MONTSANT MÀGIC: ELS GRAUS DE BARROTS I CARABASSAL

 

La serra del Montsant és una meravella geològica del sistema litoral. De tant en tant m'encanta perdre'm pels seus rodals. No en canso mai d'anar-hi. Ha tingut molta sort que els anys 60 del segle passat el Club Reus Deportiu es va dedicar a senyalitzar els principals itineraris per la muntanya. Recordo un article de la revista Muntanya on sortien una vintena de graus per ascendir als seus cimals. Aquesta feina va permetre que fou una muntanya molt visitada, estimada i que ha acabat esdevenint un Parc Natural protegit de les agressions medio-ambientals. No com el nostre estimat Montsec.

El grau de Barrots és segurament el més popular i no presenta massa dificultats tècniques. El de Carabassal o de Carbassal potser és menys fressat. No patiu gaire per l'orientació ja que trobareu cartells i indicacions per tot arreu. No seran cartells tan bonics com els troquelats del Club Reus Deportiu però ...

CARACTERÍSTIQUES:

Valoració: Itinerari superb per descobrir els graus del Montsant. Im - pressionant.

Dificultat: Mitja, encara que hi ha alguns passos on no cal tenir vertigen i una mica d'empenta.

Desnivell: 1100 metres.

Temps: 4 hores.

Distància: 9,1 km

Itinerari circular.

Descripció de l'itinerari:

Ens situem a la part alta del poble de la Morera del Montsant. Trobem un cartell que ens indica el camí a seguir. 

5 min Ens separem del sender que puja recte al grau de la Grallera, també anomenat com el camí del Montsant  i és el més fàcil emprat per anar amb cavalleries (GR) i anem a la dreta. Cartell.

23 min Bifurcació. Anem a l'esquerra cap a la cinglera del Montsant. Per la dreta va el camí al grau de Carrasclet que segurament deu ser el més complicat - el volia fer el dia següent però el fort vent m'ho va impedir. Tot lo bo es fa esperar. Ara el sender puja dret. Si hem mirat bé el croquis que em trobat a la sortida del poble podrem veure que el grau de Barrots puja per una clotada que fa la paret del Montsant.

55 min Entrada al grau de Barrots. Coordenades UTM: 31T  x=319851  y=4571369.  Hi ha un cartell informatiu a l'entrada de l'escletxa.

Al fons de l'escletxa trobem unes grapes clavades a la paret que ens permeten ascendir uns tres metres. Continuem cap al fons on trobem una feixa estreta que surt per l'esquerra. Ara ens cal travessar un bloc encastat. Hi ha també uns ferros clavats que faciliten el pas. Anem per una feixa penjada a mitja alçada de la cinglera.

1 h 10 min Mirador del Priorat. Des d'aquí diu que els dies clars i sense calitja es pot arribar a veure les Illes Balears. El bandoler Carrasclet des d'aquí val va veure les illes i va decidir-se escapolir-se cap allí.

1 h 25 min Racó dels Boixonets. Per l'esquerra surt el camí cap a la Serra Major però vaig a veure la sortida del grau de Carrasclet. Coordenades UTM: 31T  x=320146  y=4571416

Segueixo per la feixa. Veig als pocs metres un sender que s'enfila a la carena superior però decideixo seguir per la feixa que es veu prou fressada. Hi ha passos exposats.


1 h 37 min Em trobo el pas tallat i he de recular. Llàstima potser amb unes grapes ben posades igual es podria passar ja que la feixa continua per l'altre costat.

1 h 43 min Veig una canal que sembla que pot sortir a la carena principal. M'enfilo amunt amb l'ajut d'un arbre que em permet agafar-me fort. Més amunt el terreny és molt relliscós i poc agradable però surto damunt del penya-segat. Coordenades UTM: 31T  x=320229  y=4571416. Aviat trobo el sender de la cinglera i el segueixo cap a llevant.

2 h 15 min Enllaço amb el GR-174. Vaig a la dreta.

2 h 22 min Trobo un cartell que m'indica que he de deixar el GR i davallar per la dreta per una mena d'esperó traçant ziga-zagues.

2 h 50 min Inici del grau de Carabassal amb unes grapes per baixar que ens permet arribar a una escala. Uns metres més avall trobarem un altre tram amb una escala metàl·lica. Anem seguint el camí perfectament traçat cap a  Morera de Montsant que aviat albirem al fons. HI ha algun tram dret.

4 h Arribem a l'aparcament superior de Morera de Montsant.

Per obtenir el track:

Powered by Wikiloc

Comentaris