquest hauré d’anar a veure’l. Finalment arribem de nou al Molí de la Llum. Molts li hem dit al Gabriel Pena, alcalde de Seròs, que seria l’indret ideal per bastir-hi un espai museístic de la Batalla de Seròs.
Ja veieu una excursió molt interessant on tots hem pogut aprendre més detalls de la nostra absurda Guerra Civil.


Comentaris